Dulceaţă de struguri – din reţetele bunicii

Banner Film Experience

reteta-dulceata-de-struguri-albiCând se-ngălbeneau strugurii cei albi, când erau dulci şi numai buni de mâncat, bunica făcea dulceaţă din boabele aurii.

Nu toată lumea făcea şi nici acum nu se ştie prea mult, cămările se umplu de borcane cu gem de vişine, de cireşe, de prune, dar strugurii nu prea sunt băgaţi în seamă cum ar trebui.

Gustul dulceţii seamănă cu cel al bunătăţii făcute cu cireşe albe.

Şi nouă de asta ne plăcea când se apuca bunica de treabă, aveam puţine borcănele cu dulceaţă de cireşe albe, cea nouă, de struguri, pica tocmai bine ca să ne permită nouă, copiilor, să deschidem câte un borcan pe furiş.

Reţeta de dulceață de struguri cel mai uşor de făcut

Se curăţă de sâmburi 1 kg de boabe de struguri albi.

Nu vă speriaţi, trebuie doar să desfaceţi bobiţa în două şi sâmburii aproape că vor aluneca afară rapid.

Între timp, într-o cratiţă, puneţi la foc 500 ml apă şi 700 gr zahăr, lăsaţi să se topească, să-nceapă să fiarbă şi adăugaţi sucul de la o jumătate de lămâie, va ajuta ca siropul să nu se oxideze, să rămână alb şi translucid.

Bunica amesteca uneori în cratiţă cu o lingură de lemn cu mâner lung, o folosea numai pentru dulceţuri şi gemuri.

Când vedea că siropul s-a legat, că nu mai e fluid ca la început, punea boabele de struguri curăţate de sâmburi şi adăuga zeama de la cealaltă jumătate de lămâie.

Pregătea borcanele, le steriliza mai înainte, lăsându-le la fiert într-o cratiţă mai mare, le scotea cu grijă şi le punea cu gura-n jos pe un ştergar.

Mai amesteca în dulceaţă, ne mai spunea nouă să nu cumva să ne atingem de borcane până când nu dă frigul şi tot încerca să vadă dacă era gata.

Pe-o farfurioară lăsa să picure un pic de sirop şi dacă picătura n-o lua la vale, dacă nu se lăbărţa, dacă rămânea frumoasă, bob legat, atunci dulceaţa era gata.

Siropul părea lichid încă, dar la răcit se întărea. Punea totul la borcane, strângea bine capacele ca să nu intre aer şi asta era tot.

Eu am făcut de curând, din cantitatea asta, de 1 kg de boabe şi 700 gr zahăr mi-au ieşit 3 borcănele de 400 grame şi mi-a mai rămas şi-un castronel mic mic de-am putut verifica imediat cât e de bună dulceaţa de struguri.

Articol scris de Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + eight =