Gălbenușul și albușul se introduc în alimentația bebelușului la vârste diferite

Banner Film Experience

oul-in-dieta-bebelusuluiOul este unul dintre cele mai importante și mai populare alimente de pe planetă, indiferent de continent sau cultură gastronomică, pentru că ne oferă proteine de cea mai bună calitate, calciu, vitamine și minerale.

Oul întregește alimentația bebelușului și reprezintă o excelentă sursă de calciu

L-am întrebat  pe dr. Ștefan Balaban, creatorul brandului de ouă pentru o alimentație sănătoasă ”Din Ogradă”, premiat pentru gust și calitate la Bruxelles, de ce este important să introducem în dieta copilului, chiar din perioada în care este bebeluș, acest aliment:

”50% din necesarul proteic al copilului mic și 90% din doza zilnică recomandată de B1 și B6 sunt asigurate de conținutul unui singur ou. Mulți părinți sunt îngrijorați pentru că nivelul de calciu al bebelușului nu atinge întotdeauna standardul și cum lipsa acestui mineral poate genera deficiențe pe termen lung, devine imperativ ca aceștia să îi ofere o alimentație cât mai variată și bogată în calciu. În caz contrar,  oasele și dinții vor avea de suferit și apar consecințe nedorite pentru coordonarea musculară și dezvoltarea neurologică.

Oul – accentuează dr. Balaban – întregește alimentația bebelușului aflat în dezvoltare și reprezintă o excelentă sursă de calciu, mai ales pentru copii hrăniți cu lapte praf, deoarece este înalt biodisponibil.”

Oul se introduce în dieta bebelușului încă de la vârsta de 7-9 luni

La rândul său expertul în nutriție Eviana Trandafir, afirmă că oul, ca aliment integral, intră în dieta copilului mic începând cu vârsta de un an, dar este bine să fie administrat încă din perioada în care este bebeluș, astfel:

”Mai întâi hrănim copilul cu gălbenuș, undeva în jurul vârstei de 7-9 luni, după ce ne consultăm și cu pediatrul micuțului în privința cantității. La această vârstă ar trebui să fie deja familiarizat cu fructele și legumele. 3 gălbenușuri pe săptămâna reprezintă o porție ideală, dar medicul pediatru va avea ultimul cuvânt.

Albușul intră în alimentație după 1 an și la fel ca și la adult, ideal este să fie consumat dimineața sau la prânz, niciodată seara.

Dacă până în prezent ouăle se dădeau cu foarte multă prudența la copilul mic, cercetările științifice recente au reevaluat importanța acestui aliment pentru sănătate. După vârsta de 1 an, copilul poate mânca până la 3 ouă pe săptămână, dacă și medicul încuviințează acest lucru.  Tot ce ai de făcut este să cumperi ouă proaspete de la branduri de încredere și să te asiguri că nu îi provoacă bebelușului nici o reacție nedorită.

În nici un caz nu trebuie privat copilul aflat în creștere de acest aliment al cărui gălbenuș prezintă cantități semnificative de vitamina D, ce joacă un rol cheie în funcția imunitară și în dezvoltarea normală. Colina și acidul folic sunt de asemenea alte două substanțe implicate în bunul metabolism al celulelor.” – subliniază interlocutoarea noastră.

Cum se prepară ouăle pentru copilul mic                                                      

”Ouăle trebuie preparate moi, fiind de evitat cele prăjite sau fierte tari. Servite cu mămăliguță caldă vor deveni în mod sigur preferatele copilului, spre beneficiul acestuia” – recomandă expertul în nutriție Eviana Trandafir.

Vrei să afli mai multe despre ouă? Citește articolul Trei moduri de a prepara ouăle cu beneficii maxime și Cel mai bun ou din Europa este oul Din Ogradă. Iată magazinele din care-l poți cumpăra.

Interviu realizat de Laura Dumitrache


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + eleven =