Dor de rege

Banner Film Experience

monarhieMi-e dor de Rege periodic, cum mi-ar fi dor de tata.
Nici pe tata nu l-am cunoscut personal, la 6 luni eram orfană, dar deseori îl îndrăgesc în gând.

Am fost monarhistă de mică, numai că nu ştiam că se cheamă aşa.
Cântam în gura mare la corul şcolii  ”Partidul, Ceauşescu, România!”, auzeam tangenţial de congresele PCR, dar mă ocupam cu desenat prinţese…

Vocea lui Ceauşescu era pretutindeni. Era suficient să deschizi un televizor sau un radio, că începeau să bâzâie cadenţat aceleaşi fraze despre ”victoria comunismului pe cele mai înalte culmi!”

Cel mai iubit fiu al poporului” se făcea văzut peste tot: în şcoli, magazine, teatre sau săli de sport era atârnat portretul său. Dar respectul şi dragostea nu pot fi impuse şi nici afişate pe toate gardurile!

Despre rege ştiam doar din spusele bunicii că ”era frumos şi bun”.
Şi mai ştiam că E!
Undeva, în lumea largă!
Dar, dacă mă gândeam la el, îi simţeam prezenţa şi sufletul alături!

Vocea Regelui Mihai o auzeam rar, mi-aduc aminte că se închideau bine uşile, se trăgeau perdelele şi se asculta ”Europa liberă”. Erau interferenţe, aparatul bâzâia, se pierdea unda, aproape că nu respiram în încercarea de a asculta mai bine!

Regele nostru ştia că suntem într-o capcană a istoriei cu toţii, dar nu ne chema la arme, nu ne impunea lozinci! Vocea lui tremurată de emoţie transmitea doar că nu ne-a lăsat, că ne este alături şi că cineva, acolo sus, ne iubeşte!

Simţeam cât de greu trebuie să-i fie.

A doua zi ne prefăceam că-l aplaudăm pe Ceauşescu, fără a da nimic de bănuit! Dar încă vibram la vocea domoală a Regelui.

Monarhiile Europei de Est au fost înlăturate de o mână de oameni care au decis destinul lumii după bunul lor plac. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni ce vrem! Nici măcar când am fost liberi, nu ne-a întrebat nimeni ce vrem!

Eu, cetăţean al României, aş vrea să fiu întrebată!

Pentru că m-am săturat să mă prefac că totul e bine, că USL şi PNL, că Becali şi Băsescu…E un circ fără sfârşit!

Şi, între timp, dorul de Rege nu-mi trece!

Articol scris de Liliana Angheluță

sursa Catchy


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Am prins era Ceausescu; pe cea a Regelui Mihai, parintii mei. Nu stiu daca ar fi mai bine cu o Romanie Monarhista. Hmmm

 2. Goleanu Anisoara says:

  Nu as inlocui un stapan cu altul.Mi-a povestit mama despre bogatiile cu care a plecat regele Mihai din Romania, am vazut cate bogatii i s-au restituit,bogatii care sunt ale noastre, ale poporului roman. Eu vreau libertate, vreau sa muncesc si sa traiesc linistita, fara grija zilei de maine.Toti vor bogatiile tarii, eu nu vreau decat sa muncesc pentru bucata mea de paine si sa traiesc in pace.

 3. ghelbere elena says:

  Nu simpatizez cu nici un partid. Nu mai am incredere in nici un partid, in nici un conducator de partid. Nu sunt monarhista, dar cred ca monarhia si-a pastrat verticalitatea si mie personal imi da incredere.

 4. scanner says:

  Regii si reginele Angliei, Spaniei, Portugaliei au de ce sa fie proslaviti .Secole la rand au adus bogatii in tarile lor prin colonizarea de continente intregi, Americile, India, Africa, nenumarate insule…miile de tone de metale pretioase, diamante si produse exotice au lasat mostenire uriasa si-au pus amprenta in mod pozitiv in economia tarilor.Regii nostri si printesele ce ne-au adus?…inafara de viata lor privata de lux nu-mi amintesc de ceva exceptional, iar daca aveti rabdarea sa googaliti despre aventurile amoroase ale incoronatilor,veti avea mari surprize afland de preocuparile obsesive ale acesfora ce se incheie deseori cu prostituate de duzina.Poporul roman are nevoie de luciditate si curaj, de oameni cu inima ptr. tara nu de idoli falsi.

 5. Aghinitei Maria says:

  Regalitatea o fi de admirat in Marea Britanie, unde este o traditie de multe secole si regii sunt britanici ( cu rol mai mult “decorativ” daca ma pot exprima asa), dar la noi , regele strain adus de sforile pe care meru le-au tras( si le mai trag si acum, din pacate) occidentali, aducand un rege strain, care a facut si lucruri bune , nu zic nu, dar dupa cum am citit a venit cu hainele de pe el si a acumulat o avere uriasa. Ce mai vrem, sa ii dam toata tara, asa cum este ea de jefuita de actualii …! 🙁

 6. Goleanu Anisoara says:

  Nu sunt o monarhista, stiu de la mama mea ca, atunci cand regele a abdicat, a plecat cu un tren cu 47 de vagoane, plin cu obiecte de valoare si apoi s-a intors si-a cerut mii si mii de hectare de pamant,pamant romanesc, castele si multe altele. Toti s-au grabit sa ceara,sa rupa din Romania tot ce se putea rupe,tot ce-a realizat acest popor harnic si cinstit si noua, ce ne-a mai ramas?!Ne umilim in tari straine, ne zbatem pentru painea cea de toate zilele,asteptam un guvern care sa ne apere drepturile.Case parasite prin satele noastre, pamanturi nelucrate,saracie si nesiguranta.Vrem sa traim intr-o tara ca “afara”,vrem sa muncim aici, unde ne-am nascut si sa “traim bine”,dar BINE ,nu cum ne-a promis cineva…

 7. Gabriel says:

  Sa stii de la mine, mama, cat o-i trai tu, Regele Mihai I este al nostru ! Asa e mamaie ! Sarut mana!

 8. Viorel Zamfir says:

  Cum am luat eu la cunostinta de existenta Regele Mihai I
  Prima informatie despre Regele Mihai am avut-o in casa bunicilor mei in urmatoarea imprejurare. Dormeam cu bunica mea Maria Ghe. Negosanu, iar in celalalt pat dormea bunicul meu Ene V. Negosanu (fost secretarul primariei Policiori, jud. Buzau pana in 1946, cand a fost dat afara cu pistolul din primarie, si fost membru al Partidului National Taranesc). Aveam varsta de 9 ani si cateva luni si in toamna anului 1974, in preajma celui de al 11-lea congres al P.C.R., domnul invatator Burlacu Dumitru m-a pus sa invat o poezie cu cel mai iubit fiu al patriei, tovarasu Nicolae Ceausescu. Bunica m-a sculat la ora 5 sa repet poezia. Zicea ea, ca dimineata am creierul linistit si o sa imi intre in cap. Eu repetam cu voce tare si cu inflacarare patriotica cand bunica mea a venit de afara de la lighioane, cum le zicea ea. Fusese sa le dea mancare, cred ca o mai suparasera, si cand a intrat in casa s-a rastit la mine asa:
  “Arza-l-ar focu, mama, pe Ceausescu asta al vostru. Sa stii de la mine, mama, cat o-i trai tu, Regele Mihai I este al nostru, nu parlitul asta communist”.
  Acum realizez ca eu recitam aceasta poezie :“Oda conducatorului iubit” de fata cu bunicul meu, dumnezeu sa-l odihneasca in pace, patimise atatea din cauza comunistilor si era bolnav. Suferise un infarct cand i-a luat la CAP si pamantul care ii mai ramasese. Nu i-a fost luat primavara, ci toamna, cant se culegeau roadele. Asa ca in anul 1962, bunicii mei au muncit degeaba. Pe deasupra i-a luat si carul cu doi boi si l-au dus la CAP. Au zis ei, ca daca nu mai are pamant, nu ii mai foloseste la nimic, iar eu, incontientul, copil nestiutor, il preaslaveam pe Tovarasul in prezenta bunicului meu. Asta e, pe vremea aceea habar nu aveam cine e Regele Mihai I si nici ce a patit bunicul. Stiam numai povesti cu regi, printete, imparati etc.

  • adriana.caranfil says:

   Viorel, foarte interesanta, frumoasa si adevarata, povestea ta! Mai spune-ne, copiii nostri au nevoie sa stie aceste lucruri! iti multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 14 =