Iohannis şi diaspora

Banner Film Experience

Acum vreo 7 ani, domnul Băsescu, aflat în vizită prezidenţială la Roma, întâlni comunitatea de români şi rosti ceva de genul:

“ – Vă mulţumesc pentru efortul dumneavoastră de a menţine şi ajuta economia ţării, recunosc efortul dumneavoastră şi vă rog să mai staţi departe doar vreo 3 – 5 ani!

Apoi, vă veţi putea întoarce într-o Românie echilibrată şi puternică!”

Mi-amintesc că, citind discursul, m-am emoţionat ca proasta şi-am gândit că uite, ne iubeşte şi ne aşteaptă.

Am telefonat chiar unei prietene, să-i spun că ar trebui să mai stăm deoparte doar puţin.

Ulterior, acelaşi domn Băsescu a afirmat: “ Bine c-au plecat, dacă ar fi stat în ţară, n-am fi putut asigura nici măcar ajutor de şomaj!”

Ne-am simţit atunci goniţi, abandonaţi, ca şi cum o uşă se-nchidea în spatele nostru.

Mai are oare poporul român nevoie de un preşedinte pe care să-l urmeze?

Mai are oare încredere în politicieni?

Diaspora română mai are speranţa de a se întoarce?

Domnul Iohannis, în vizită la Roma, nu a promis nimic în acest sens, ştiind că ridicarea României va fi un proces lung. Discursul său, demn, a subliniat doar necesitatea unei curăţenii morale, necesitatea creării unei baze de principii peste care să se poată clădi trainic.

Am auzit oamenii care-l înconjurau, cu bucurie şi ochi strălucitori:

Domnule Preşedinte, vrem să ne-ntoarcem!

Domnule Preşedinte, suntem în aceeaşi tabără, vă susţinem!

Mi-a plăcut!

Mulţi oameni buni, multe oficialităţi, gazdă fiind doamna ambasador Dana Constantinescu, respectată de românii din Italia.

Costume populare, flori, colăcelul cu un pic de sare, aplauze prelungi, jurnalişti, reprezentanţi media şi multe suflete cu dor de ţară.

Domnul Iohannis a trezit acea speranţă pe care, în timp, am pus-o oarecum la păstrare: întoarcerea acasă.

După foarte mulţi ani în care am tăcut şi răbdat, comentând prin colţuri că lucrurile nu merg bine, am înţeles că trebuie să participăm dacă vrem schimbare şi că totul începe cu un pas, care poate fi chiar al fiecăruia dintre noi.

Un fel de trezire din somn.

Şi ştiţi ce m-a mai bucurat?

În încăpere era parfum de demnitate!

Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto www.antena3.ro

    


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Cu D-l Iohannis invatam sa nu ne repezim sa facem si sa avem de toate.Invatam sa avem rabdare, sa asezam bine lucrurile,sa gandim totul in amanunt si apoi sa trecem la treaba.Dispora nu-i de neglijat, cum nu-i de neglijat nici-un roman de oriunde in lume.Aici trebuie sa facem curat intai si apoi,romanii sa se poata intoarce acasa,sa luptam umar la umar pentru ce-i al nostru, pentru pamantul ,pentru traditiile noastre.Datoram aceasta copiilor nostri, nu trebuie sa le furam viitorul,sa le lasam o tara,asa cum am primit-o noi de la inaintasi.

  2. Aghinitei Maria says:

    PENTRU MULTI ROMANI SINGURA SANSA DE SUPRAVIETUIRE A FOST PLECAREA IN TARI STRAINE. PENTRU EI SI PENTRU NOI, CEI DIN TARA ESTE DORINTA ARZATOARE CA IN ROMANIA LUCRURILE SA INCEAPA SA SE MISTE LUCRURILE IN SENSUL BUN. PRESEDINTELE IOHANNIS ESTE DEOCAMDATA UN GARANT IN ACEST SENS SI SPER DIN TOT SUFLETUL SA NU MA INSEL CA IN 1996, CAND AM SPERAT SI AM AVUT O MARE DEZAMAGIRE! 🙁

  3. Goleanu Anisoara says:

    Am citit articolul si ,cel mai mult mi-a placut descoperirea unui “parfum de demnitate” in jurul romanilor din Italia.Diaspora a devenit o forta, din afara Romania se vede mai clar, romanii de acolo fac o comparatie intre viata viata de la noi si cea din “afara”. S-au dus sa presteze munci grele, “murdare”, pentru un ban mai bun dar , nu le-a disparut “parfumul de demnitate”! D-l presedinte este o speranta pentru intoarcerea in tara dar, mai au de asteptat.Cat? Greu de precizat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =