Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o plantă perenă, cu frunze înguste și lungi, o plantă care poate ajunge ca un tufiș, nu se știe de ce i se spune ”iarba dragonilor”, dar există mai multe ipoteze.
Cea mai vehiculată are legătură cu rădăcinile sale, seamănă cu un cuib de șerpi, sunt răsucite în toate direcțiile.
De fapt, în antichitate, exista credința că planta poate vindeca mușcăturile de șerpi veninoși, se credea chiar că ar fi o plantă magică, capabilă să țină diavolul departe.
În realitate, tarhonul este o plantă magică, datorită multiplelor sale calități, a modului în care îmbunătățește și ajută sănătatea celor care o consumă regulat.
Să vedem la ce este bună:
- are proprietăți digestive, infuzia de tarhon consumată după mese elimină balonările și favorizează digestia
- este un antiseptic natural, recomandat împotriva durerilor de gât și a inflamațiilor cavității orale. Încă din antichitate se cunoaște această calitate, grecii obișnuiau să mestece frunze de tarhon pentru a calma durerile de dinți
- gustul este puternic și aromat, undeva între sare și piper, de aceea planta se poate folosi de către persoanele care trebuie să evite sarea în bucate datorită presiunii arteriale și a problemelor cardiovasculare
- stimulează funcțiile urinare, are rol depurativ și ajută astfel la dezintoxicarea organismului
- este ideal împotriva anorexiei pentru că stimulează pofta de mâncare
- adăugat în salate ajută la curățarea ficatului și stimulează funcțiile hepatice
- infuzia de tarhon este utilă în cazul colicilor biliare, dar și a crizelor de gastrită
- câteva frunze de tarhon mestecate înainte de mesele festive vă vor asigura o bună digestie și, în plus, vor echilibra nivelul colesterolului
Cum se folosește în bucătărie?
Simplu.
Se adaugă ca și condiment în preparatele din carne, e perfect pentru a da gust bun ouălelor, peștelui, cartofilor.
De fapt, se spune că tarhonul este prietenul bucătarilor pentru că reușește să transforme și să dea gust până și celor mai fade mâncăruri.