Emigranţi de serie B

Banner Film Experience

rfi.roNu toţi emigranţii sunt la fel şi nu toţi sunt priviţi la fel.

Italienii pleacă la muncă în Germania, în Anglia, iar conaţionalii îi privesc ca pe nişte curajoşi, ca pe nişte oameni capabili să se descurce pe un pământ care nu e al lor.

E totul complicat, desigur, trebuie să-nveţe limba, să-şi procure documente noi, să-mpartă o locuinţă cu alţi muncitori de prin lume. Nu e simplu să ieşi din mediul tău, să renunţi la cafeaua băută dimineaţa la barul din cartier, la tot ce ai adunat în jumătate de viaţă. Nu e simplu să laşi în urmă familie, prieteni şi să te trezeşti peste noapte înconjurat de străini, fără repere şi fără protecţia cuibului tău.

Întâmpină aceleaşi probleme ca şi noi, românii.

Şi totuşi, conaţionalii îi apreciază, îi privesc cu admiraţie.

Tinerii pleacă în Australia şi se spetesc la cules de ananas, de lămâi, supraveghetorii din agricultură le cer să se caţere mai sus, pe crengile copacilor, într-o atmosferă sufocantă, la peste 40 de grade. Şi ei o fac. Pentru că sunt mândri să reziste, să devină independenţi! Păianjeni, şerpi, insecte veninoase sunt la tot pasul, praful li se depune pe pielea umedă! Nu e uşor nici pentru ei, dar sunt apreciaţi de părinţi, de conaţionali; sunt priviţi ca tineri cu chef de muncă!

Emigranţii de serie A vin din ţări dezvoltate, frumoase şi faimoase pentru cultura şi civilizaţia lor.

Au şi ei uneori probleme de rasism, unii fac legătura “Italia – Mafia“, dar Coloseum şi cupolele Romei şterg îndoielile.

Noi, românii, suntem emigranţi de serie B.

Deseori dispreţuiţi chiar de cei din ţară, în ciuda miliardelor câştigate cinstit şi trimise-n ajutorul familiilor.

Văzuţi rău peste graniţă, jigniţi, urmăriţi cu priviri ciudate.

Media “dă o mână de ajutor” importantă.

Vin românii“, documentar prezentat în Anglia, pe Channel 4, prezintă o ţară scufundată în sărăcie, în mizerie, dominată de ţigani.

A cui să fie vina?

Tot a noastră.

În ultimii 9 ani am văzut în Italia un singur documentar despre frumuseţea României, despre tradiţii, obiceiuri şi oameni buni.

Tendinţele rasiste, teama de o adevărată invazie, se combat pe aceeaşi cale mediatică; nu se ştie mai nimic despre noi în afară, habar nu are lumea de Maramureş, de Braşov, de invenţiile româneşti, de scriitorii noştri!

10% dintre parlamentarii noştri au dosare penale sau sunt cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni.

Nu e timp de gândit pozitiv, fiecare-şi apără scaunul şi postul!

Nu se exportă imagine, România nu se prezintă în faţa lumii cu capul sus!

Iar noi, cei plecaţi, continuăm să fim ţinta atacurilor, a rasismului.

Şi simţim că nu ne apără nimeni!

Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto. www.rfi.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Trist. Adevarat. Romanii plecati in strainatate nu sunt respectati pentru ca ei nu se respecta pe ei insisi. Nu vorbesc de toti. Unii dintre ei. Iar acest lucru s- a intamplat de- a lungul anilor. Nu poti reface intr – o clipa ce ai construit in timp. Romanii din tara pe cine sa apere? Pw ei sau pe cei plecati? Putem cknstrui o Romanie mai frumoasa, mai buna dar trebuie sa vrem. IMPREUNA.

 2. Daniel says:

  De ce trebuie sa plece capul romani ? Numai cei care au de ce sa plece capul il pleaca. Cine stie sa nu se lase calcat pe coada si are argumente sa nu se lase, o sa il faca pe neamt sa spuna, scuze, am gresit in ce am spus. Am treccut prin situatii de genul, dar argumentele mele l-au facut pe neaamt sa isi ceara scuze de fata cu tot colectivul si am fost mandru de asta.

 3. Goleanu Anisoara says:

  Multi romania au plecat in strainatate pentru un trai mai bun sau pentru a se realiza mai bine profesional,in tara nefiind conditii tehnice si financiare adecvate.Dar nu numai romanii pleaca unde vad cu ochii, pleaca si italienii, si germanii si francezii,pleaca acolo unde salariul e mai bun si conditiile de trai mai bune.Lumea se amesteca dar, la suprafata ies cei care savarsesc fapte reprobabile si lumea ii eticheteaza ca atare.Cei care muncesc cu adevarat , sunt seriosi, respecta legile statului in care au emigrat-acestia trec neobservati si e pacat! Ne pare rau ca acesti romani au parasit tara, ei ar fi scos Romania din situatia in care se afla acum dar,nimeni nu ne apara interesele.Poate in viitor,ceva se va schimba si , ni se vor intoarce romanii bravi, destepti si curati, muncitori si scoliti la noi, se vor intoarce sa faca din Romania , o tara ca afara!

 4. Andronache verginica says:

  Din pacate,,asa este”!Foarte trist.

 5. Doina Bontas says:

  Sunt sigura ca anul asta procentul politicienilor cu dosare se va mari simtitor !

 6. Agache Lucica says:

  Romania nu se prezinta in fata lumii cu capul sus,de aceea cei plecati in strainatate continua sa fie tinta atacurilor si a rasismului,simtindu-se fara aparare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =