Germenii de fasole Mung și popularitatea lor în gastronomia mondială

Banner Film Experience

fasole-mung

Fasolea Mung este bogată în proteine, în vitaminele A, B, E, fier și potasiu. Germenii sunt extrem de populari în China, India, dar și în Statele Unite, fiind folosiți pe scară largă atât în gastronomie, prin adăugarea lor la diverse supe și salate, cât și în tratarea hipertensiunii, alături de plantele medicinale adecvate.

De curând au început să câștige popularitate și în România. Exista supermarketuri în care îi vei găsi gata încolțiți, dar pot fi comandați și la diverși producători.

De ce sunt buni germenii de fasole Mung?

În primul rând pentru conținutul mare de enzime pe care le vom găsi în orice tip de germeni. Apoi pentru că:

 • reglează glicemia;
 • au acțiune antitumorală;
 • menține sănătatea celulelor;
 • sunt tonice ale întregului organism;
 • reduc colesterolul.

Nu este complicat să obții germenii acasă. Lasă la înmuiat semințele cam 12 ore, scurge-le, lasă-le o jumătate de zi la soare, umezindu-le din când în când, după care pune-le într-un loc întunecat și răcoros, având grijă să le clătești bine dimineața și seara. Cam la 24-32 de ore, vor începe să apară mugurii, și în 3-6 zile vor încolți semnificativ.

Cum îi folosești?

În privința modului de folosire a germenilor în general, numai cerul este limita, în sensul că ei pot fi adăugați la salate, ciorbe, supe, alte feluri principale, iaurturi, brânză de vaci, budinci, etc. Speli bine câteva linguri de germeni – o să vezi că li se desprinde coaja cu ușurință în acest proces, iar dacă nu, nu este nici o problemă, și-i adaugi pur și simplu la felul de mâncare respectiv. Dacă nu vrei să fie neapărat crocanți, ci mai ușor de mâncat, adăugă-i atunci când supa/ciorba este fierbinte. Se vor înmuia și vor fi foarte plăcuți.

De ce sunt atât de populari în întreaga lume?

Ne răspunde Elena Popa, consultantul în nutriție al AQUI AHORA: ’’ în primul rând pentru că sunt foarte nutritivi și proteici, iar calitățile lor de excepție se cunosc de mii de ani și sunt reconfirmate de cele mai noi studii! Apoi pentru că au vitamine, minerale, și sunt prețuiți pentru puterea lor de a lupta cu tumorile. Nu în ultimul rând pentru gustul lor foarte interesant, chiar bun aș zice! Sunt crocanți, ușor dulcegi și adaugă un plus de savoare felului de mâncare în care sunt adăugați. De preferat ar fi să-i consumăm cruzi, dar trebuie știut faptul că dacă sunt rapid prăjiți/înăbușiți/copți, nu mai mult de 20-30 de secunde, eliberează o proteină suplimentară față de starea lor crudă.’’

Îți recomand să nu germinezi în cantități mari, pentru că sunt foarte spornici. O ceașcă pe săptămână este suficient. Puterea lor de încolțire este atât de mare, încât și puși la frigider, continuă să germineze. Ține-i la frigider în pungulițe cu fermoar, cu una doua picături de apă în ei, pentru a-și păstra prospețimea. Spală-i bine de tot înainte de a-i adăuga la orice mâncare. Dacă constați că își pierd prospețimea și se închid la culoare, aruncă-i și prepară alții, proaspeți!

Folosește-i la supa de scoici și creveți, indicată în sănătatea inimii și reducerea tensiunii arteriale, rețetă publicată pe site-ul AQUI AHORA, aici.

Articol scris de Adriana Caranfil / Sursa foto: bioraw.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  I-am vazut in diferite combinatii in emisiunile culinare, nu am încercat inca dar cu cat aflăm mai multe despre ei cu atât ne dorim mai mult sa-i incercam.

 2. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  Nu am auzit de fasolea asta. Nu am vazut-o prin comert. Multe sunt pe lumea asta iar noi habar nu avem.

 3. Mihaela Bontas (Sofica) says:

  un articol foarte util cu multe informatii pretioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 17 =