Fii căscat! Află de ce!

Banner Film Experience

fii cascat! afla de ce!Neuroștiințele afirmă despre terapia căscatului că este un secret de sănătate pe care ar trebui să-l știe toată lumea.

Medicii care lucrează cu marile voci ale planetei știu deja asta, și-i îndemnă pe cântăreți să practice căscatul, pentru a se reduce tensiunea de la nivelul gâtului și  anxietatea.

Elena Popa, consultantul AQUI AHORA, spune că fiecare dintre noi ar trebui să încerce virtuțile acestei practici, chiar dacă codul manierelor elegante o interzice cu desăvârșire. Căscând cu bună-știință – spune ea – se vitalizează partea creierului responsabilă de generarea sentimentelor de empatie, și implicit de o conștiință socială mai activă. După ce acest lucru a fost validat științific, căscatul a fost introdus ca terapie în programele de reducere a stresului la nivel mondial, în unele forme de psihoterapie și în practicile spirituale contemplative.

Contrar unei prejudecăți la care ne conformăm cu toții, căscatul nu denotă plictiseală și dezinteres, ci dimpotrivă, este un act reflex care te ajută să rămâi concentrat și să înțelegi noțiuni abstracte și/sau idei importante. Căscatul te relaxează în profunzime, și te ajută să rămâi treaz și deschis la nivel mental pentru informațiile pe care le asculți. Mai mult de atât, căscând, intri în rezonanță cu grupul în care te afli, întrucât este un comportament neurologic contagios. Ai observat nu-i așa, că dacă unul singur cască, în scurt timp întregul grup va căsca? Asta pentru că ajută oamenii să-și sincronizeze comportamentul.

Atunci când caști, se declanșează o serie de procese neuro-chimicespune Elena Popa – se activează memoria, plăcerea, senzualitatea și relațiile dintre oameni, iar dacă vei căsca în doi, alături de partener, se secretă hormoni sexuali și este influențată semnificativ disponibilitatea către celălalt. Căscatul influențează atât de multe funcții și are un rol atât de important, încât ar trebui să-l folosim ori de câte ori trecem prin stări de mânie de care vrem să scăpăm, înainte de examene sau discuții importante și chiar în timpul exercițiilor de meditație, deoarece favorizează relaxarea activă și atingerea experienței spirituale.

Ți s-a întâmplat, nu-i așa, de multe ori să caști așa de profund încât ți-au troznit fălcile, te-au podidit lacrimile și a început să-ți curgă nasul? Ei bine, corpul tău, care conține mecanisme foarte bine reglate de adaptare, tocmai s-a conectat la prezent, și te-a pregătit pentru o stare superioară de receptivitate.

Ca să recapitulăm, căscatul:

 • îmbunătățește metabolismul
 • crește empatia
 • sporește plăcerea
 • scade stresul
 • îmbunătăţeşte memoria și controlul muscular voluntar
 • optimizează activitatea creierului

În concluzie, cască atât de mult cât te țin fălcile! E o practică excelentă pentru sănătate și….nu costă nimic!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

13 Responses

 1. FETIC BIANCA says:

  Super. Sincer, nu ma mira. La fel, din punct de vedere medical, este bine sa stranuti. Asa si cu cascatul.Incepi ziua relaxat si cu pofta de munca!

 2. dumitrescu says:

  am auzit de terapia prin ras ,dar prin cascat nuuuu!

 3. Goleanu Anisoara says:

  Casti si te intinzi de-ti pocnesc falcile si incheieturile? E foarte bine! Incepi ziua relaxat si cu pofta de munca!

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Interesant. Nu am stiut de terapia prin cascat. Super. Sincer, nu ma mira. La fel, din punct de vedere medical, este bine sa stranuti. Asa si cu cascatul. 🙂

 5. ghelbere elena says:

  Am inceput sa casc numai citind articolul despre cascat. Articolul este foarte interesant, car citind cavantul cascat gandindu-ma cat este de molipsitor cascatul instantaneu am inceput sa casc.

 6. roman ovidia says:

  Căscatul vă va relaxa şi vă va aduce într-o stare de veghe alertă mai repede decât orice altă tehnică de meditaţie cunosc şi, deoarece este neurologic contagios, este foarte uşor de învăţat în grup.

 7. Agache Lucica says:

  Terapia cascatului este un secret pe care ar trebui sa-l stie toata lumea,asa dupa cum afirma si neurostiintele.
  Atunci cand casti se declanseaza o serie de procese neuro-chimice-,se activeaza memoria,placerea,senzualitatea si relatiile dintre oameni,imbunatateste metabolismul.Putem spune caci cascatul este o practica excelenta pentru sanatate,deci putem casca oricat de mult,nu ne costa nimic.

 8. LEONTE INA says:

  de-acum am sa casc mai des… daca imbunatateste metabolismul… poate ma ajuta sa si slabesc! 🙂

 9. suzana suzy says:

  Cascatul este, de regula, asociat cu a fi obosit sau plictisit; dar, de obicei este cauzat de lipsa oxigenului.

 10. suzana suzy says:

  Nervii sunt localizati la nivelul cavitatii bucale, dar centrul nervos se afla in creier .

 11. Buzatu Florentins says:

  Ma credeti ca de curand am aflat? Sincer, nu am stiut. Chiar am cascat in timp ce citeam articolul.ma gandeam, doar, de ce ma simt usurata dupa un cascat zdravan. Mai, ce Dumnezeu, mi-este somn ? Gandeam inainte!

 12. Ana Prisacaru says:

  :)) am cascat de doua ori citind articolul. E minunat!

 13. viviana says:

  ce tare! p-asta cu “”cascatul “”chiar n-o stiam!
  deja m-a luat un cascat de la gradele de afara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 19 =