Dulceaţa de portocale nu e de lepădat, în special datorită gustului său uşor amărui şi a senzaţiei de bunăstare pe care-o dăruieşte atunci când îşi dezvăluie culoarea de soare pe felia de pâine.
Reţeta e foarte simplă şi e păcat să n-o facem mai ales când portocalele sunt la îndemână.
Iată cum se procedează, pas cu pas:
- două kilograme de portocale se pun într-un vas încăpător cu apă şi se lasă peste noapte “la muiat”;
- a doua zi se usucă fructele cu un prosop, apoi se taie şi se înlătură coaja lor, cu atenţie, astfel încât să nu luăm şi acea parte albicioasă care se află sub coajă;
- cojile se taie fâşii subţiri sau bucăţele mici şi se fierb câteva minute în apă, apoi se scurg şi se lasă în aşteptare;
- portocalele decojite se curăţă de partea albicioasă, apoi se taie cubuleţe, având grijă să eliminăm sâmburii, se cântăreşte totul pentru că vom avea nevoie de 350 grame de zahăr la 500 grame de portocale tăiate;
- pulpa fructelor se pune la fiert într-o cratiţă încăpătoare, se lasă vreo 5 minute să clocotească şi să lase sucul, apoi se adaugă zahărul, zeamă de lămâie şi cojiţele tăiate şi fierte;
- se fierbe totul la foc moale, vreo 40 minute, amestecând din când în când, până când dulceaţa se leagă.
Confirmarea că putem opri focul soseşte când picurăm un strop de sirop pe o farfurie şi stropul rămâne rotunjor, nu o ia la vale. Punem apoi dulceaţa în borcane curate, calde şi le sterilizăm 10 minute într-un vas cu apă sau la cuptor.
Un truc: cum portocalele nu conţin pectină, se poate adăuga pulpa unui măr la un kg de fructe. În acest fel dulceaţa se va lega mai repede și va fi mai compactă.
Simplu, bun şi la un preț mai mult decât accesibil!
Articol scris de Iuliana Zamfir