Frigul din noi

Banner Film Experience

Frigul din noiModesta Valenta a murit în stradă!

Avea 71 de ani şi cerşea prin Gara Termini din Roma. Era din Firenze, dar multe necazuri o aruncaseră-n drum. În seara de 31 ianuarie 1983, nişte trecători au chemat ambulanţa, era vizibil că bătrînica era foarte bolnavă.

Infirmierii, ajunşi imediat, s-au tot îndemnat între ei, apoi au refuzat să-i acorde primul ajutor: era murdară şi avea păduchi. Trecătorii au insistat, lumea s-a revoltat…Degeaba! În final, Modesta a murit de pneumonie. De frig.

Au trecut 30 de ani, dar oamenii nu au uitat-o. A devenit un simbol. Un simbol al indiferenţei umane. Şi mulţi, puţini, luptă în numele ei.

Comunitatea catolică Sant Egidio se ocupă de cerşetorii Romei. Cum fiecare dintre ei oricum are zona proprie, voluntarii le poartă zilnic câte ceva de-ale gurii.

Sunt 400 de cerşetori ajutaţi în acest mod. Mai mult decât atât, în fiece an, la biserica Santa Maria in Trastevere are loc slujbă de pomenire pentru Modesta şi pentru alţi mulţi abandonaţi ai soartei. Biserica se umple de dimineaţă. Vin de peste tot, un pic mai îngrijiţi, nu au uitat să se închine şi lumina asta îi bucură. Ştiu că, dacă nu vor mai fi, cineva tot le va face o slujbă.

Ştiu că Dumnezeu le e alături!

Don Vittorio, preotul, spunea: Ceea ce ucide azi nu e frigul, ci frigul din inimile oamenilorIndiferenţa! Egoismul! “ 

Modesta Valente nu a avut o casă! Are însă o aqui-ahorastradă întreagă, numai a ei! Imaginară, pentru că pe harta oraşului nu există! Primăria a încercat astfel să le vină în ajutor necăjiţilor. Una dintre problemele care-i izolează şi mai mult e că, neavând o adresă, nu există. Nu pot primi nimic prin poştă, nu pot vota, nu pot avea acces la anumite ajutoare sociale.

Înscrierea ca rezident pe strada Modesta Valente le redă acea demnitate de a avea o adresă în ochii oficialităţilor. În acelaşi timp, sunt astfel reperabili şi pot fi ajutaţi de către centrele sociale ce vor încerca să-i reintegreze social.

Să-i ajute să redevină ceea ce au fost odată: oameni cu un loc de muncă, locuinţă şi familie.

Strada în sine nu există. Dar Modesta a fost !

Şi mulţi ca ea încă se mai luptă cu frigul din inimile oamenilor!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Si noi avem cate o. MODESTA VALENTE pe strazile inghetate ale oraselor, si la noi mai mor oamenii de frig. Indiferenta este peste tot, nu numai in Italia. Nu exista legi care sa-l apere, sa-i ajute cu adevarat, nu cu o supa sau un ban. Ar exista solutii dar egoismul si indiferenta din noi ne faca sa fim orbi si surzi. Asta e realitatea!

  2. (puiu) barbalata mirela says:

    Interesant. Adevarat insa. Frigul acesta exista in noi dar multi se dau credinciosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + seventeen =