Gurdjieff – Întâlniri cu oameni remarcabili

Banner Film Experience

gurdjieff”Un om remarcabil este acela care se distinge între cei care îl înconjoară prin resursele minții sale, care știe să-și înfrângă pornirile spirituale, dar în același timp, este corect și tolerant față de slăbiciunile celorlalți” – spunea Gurdjieff (1877-1949) de departe unul dintre cei mai non-conformiști și realiști gânditori ai secolului trecut.

Cartea motivațională ’’Întalniri cu oameni remarcabili’’ care face parte dintr-o trilogie, este remarcabilă ea însăși! Nu prin stil, deși nu-i lipsește. Autorul chiar disprețuiește preocuparea pentru frumusețea stilistică, spunând că asta duce la prostituarea cuvântului. Cartea este remarcabilă prin ea însăși și prin modelele etice pe care le transmite. Căutător asiduu al adevărului Gurdjieff a întâlnit de-a lungul vieții oameni  a căror înțelepciune a pus o amprentă asupra dezvoltării sale spirituale. Unul dintre aceștia fost a tatăl său, povestitor și poet al comunității, un om cu o poveste personală foarte interesantă și neașteptată. Acesta spunea: ’’iubește munca pentru ea însăși, nu pentru câștigul pe care-l aduce’’. Un alt om remarcabil este Bogacevski, care credea că o conștiință dezvoltată va ști mai mult decât toate cărțile și toți profesorii luați împreună.

Inteligența și capacitatea de anticipare a lui Gurdjieff, i-au permis să vadă în viitor, să deslușească trenduri și mode care aveau să traverseze și să influențeze durabil omenirea. În modul său atât de particular, critica ziaristica despre care credea că a devenit ”principalul rău” în viața oamenilor din cauza influenței otrăvitoare pe care o exercită. El considera că mintea noastră deja epuizată, cade pradă mai multor dezamăgiri și deziluzii, fiindu-ne stimulată credulitatea, falsa rușine, ipocrizia și orgoliul.

Etica sa neobișnuită contrazice așteptările comune. Gurdjieff știa să găsească soluții originale pentru a rezolva orice fel de probleme, inclusiv cele financiare: a vândut vrăbii pe care le vopsea, pretinzând că sunt papagali americani exotici… aqui-ahora

Gurdjieff este filosoful și gânditorul care afirmă ca omul este într-o stare de profundă adormire și nu-și folosește decât o infimă parte din forța sa afectivă, mentală și spirituală, că este atât de condiționat de prejudecățile sale, încât este perfect previzibil! Pentru a-și depăși condiția de ’’adormit’’ este nevoie să se supună unui proces profund de autoobservare și auto-conștientizare.

Gurdjieff a formulat propriul său sistem de gândire despre adevărul obiectiv și despre cum să fie omul aflat în căutarea acestuia. El spunea că numai acela care a învățat să păstreze intacte atât lupul cât și oaia ce i s-a dat spre îngrijire, și le-a adus pe amândouă tefere pe malul celălalt, își merită cu adevărat numele de OM și poate conta pe sprijinul Creației în acțiunile sale.’’Lupul’’ la care face referire este ansamblul instinctelor și reflexelor noastre, în timp ce ’’oaia’’ simbolizează funcționarea noastră emoțională. 

Prin scrierile sale, Gurdjieff îți destăinuie secretul reușitei în devenirea ta ca om: de o parte trebuie să dovedești ingeniozitate în găsirea soluțiilor la problemele pe care le ai, pe de altă parte, nu lenevi, nu-ți economisi puterea, nu-ți plânge de milă, nu-ți întreține slăbiciunile! Fii așadar pregătit să descoperi o minte sagace, care sancționează dur prostia și lenea!

Cartea lui Gurdjieff, ‚’’Întâlniri cu oameni remarcabili’’ a fost chiar ecranizată de Peter Brook care a făcut un film cu același nume.Vezi aici un scurt fragment.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Oamenii remarcabili sunt cei care stiu sa imbine utilul cu placutul, sa caute ceea ce au nevoie,ce-i bun,fara sa elimine raul Si raul este bun ca sa te motiveze in cautarea binelui,sa lupti pentru a-l gasi si pentru a-l aduce in viata ta.Viata e o lupta pentru supravietuire continua dar, nu o lupta plina de cruzime ci, o lupta pentru a te face cunoscut, a ti se recunoaste valoarea ca om, ca profesionalist si, ca o urmare fireasca, sa ai si niste castiguri materiale meritate.

  2. (puiu) barbalata mirela says:

    Depinde de noi dar si de societate. Corectce se spune in carte. Nu ne folosim la puterea maxima, nu suntem constienti de capacitatile noastre. Dar, din pacate, societatea noastra nu prea te lasa.

  3. Lamiita Durac says:

    Foarte adevarat …. o insusire de calitati ptr a fi un om remarcabil … Am intalnit de-a lungul vietii oameni remarcabili din punctul meu de vedere . Au fost doar trecatori prin viata mea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =