Greșeli de succes – povestea cipsurilor de cartofi, cea mai consumată gustare din lume

Banner Film Experience

cipsuri-de-cartofi-greseli-de-succesÎn Marea Britanie se consumă anual în jur de 6 miliarde de pungi de cipsuri de cartofi, adică o tonă de cartofi la fiecare 3 minute!

În România cifra de afaceri a doar uneia dintre marile fabrici de chipsuri a ajuns la cca. 113 milioane de dolari, ceea ce înseamnă un consum foarte ridicat.

Fiecare dintre noi am mâncat măcar o dată în viață cipsuri, însă puțini dintre noi știu care este adevărata povestea a acestei gustări.

O decizie care a ajuns direct în cartea de istorie culinară

În vara anului 1853, George Crum lucra ca bucătar-șef la Lakehouse Cary Moon, un restaurant cu ștaif al acelor vremuri din orășelul Sarotoga, New York.

 Într-o zi, ospătarul s-a întors cu o farfurie de cartofi prăjiți înapoi de la masa clientului, pe motiv că aceștia erau cam groși și umezi. Se spune că acel client era însuși Vanderbilt, om de afaceri filantrop și magnat al acelor vremuri, care se ocupa cu transporturi maritime și construcții de linii de căi ferate.

Bucătarul a făcut o a doua farfurie de cartofi prăjiți pentru clientul nemulțumit, dar și de această dată ei au fost aduși înapoi. Pentru că gluma se îngroșa și un al treilea eșec ar fi fost prea mult pentru tânărul nostru șef bucatar, acesta a luat o decizie care l-a trimis direct în cartea de istorie culinară: a tăiat cartofii în felii foarte subțiri, i-a prăjit în untură până s-au rumenit, după care a turnat sare peste ei.

Rezultatul, din punctul lui de vedere, au fost un soi de cartofi prăjiți și total necomestibili. Dar asta doar din punctul lui de vedere! Clientul cel dificil a fost extrem de mulțumit de această dată, de porția primită. 

Ulterior, descoperirea lui Crum în materie culinară și-a făcut intrarea în meniul restaurantului la care lucra sub denumirea de Saratoga Chips și sub aceași denumire mai târziu au fost ambalate și vândute peste tot în zona New England. 

Omul nostru – nu atât de celebru pe cât a fost descoperirea lui  – a murit în 1914 fără a apuca să-și patenteze miraculosul produs. Abia în 1920 cipsurile de cartofi au devenit un fenomen național în S.U.A., datorat mecanizării industriei. 

Nici restaurantul Carey Moon’s Lakehouse nu mai există, însă în zona din fața fostului restaurant, încă din 1976 a fost pusă o placă comemorativă, care ne aduce aminte de cel care a inventat cipsurile de cartofi.

 Articol scris de Ioana Odobeșteanu   

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 1 =