Fabrica San Pietro – artiştii Vaticanului

Banner Film Experience

claudiu-ungureanu-vaticanDoream de multă vreme să văd acest loc încărcat de istorie şi artă, situat în inima Vaticanului, chiar lânga Santa Marta, actuala reşedinţă a Papei Francisc.

Nu toată lumea ştie că-n spatele operelor de artă din Catedrala Sf.Petru este o mică armată de oameni care au grijă de ele.

Totul a început în sec XVI, când Papa Gregorio XIII Boncompagni a decis să împodobească Capela Gregoriană cu mozaicuri şi, cum această artă nu era prea cunoscută la Roma, a adus artişti din Veneţia care să-i instruiască pe colegii lor romani.

Rezultatul fu atât de apreciat încât se hotărî ca întreaga catedrală să fie acoperită de mozaicuri şi s-a început de la cupola lui Michelangelo.

Deveni astfel evident că o lucrare de o asemenea anvergură avea nevoie de un grup de artişti permanenţi şi se formă Fabrica di San Pietro cu al său Atelier de mozaicuri.

În prezent, artiştii care lucrează aici au două misiuni, de a verifica şi repara operele de artă din Vatican şi de a crea mozaicuri de mici dimensiuni, reprezentări ale unor faimoase picturi de Monet, Gaugain, Cezane sau reprezentări iconografice pe care însuşi Papa Francisc le dăruieşte în vizitele sale diplomatice.

După cum am scris într-un articol anterior, Claudiu Ungureanu  este singurul român din această echipă de artişti şi, mulţumită lui, am reuşit să avem aprobarea pentru a vizita acest atelier în care poţi înţelege câtă trudă şi cât talent se ascund în spatele operelor pe care turiştii le admiră.

Tehnica mozaicurilor este aceeaşi de sute de ani: se foloseşte un adeziv special, pe bază de ulei de in, care se întăreşte după 10 – 15 zile şi permite astfel continuarea lucrului sau eventuale modificări.

Peste acest adeziv se aplică desenul şi se recompune acest desen aplicând bucăţele mici de smalt colorat, creat doar la Veneţia. La început se foloseau bucăţele de piatră, dar necesitatea de a avea nuanţe de culoare a dus şi la inventarea acestui tip de smalţ.

La nevoie, culori diferite se topesc sub o flacără la temperatură de 900 grade, se amestecă şi se filează un bastonaş în nuanţa dorită, gata imediat de a fi tăiat şi folosit pentru crearea fidelă a unei imagini.

Un singur mozaic se realizează în câteva luni bune, dar vizitatorii acestui atelier nu vin aici doar pentru a admira mâinile pricepute ale artiştilor, ci şi pentru a comanda opere de artă.

Ce-ar mai fi de spus?

Doar mulţumiri acestor oameni minunaţi care, prin răbdare, talent şi trudă, reuşesc să transforme lumea în care trăim, bucată cu bucată, asemenea mozaicurilor la care lucrează.

Articol scris de Liliana Angheluță

Sursa foto: Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =