De când eram eu micușoară sunt obișnuită cu gustul de chimen, pe care l-am aflat de la bunica mea, Dumnezeu s-o ierte!
Păi ieșea din mâinile ei o brânză de casă, pâine, sărățele și colaci presărați cu chimen, de-o pomeneau oamenii din 7 comune! Și avea ea secretul ei că punea și în tocănițele mai grase ca să le aromatizeze și să-i dea un nu știu ce, greu de numit și greu de uitat.
Din bătrâni știa cât este de bun chimenul pentru o sănătate de fier și că nu-i chip să ai dureri de burtă dacă într-o formă sau alta îl consumi o dată la două, trei zile.
Ei bine, de la bunica mi-a rămas acest sfat și-l cinstesc de câte ori pot, folosind condimentul ăsta pe post de mâncare. Tot de la ea știu să fac supa asta bună tare, care poate fi preparată atât de post cât și de dulce și o fac mai ales după sărbătorile în care se mănâncă tradițional, adică mult și de toate.
Îmi ia toată greutatea din stomac cu mâna și de-aia vreau să-ți zic cum se face că e păcat să n-o mănânci și s-o dai și la copiii tăi.
Ce ai nevoie:
Păi, dacă vrei să fie de post, atunci folosește următoarele ingrediente, cu aproximație. Pui din ochi, nu e nevoie să măsori cu cântarul:
- 100 grame morcov
- 100 grame păstârnac
- 100 grame pătrunjel
- 100 grame cartofi
- un picuț de ulei
- scofeturi pentru gust: sare, piper, boia de ardei dulce și iute, turmeric
- cam 15 grame de chimen
- o lingură de făină de soia sau mei sau ovaz.
Dacă vrei să faci supă de dulce, atunci fierbe în prelabil un os de vită – pe ăsta ți-l recomand mai tare decât pe ăla de porc sau oasele de găină – pentru că gustul sec al vitei se potrivește foarte bine cu cel aromat al chimenului.
Cum o faci:
Ai notat ingredientele, da?
Stai să-ți spun. Am un aparat din ăla de curățat cartofii și morcovii. E foarte bun, îl găsești în orice piață sau la supermarket. Nu-mi ia mai mult de 5 minute să curăț tot zarzavatul de coajă, să-l spăl și să-l pun cu apă la fiert, cât să cuprindă legumele. După ce au fiert, strecor zeama și dau zarzavatul fiert deoparte. Îl folosesc la o salată de legume, nu-l arunc…
Și acuma, mamă, să-ți spun dichisul cu chimenul!
Știi de ce este el așa de bun și de deosebit? Pentru că are niște uleiuri volatile din alea care-ți merg drept la suflet, iar fiică-mea aia mare spune c-a citit pe internet că este bun și împotriva cancerului.
Vasăzică, pisezi o lingură de semințe de chimen într-un mojar, dar nu de tot, ci numai cât să se spargă un pic capsulele alea de țin mirosul ferecat în interior.
Pui o cratiță din inox la încins și prăjești ușor o lingură de făină. Dar să nu pui, mama, din aia de grâu. Uite eu nu mai folosesc de ani de zile, că mi-a zis fie-mea aia de la București care citește toată ziua cărți de nutriție și stă cu nas-n calculator că e mai bine să folosesc soia sau mei ori ovăz, că-s mai sănătoase și nu au gluten.
Așa, și cum ziceam, pui și chimenul la încins odată cu făina! Adaugi cu polonicul, treptat, supă peste cratița de pe foc, apoi lași să dea câteva clocote. O sa vezi că începe să capete un pic de consistență și să se îngroașe, dar nu mult!
Potrivești de sare, piper, pui o linguriță de boia dulce și una de boia iute și nu uita să pui turmeric. Îi dă o culoare de-ți vine s-o mănânci și cu ochii. Dacă o faci de dulce, mai pune și un vârf de linguriță de smântână în farfurie, din care faci două trei rotocoale pe deasupra, ca să arate ca la restaurant.
Mănânc-o numai după ce ai pus în ea crutoane de pâine prăjită, mărar și pătrunjel deasupra. Și mai bine ar fi, dacă ai avea coriandru prin casă. Aromele lor îmbinate or să ți se pară o minune!
O porție te satură cum se cuvine și n-are decât 330 de calorii, calculate de fie-mea, care cică are o aplicație pe telefon de măsoară și gândul…
Deci, ia aminte cum se face supa asta, și fă-o de câte ori ești în pană de idei sau dacă vrei să schimbi un pic meniul, dar mai ales dacă vrei să-ți ții sănătatea trează.
A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir