Ești gravidă? Află cum te hrănești pentru un prunc sănătos!

Banner Film Experience

esti gravida AquiahoraDacă ești gravidă înseamnă că te afli în cel mai important moment al vieții tale. Ești deja părinte, postură în care ești deja responsabil pentru încă o viață: cea a copilului tău.

Este fără îndoială că alimentația sănătoasă este un factor extrem de important în sănătatea ființei pe care o vei aduce pe lume, pe lângă stoparea adicțiilor periculoase în genul fumatului, cofeinei, muncii în exces.

Dacă vrei să ai un prunc viguros din punct de vedere biologic, atunci nu te lua după mode aflate la televizor, fantezii sau promisiuni deșarte. Sfătuiește-te cu medicul tău în privința alimentației care ți se potrivește, evită să lenevești toată ziua în pat folosind sarcina ca pretext și îngrijește-te ca din punct de vedere alimentar, să nu-ți lipsească hrană naturală, curată și adecvată.

AQUI AHORA a consultat specialiștii pentru tine și iată care sunt sugestiile și recomandările acestora:

’’O gravidă care se respectă și-și respectă copilul, va trebui să se hrănească cu alimente cât mai puțin preparate termic. De ce? 

Este simplu – ne spune dr. Georgiana Savu, nutriționist – pentru că gravida are nevoie de câteva zeci de nutrienți esențiali pe care nu îi poate găsi în alimentele procesate. Legumele preparate sub formă de salate sau ușor înăbușite în ulei de măsline sunt cât se poate de binevenite. Între mesele principale, câte o cană de fructe  care o să îți livreze vitamine și minerale din belșug.

Gravida ar trebui să consume germeni, semințe și vlăstari pe care să îi adauge în salatele de sezon zilnice. Nucile, alunele, migdalele, toate neprăjite sunt aliații de preț ai gravidei,  care îi poate mânca atunci când apare senzația bruscă de foame sau între mese. Cantitatea?  Cât poate strânge într-un pumn’’, spune doctorul Savu.

În perioada gravidității evită alimentele conservate în general, dar mai ales pe cele din cutii de aluminiu. Carnea este și ea un aliat, mai ales dacă este de calitate. Nutriționistul AQUI AHORA vine cu detalii:

’’Nu evita carnea, în ciuda curentelor vegetariene sau raw vegane care circulă de-a valma și sunt colportate de tot felul de persoane,  unele fără nici un fel de competență. Nevoile corpului tău în perioada gravidității sunt ridicate, iar calitatea hranei este foarte importantă! Îți recomand să cumperi carne din animale crescute la țară, pe care le poți găsi în piețele agroalimentare.  Poți mânca porc, pasăre, vită, fără să exagerezi, dar consumă mai ales pește proaspăt de captură, iar dacă ești anemică să nu-ți lipsească ficatul de vițel, gălbenușul de ou sau carnea de iepure, pe care o vei găsi și la unele supermarketuri. 

Mănâncă zilnic o porție de leguminoase, cum ar fi linte, mazăre, năut sau fasole, dar îndrăznește să consumi și ceea ce este cunoscut sub numele de pseudocereale, și mă refer aici la quinoa, amarant, hrișcă sau chia care se găsesc acum și în România.

Mănâncă, de asemenea, semințe de in pentru un tranzit intestinal excelent înmuiate în chefir sau în iaurt țărănesc de bună calitate, iar pentru aportul de folați, absolut necesar unei gravide sănătoase mănâncă ciuperci, spanac, fasole roșie, andive. De fapt, folații trebuie consumați încă din perioada de dinainte de concepție pentru a se evita carențele care pot genera maladii grave și defecte de tub neural’’.

Vitamina D este esențială în alimentația gravidei, în lipsa acesteia crescând riscul de avort spontan, hipertensiune, diabet, naștere prematură, risc de autism pentru viitorul copil, cancer.Aquiahora

 ’’Gravida trebuie să aleagă în mod natural peștele ca sursă de vitamina D și mă refer aici la hering, sardele, crap, păstrăv, somon.  Peștele care va ajunge în farfuria ta trebuie atent selecționat, în primul rând sa fie proaspăt și din sursă controlată și în al doilea rând să fie evitate acele specii suspectate a avea nivele ridicate de mercur. Pentru o listă completă a peștilor recomandați citește articolul ’’ De ce înnebuneau pălărierii’’, postat pe site-ul AQUI AHORA  aici.

Alimentația sănătoasă, deși importantă este doar una dintre componentele unei gravidități normale. Dragostea dintre parteneri și tandrețea, gândurile pe care cei doi părinți le nutresc în această perioadă specială din viața lor sunt foarte importante.

Valeriu Popa este extrem de elocvent în această privință.  În cartea ‚’’Din tainele unui inițiat român’’ publicată pe site-ul AQUI AHORA aici  în capitolul ’’Împinge poarta spre lumea de dincolo. Revenirea la viață’’, vei afla amănunte spectaculoase din punct de vedere spiritual, care pregătesc aducerea pe lume a unei noi ființe.

Articol scris de Adriana Caranfil.

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Cand o noua viata se infiripa in trupul tau, viata ta conteaza mai putin. Viata si sanatatea copilului tau este mult mai importanta si faci orice ca el sa nu aiba probleme de nici-un fel.

 2. ghelbere elena says:

  Esti sau nu esti gravida o dieta sanatasa si miscarea, cat mai multa miscare face bine oricum.

 3. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu stiu cum este pentru ca nu am copii. Informatiile sunt utile si binevenite. 🙂

 4. Ficea Adina says:

  Eu cat am fost gravida amica stiam ca o viitoare mare nevoie de câteva zeci de nutrienți esențiali pe care nu îi poate găsi în alimentele procesate. Legumele preparate sub formă de salate sau ușor înăbușite în ulei de măsline sunt cât se poate de binevenite. Între mesele principale, câte o cană de fructe care o să îți livreze vitamine și minerale din belșug.

 5. Foartre utile informatiile. Multumim! In timpul sarcinii trebuie sa ne alimentam cat mai sanatos atat ptr noi cat si ptr cel mic

 6. suzana suzy says:

  Calciul ajută, de asemenea sistemele circulator, muscular si nervos sa ruleze normal. Dacă nu există suficient calciu in alimentatie in timpul sarcinii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 17 =