Eşti sigur că ştii ce să faci în caz de cutremur?

Banner Film Experience

in-caz-de-cutremurCeea ce e mai rău e că nu poate fi prevăzut momentul când se va produce un cutremur distrugător, nici un aparat nu poate măsura ceea ce va urma să se întâmple într-o fracţiune de secundă.

Ceea ce este însă bine e că noi putem fi pregătiţi, mereu şi din timp, pentru a şti cum să reacţionăm în cazul în care pământul începe să tremure.

Instinctul ne împinge în afara casei, prima senzaţie e de a fugi spre uşa de la intrare, să scăpăm din capcana pereţilor.

Complet greşit!

În nici un caz nu trebuie să ieşiţi, scările sunt primul lucru ce ar ceda în cazul unei mişcări tectonice puternice, iar ascensorul se poate prăbuşi sau bloca din lipsa curentului electric.

Trebuie să vă adăpostiţi sub grinda de susţinere a casei, sub o masă sau în apropierea unui obiect mare, de exemplu lângă şifonier. Toate acestea vă vor proteja şi vor crea un fel de bulă de aer.

Un alt loc în care puteţi aştepta să treacă totul e pe podea, lângă pat, şi acesta e un loc de protecţie, spaţiul de dedesubt va păstra suficient aer încât să puteţi rezista până la sosirea ajutorului.

Important: nu intraţi în panică, căutaţi să respiraţi normal şi să nu vă gândiţi la timpul care trece.

Foarte mulţi oameni au fost salvaţi chiar şi după câteva zile petrecute printre ruine, fiţi sigur că cineva, acolo sus, vă caută şi nu încetaţi să ciocăniţi, să emiteţi ritmic semnale.

În cazul în care un cutremur vă surprinde pe stradă sau într-un magazin, îndepărtaţi-vă de clădirile sau de rafturile înalte, atenţie la cablurile de curent.

Nu amplasaţi obiecte grele pe părţile superioare ale mobilelor din casă şi, după cutremur, verificaţi să nu fie scurgeri de gaz sau apă datorate deteriorării tuburilor.

Dacă sunteţi rănit sau vă simţiţi rău în urma şocului telefonaţi la 112.

Trebuie, de asemenea, să evitaţi a da telefon prietenilor şi cunoscuţilor, tocmai pentru a lăsa liniile telefonice libere, astfel, cei care au nevoie de ajutor vor reuşi să anunţe că sunt în dificultate.

Este extrem de important să aveţi o geantă pregătită pentru eventualitatea că va trebui să părăsiţi urgent locuinţa, în care ar trebui să fie o lanternă, o trusă cu medicamente şi pansamente, apă, biscuiţi, o pătură, o agendă cu numere de telefon.

Faceţi exerciţii acasă, cu copiii! Trebuie să ştie ce anume e de făcut în cazul în care cutremurul îi găseşte singuri acasă. S-a dovedit că o populaţie pregătită reuşeşte să depăşească şi astfel de momente grele. Tocmai de aceea e bine să vorbim despre asta, să exersăm, să ne pregătim şi  psihic pentru orice încercare.

Articol scris de Iuliana Odobeșteanu

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − two =