Domnul Fausto

Banner Film Experience

opera vivente aquiahoraUnii ar putea crede că e un cerşetor al Romei, pentru că-l văd, zilnic, la colţul unei străzi.

Piazza Augusto Imperator, cu mormântul împăratului Octavian, găzduieşte şi operele lui Fausto delle Chiave, expuse de-a lungul unui zid.

Trecutul şi prezentul separate doar de câteva cărămizi.

Unii ar putea crede că şi-a pierdut minţile, că e un zăpăcit oarecare!

Dar Fausto are o poveste unică. În lume poate.

Student la pictură, abandonează totul când îşi dă seama că el vrea ca arta să fie publică, nu închisă în spaţiile strâmte ale unui muzeu.

Îşi imaginează că poate aduce un surâs, poate schimba traiectoria unei zile oamenilor care trec prin faţa exponatelor lui.

Totul începe în 1974 când înşiră pe acest trotuar al Romei o serie de mici obiecte însoţite de aforisme proprii, schiţe, portrete, gânduri scrise pe bucăţi oarecare de carton.

Fausto gândeşte lumea sa, devine el însuşi artă vie.

Artă săracă, dar publică.

La început, văzând expoziţia sa minusculă, trecătorul zâmbeşte, apoi gândeşte. Gândul este personajul principal al operei lui Fausto, iar arta mentală inventată de el este apreciată în lume.

Trei expoziţii, un album onorific pe care i l-a dedicat primăria Romei, interviuri şi laudele criticilor i-au demonstrat, dacă el ar fi avut nevoie, că e pe drumul bun.aquiahora

Al său.

Locuieşte departe, în afara Romei, pe o colină.

În fiecare dimineaţă îşi umple un cărucior cu operele pe care le va expune în acea zi şi vine pe jos, mulţi kilometri, la întâlnirea cu oamenii aceleiaşi zile.

Seara îşi strânge lucrurile şi pleacă, oprindu-se uneori în atelierul unui prieten care i-a dăruit un pic de spaţiu pentru pictură sau sculptură. Lucrează acolo până târziu.

Din ce trăieşte? Mai vinde câte un tablou sau o schiţă, primeşte ajutorul semenilor care surâd şi pun un bănuţ lângă gândul ironic.

Fausto delle Chiave e un personaj ciudat, o atracţie pentru turiştii care trec prin Roma.Aquiahora

E ciudat pentru că gândeşte şi se dăruieşte pe sine lumii întregi.

Fausto e el însuşi un muzeu. În aer liber.

Articol scris de Liliana Angheluță / foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Interesant. Un visator dl Fausto. II place sa traiasca viata, sa o simta.

 2. Rodica Granpier says:

  Poate pare ciudat,pentru ca e diferit de majoritatea dintre noi….merita toata admiratia noastra pentru ca si-a ales calea care il face fericit!

 3. Agache Lucica says:

  Fausto delle Chiave este un om remarcabil ,un om cu o evolutie personala,care gandeste lumea sa devine el insusi o arta vie.Este un personaj ciudat ,o atractie pentru turistii care trec prinn Roma.

 4. Aghinitei Maria says:

  Don Fausto a fost student la pictura (traiste acum in Roma unde isi expunele operele pe trotoar), a abondonat studiile , dorind ca arta sa fie publica. Mai vunde cate un tablou sa aiba din ce trai si creaza acesta arta in viziunea lui. Ciudat, isi unmple un carucior cu arta lui, o expune publicului si seara isi strange operele , le duce acasa , pt. ca a 2-a zi sa o ia de la capat. Asa oamenii afla despre operele lui ! <3

 5. suzana suzy says:

  super articol

 6. suzana suzy says:

  Fausto asa se simtea implinit , isi dorea cat mai multi oameni sa cunoasca prin el tot ceea ce se numeste arta !

 7. Goleanu Anisoara says:

  Imi place Domnul Fausto, e un boem ! E bina sa mai iesim din cand in cand din tipare,sa ne mai hranim si sufletul, nu numai trupul!

 8. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte interesant, pe care l-am citit cu drag.

 9. Aghinitei Maria says:

  Ciudat dar altruist! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 13 =