Geopolitica turismului în România: o carte pentru geografi, turiști, ghizi de turism, politicieni

Banner Film Experience

carte-mihai-copetchiVacanța de vis? O merităm pentru că face parte din bucuria vieții contemporane. Doar muncim un an întreg ca să plecăm într-un concediu și n-am vrea ca visul clădit cu atâta dorință să se transforme într-un  coșmar.

Dar cum poți fi sigur că acest lucru n-o să se întâmple?

Fiind informați!

Pe acest fundal merită semnalată o apariție editorială necesară și dorită: Geopolitica turismului în România, autor Mihai Copețchi. Profesor doctor docent Grigore Posea care de altfel semnează prefața, spune că este o lucrare pentru toți, dar mai ales pentru geografi, turiști, ghizi de turism, politicieni.

Cartea se vrea o analiză – nu neapărat exhaustivă –  a situației turismului românesc, în context geopolitic, geostrategic, regional și european, cu menționarea riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor ce influențează activitatea turistică în era globalizării.

Dar de ce călătorește omul?

Unii se duc să cumpere mai ieftin în altă parte ceea ce la ei acasă este scump, alții caută experiențe mistice, unii emoții tari, alții sănătatea, unii frumusețea, în timp ce mulți alții vânează o fântână de adrenalină care să-i facă să simtă că trăiesc cu adevărat. Există și turismul sexual , turismul drogurilor sau cel ideologic, nu mai puțin niște realități ale zilelor noastre.

Indiferent de motivul pentru care pleci în călătorie trebuie să iei în considerare multitudinea de factori care au transformat continuu această activitate umană, nevoită în prezent să ia în considerare apariția unui nou actor, total imprevizibil: terorismul.

Meritul autorului constă în faptul că pornește în cercetarea sa de la considerarea faptului că stabilitatea politică este o iluzie în lumea de astăzi, întrucât terorismul atacă structurile lumii civilizate, fiind un mecanism mult mai complex chiar decât războiul.

Dacă sărăcia, subdezvoltarea, lipsa de educație, corupția, migrația, xenofobia, rasismul vor continua fără intervenția unor factori din afară cu rol de reglementare, se anticipează mai multă instabilitate, vor exista mai multe state eșuate și mai multe acte teroriste – avertizează autorul.

O lecție de geopolitică înainte de a alege destinația de vis este obligatorie!carte-turism-mihai-copetchi

Avertismentele sale sunt mai actuale ca oricând având în vedere recentele evenimente.  Pe bună dreptate, o lecție de geopolitică înainte de a alege destinația de vis se cere cu insistență: ”Dincolo de alte riscuri care urmăresc individul prins în mod accidental într-o furtună politică locală, în care nimeni nu-l mai bagă în seamă, responsabilitatea tour-operatorilor și a statului trebuie luate în calcul. Oare fenomenul economic și cultural care s-a transformat în turism, poate fi reconsiderat prin termeni geopolitici?” se întreabă retoric acesta.

Recomandarea prof.dr. Grigore Posea se dovedește corectă: dacă răsfoiești această carte o vei citi apoi în întregime, pentru că multe dintre subiectele abordate ajută la o mai bună înțelegere a lumii în care trăim. De asemenea,  vorbește despre niște realități pe care turismul este obligat să le integreze, în condițiile în care produsul turistic este o marfă supusă legilor specifice economiei de piață, totuși nu o marfă ca oricare alta, ci un fenomen social economic la scară planetară.

Recomandăm ca o lectură binevenită cartea Geopolitica turismului în România scrisă de Mihai Copețchi, apărută la editura Bren în 2016.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =