Gotic şi modern la Praga

Banner Film Experience

IMG_3287a (FILEminimizer)Una dintre cele mai frumoase capitale europene, Praga este un amestec miraculos de vechi şi nou, de istorie şi modern, de artă gotică şi monumente moderne.

Piazza Venceslau, de unde plecăm în plimbare, este centrul oraşului, plin de restaurante, magazine, baruri, turişti, grupuri vesele de tineri, bătrânei care privesc lumea şi doamne care ies triumfătoare din marile centre comerciale.

O lume în mişcare!

Arhitectura îţi taie respiraţia; clădirile istorice sunt vopsite în culori vii, galben, verde, roz, culori care scot şi mai mult în evidenţă acoperişurile negre, din ţiglă, şi statuile în stil baroc cu care sunt împodobite.

Un alt loc agreat de turişti este Ponte Carlo; construit din piatră în 1357, traversează râul Moldava şi este străjuit de două turnuri, la cele două capete.

Atracţia sunt cele 30 de statui, reprezentând personaje religioase sau istorice. De-a lungul podului sunt tarabe cu suveniruri, pictori care se oferă să-ţi facă iute un portret şi cântăreţi ambulanţi. În jurul podului nenumărate lebede, obişnuite deja cu turiştii care le hrănesc.

Castelul de Praga priveşte oraşul din înaltul colinei sale; este, de fapt, un complex de clădiri impunătoare, dar atracţia principală este Catedrala gotică; turle care zgârâie cerul, statui ameninţătoare, vitralii care-ţi taie respiraţia şi monştri de piatră. Nu reuşeşti să cuprinzi cu privirea întregul edificiu şi simţi apăsarea istoriei şi zgomotul armelor.

În acelaşi stil gotic este construită şi biserica Sf.Maria, ale cărei turnuleţe se văd din depărtare şi dau o notă de magie locului; dacă tot ne aflăm aici, putem vedea Palatul Astronomic, tot stil gotic, construit în 1400. Aici, turiştii aşteaptă răbdători, cu nasul în sus, ora fixă: ceasurile enorme declanşează o paradă de statuete care se-nvârt sau salută, în măsură cadenţată de clopote.

Biserica Sf Nicolae, construcţie barocă, Turnul Pulberii (numit astfel pentru că odată, aici era depozitată pulberea pentru tunuri sau puşti), Biserica lui Isus împart acelaşi spaţiu miraculos.

De-a lungul râului Moldava se poate face o lungă plimbare, încercând să cunoaştem localnicii care-şi fac piaţa de la tarabele cu produse proaspete înşirate de-a lungul malurilor.

Vom descoperi astfel Palatul Dansator, numit şi Fred and Ginger, tocmai pentru că, prin arhitectura sa modernă şi ciudată, pare un cuplu de dansatori.Aquiahora

Dar, repet, ceea ce uimeşte este îmbinarea perfectă între vechi şi nou. Pentru că pretutindeni, chiar şi pe cele mai înguste străduţe sau alături de mari monumente, vezi magazine de bijuterii, case faimoase de modă, prăvălii pline de poşete din piele dar şi altele destinate jocurilor video.

Un oraş al tuturor, unde fiecare poate găsi ceea ce-i place: artă gotică alături de saloane de masaj, statui antice alături de săli internet, trăsuri cu cai alături de limuzine de lux.

Cu alte cuvinte, gotic şi modern în acelaşi loc!

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  N-am stiut ca exista un rau Moldava care trece prin Praga! Cu Aqui Ahora zilnic aflu cate ceva util!

 2. Goleanu Anisoara says:

  La Praga, stilul gotic si modernismul se imbina armonios ,atragand turistii din toata lumea.

 3. suzana suzy says:

  Praga nu este supranumit degeaba orasul viselor sau orasul de aur , desi cladiri, istorie si traditie ofera majoritatea oraselor europei .

 4. Tolea nicoleta says:

  Un oraş al tuturor superb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =