Inegalități în tratarea cancerului în Europa

Banner Film Experience

În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei  ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca “Rețeaua Citostaticelor“.

Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială.

Vlad Mixich a realizat o investigație jurnalistică care l-a inspirat pe regizorul Claudiu Mitcu să realizeze documentarulRețeaua”  – The Network”.

Documentarul urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România și ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Regizorul va prezenta luna aceasta, pe  27 Ianuarie la Parlamentul European o selecție de 10 minute din acest material.

Proiecția va avea loc pe în cadrul evenimentului “Europa Discrepanțelor Medicale” dezbatere organizată de Organizația Europeană a Bolnavilor de Cancer.

Manifestarea își dorește să genereze un amplu proces de reflecție cu privire la modul de tratatare a cancerului în spațiul european. Întâlnirea își propune crearea unui grup de lucru care va elabora un document în care va fi exprimată poziția oficială legată de inegalitățile în materie de sănătate în Europa. Actul urmează să fie lansat de Parlamentul European în aprilie 2015.

Rețeaua” este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Sursa  / Comunicat de presă Cătălin Anchidin


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Am avut foarte multi ministri la Sanatate dar nici unul nu a facut nimic pentru ca bolnavii nostri de cancer sa beneficieze de un tratament cat mai apropiat de al celor din restul Europei.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Nu stiu de ce nu se aloca mai multi bani pentru cercetarea cancerului. Prea multi oameni mor din aceasta cauza si totusi, nu s-a gasit un medicament care sa o vindece.Se fac tot felul de experimente, dar ceva concret nu s-a gasit. Nu se poate sau nu se vrea! Cand vezi copilasi care sufera de acesta boala, te intrebi instinctiv: De ce ,Doamne?!Si raspunsurile intarzie.Fiecare incearca pe cont propriu sa gaseasca un leac pentru vindecarea celor dragi, cu disperare, cu speranta si ,pana la urma ,moartea trimfa. Cred ca hrana plina de E-uri, aparatura sofisticata si iradianta din locuinte, poluarea apei si a aerului, supararile personale…ceva din acestea toate provoaca acesta boala cumplita,adesea necrutatoare, prea adesea…

 3. Agache Lucica says:

  Lipsa unor medicamente necesare pentru tratarea bolnavilor de cancer din tara noastra a afectat multi pacienti.Acestia nu-si pot incepe tratamentul la timp,s-au l-au inceput prea tarziu avand putine sanse la supravietuire.
  Regizorul Claudiu Mitcu a realizat documentarul -Reteaua-The Network,documentar ce urmareste drumul medicamentelor citostatice din Austria si Ungaria pana la pacientii din Romania.
  Regizorul va prezenta laParlamentul European o selectie de 10 minute dn acest material.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =