Iezuiții și catedralele lor de la Roma

Banner Film Experience

Iezuitii si Iezuitii si catedralele lor de la RomaActualul papă Francisc este primul papă iezuit din istoria creştinismului!

De ce a fost ales tocmai el de către ceilalţi membri ai conclavului? De ce tocmai acum? Cine sunt iezuiţii?

Ordinul religios ”Compania lui Isus’‘ a fost înfiinţat în 1540 de către Ignazio di Loyola! Ca o reacţie împotriva valului de protestanţi! Ca o reacţie împotriva neascultării lor şi a îndoielilor legate de organizarea catolică.
Membrii acestui ordin sunt fundamental supuşi ai lui Isus, îl caută în viaţa zilnică şi încearcă să aplice principiile sale.
Dau ascultare Papei în mod necondiţionat şi-l urmează, fideli!

Ignazio di Loyola nu a propăvăduit şi atât! A înfiinţat primele şcoli gratuite, a format grupuri de asistenţă spirituală, de ajutor al bolnavilor din spitale, a creat prima casă de adăpost pentru prostituatele care voiau să-şi schimbe viaţa!

De atunci şi până acum, iezuiţii se dedică lumii în care trăiesc. Nu se închid în spatele zidurilor pentru a se ruga, ci ies în ajutorul semenilor! Se dedică studiului şi îndeamnă spre studiu, sprijină cercetarea ştiinţifică.
Iată de ce Papa Francisc este atât de iubit! Dăruieşte speranţă într-o lumină pe care o aprinde tot el!

Roma – oraş prin excelenţă spiritual – adăposteşte două catedrale importante ale ordinului iezuit: Biserica lui Isus şi cea a Sf. Ignazio! Ambele construite în stil baroc, ambele fastuoase.

Biserica lui Isus, construită îm 1575, adăposteşte trupul fondatorului ordinului. Cupola, realizată de către Giovanni Battista Gaulli, este o capodoperă cu efect tridimensional.

A doua, Biserica lui St. Ignazio, construită în 1626, are aceeaşi atmosferă de solemnitate; cupola, pictată de Andrea Pozzo, pare vie!

Cine sunt iezuiţii?! Sunt încă multe de spus…
Dar catedralele lor sunt mărturie a modului lor de viaţă și a credințelor lor! Pare că cerul coboară pe pământ.

Divinitatea insăşi te îmbrăţişează şi-ţi arată că lumea are nevoie de tine!

Urmăriți aici, imagini de la cele doua biserici iezuite din Roma.

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. spuma says:

  frumos articol

 2. Aghinitei Maria says:

  Cat de dedicati erau oamenii din acest ordin! Nu-i de mirare ca au fost prigoniti si distrusi de oameni cu credinta in Dumnezeu: “. .papistasii” Noul papa este un exemplu de cum ar trebui sa fie un conducator crestin.. Bravo!

 3. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  foarte interesant, un articol pe care l-am citit cu drag.

 4. Aghinitei Maria says:

  Papa Francisc este un papa adevarat, umil si cu aplicare spre durerile oamenilor