La “părăseală”

Banner Film Experience

omenieTrei băieţi, români, zice-se că de prin Galaţi, rătăceau aseară prin Gara Victoria din Londra.

Stăteau pe acolo de trei zile, fără mâncare, fără bani, pe un frig cumplit.

Probabil că cineva le-a promis locuri de muncă, cineva le-a promis marea cu sarea şi ei, bieţii, s-au încrezut în vorbe.

Ceea ce a urmat a fost însă incredibil. O doamnă a cerut ajutor pe un grup  Facebook, a întrebat dacă ar putea cineva să-i ajute. Ataşa fotografia unuia dintre ei, un băiet speriat şi cu privirea îngrijorată. Cum să nu fii când nu ştii nici ce e cu tine, când te trezeşti pe pământ străin, fără pernă şi fără pâine?

Atunci, în momentul postării, s-a declanşat minunea, au tresărit inimile tuturor şi românii din Londra au trecut la fapte. Uniţi, decişi, omenoşi.

Doi dintre ei au plecat imediat să-i caute. Alţii se ofereau să-i cazeze, alţii doreau să contribuie cu bani, unii ofereau locuri de muncă sau dădeau informaţii, altul, proprietar de restaurant, oferea hrana cea de toate zilele.

Oamenii reacţionau, întrebau, ofereau tot ce puteau, numerele de telefon zburau, nu mai era timp de mesaje private!

Ceilalţi, noi, din afara Londrei sau din alte ţări, urmăream cu sufletul la gură şi transmiteam mulţumiri şi încurajări.

Cei doi bărbaţi plecaţi în căutare nu au mai găsit băieţii noştri în gară. Cu toţii ne-am îngrijorat! Deveniseră fiii noştri, fraţii, ne erau dragi aceşti băieţi trişti şi flămânzi, în pericol să-ngheţe!

Au fost căutaţi la consulat, acolo li s-a răspuns sec: “ Nu sunt aici şi oricum nu am putea ajuta”!

Printr-un miracol al inimilor bune, cei trei au fost găsiţi şi duşi la adăpost.

Să spun nume?! Nu am permisiunea oamenilor şi au fost mulţi, foarte mulţi!  Ştiu doar că cei care au ajutat au făcut-o din umilă dragoste de semeni.

Şi mi-amintesc vorbele Leilei, o tânără din Algeria care mă-nvăţa pe mine arta supravieţuirii într-o ţară străină:

” – Să nu te temi niciodată! Orice s-ar întâmpla, dacă te vei trezi într-un oraş nou şi nu ştii încotro s-o iei, să nu te temi! Oamenii buni există!”

 LA PĂRĂSEALĂ

( fragment din cartea “Cireşe amare”, editura Humanitas)

–     Unde dormi diseară?

–     La părăseală!

Asta înseamnă, oriunde. Şi aria de dormit e largă, nu te simţi limitat de marginea patului sau că cel de lângă tine trage toată pătura…pentru că nu există nici paturi, nici pături. Câmpul din afara Romei găzduieşte in fiece seară sute de băieţi români, dorm alături, pe celofane, pe cartoane. Apoi mai sunt ruinele antice, dedesubturile de pod, dosurile de magazine, acoperişurile de bloc, chiar şi-n căsuţele din vârf de topogan doarme cineva, e o lume ascunsă, dimineaţa nu se mai cunoaşte nimic. Pământul mai păstrează căldura, dar pentru pământ nu trebuie să plăteşti o chirie de 500 euro lunar.

LA PĂRĂSEALĂ e cel mai ieftin hotel.

E adevărat că nu sunt duşuri, dar te poţi spăla în grupurile sanitare de pe lângă benzinării, e adevărat că nu ai cu ce te înveli, dar pe lângă gunoaie se găseşte deseori câte ceva bun, chiar vreo pătură.

Aşa trăiesc la început majoritatea bărbaţilor veniţi la muncă, mă refer la cei ce nu cunosc pe nimeni, nu au neamuri, nu au prieteni, dar vor să-şi schimbe norocul.

Articol scris de Liliana Angheluță / foto www.doxologia.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

13 Responses

 1. anna says:

  Nu putem sa fim de piatra in asemenea situatii,,,cei ce au ajutat se pot considera adevarati romani…bravo baieti!!!

 2. kamy kamytza says:

  Vai de omul care are
  Suflet mic în casă mare.
  Fericit cel ce ridică
  Suflet mare-n casă mică.

 3. Agache Lucica says:

  Oamenii nostri au fost uniti si vor fi,se vor ajuta daca nu material chiar si cu o vorba buna si este deajuns.Sa fii printre straini si sa auzi pe cineva vorbind romaneste,ti se pare ca esti la tine acasa.Poate se vor schimba lucrurile in bine si-n tara noastra ,pentru a putea fiecare sa-si vada cu drag de familie si de tot ce este bun pe acest pamant.Nu este usor pentru cei care au plecat in afara,dar nu este usor nici pentru cei ramasi in tara,dorul este greu ,te usurezi de toate acestea doar prin plans .

 4. Goleanu Anisoara says:

  O mana intinsa la nevoie este mana lui Dumnezeu!

 5. kamy kamytza says:

  Tinerii plecați la studii peste hotare nu vor mai fi considerați un capital pierdut pentru România .

 6. Aghinitei Maria says:

  M-a impresionat articolul, caci eu stiiam despre romanii din diaspora ca nu-i prea ajuta pe conationalii nou veniti , dar acum am vazut ca realitatea este alta si oameni de bine sunt peste tot
  Tragic este ca in vesnica traditie din Romania lucruriele nu s-au indreptat si tot mai multi romani sunt nevoiti sa-si paraseasca TARA si COPII pentru o bucata de paune in strainatate.
  Bravo celor care au sarit in ajutorul celor necajiti !
  Sa speram ca lucrueile se vor indrepta si in tara noastra !

 7. Agache Lucica says:

  Daca pleci intr-o alta tara fara sa cunosti pe nimeni este foarte greu,vei infrunta toate greutatile prin care trebuie sa treci,nu ai unde dormi,nu ai ce manca poate,orice problema care te intareste cu gandul ca poate toate acestea iti vor schimba viata si totodata ii vei putea ajuta pe cei dragi ramasi in tara,.Gasesti pana la urma in acel loc indepartat persoane cu suflet care nu se gandesc numai la ei si-ti sar in ajutor.

 8. Lupu Nicoleta says:

  Asa sunt romanii ,uniti ,in afara tarii se pare ca sunt si mai uniti ,frumos …frumos din partea celor care au ajutat ,un articol care iti face inima mica iar ochii se umplu de lacrimi

 9. maria says:

  DA este adevarat !! Asta e telul unora din diaspora , de a trimite bani in tara , si pentru acest lucru ei sunt pedepsiti , platind impozit pentru ca intra bani in visteria tarii .

 10. Aghinitei Maria says:

  M-a impresionat articolul, caci eu stiiam despre romanii din diaspora ca nu-i prea ajuta pe conationalii nou veniti , dar acum am vazut ca realitatea este alta si oameni de bine sunt peste tot
  Tragic este ca in vesnica traditie din Romania lucruriele nu s-au indreptat si tot mai multi romani sunt nevoiti sa-si paraseasca TARA si COPII pentru o bucata de paune in strainatate.
  Bravo celor care au sarit in ajutorul celor necajiti !

 11. Goleanu Anisoara says:

  Am citit articolul cu ochii in lacrimi! Am crezut ca romanii au uitat cuvantul “patriotism”, dar m-am inselat.Acolo ,departe, printre straini, au regasit acest cuvant si au aflat ca romanii sunt saritori la nevoie, omenosi si, mai ales, uniti.Uniti in necazuri, uniti in saracie si, poate cineva din conducerea tarii,va vedea si va lua masuri.Pamantul tarii ne poate tine pe toti, romanul e harnic si, daca are de lucru si paine pentru ai sai, nu va mai pleca sa doarma “la paraseala”, va dormi “acasa”,unde e cel mai bine.Si, poate, vom fi din nou 22 de milioane!

 12. roman ovidia says:

  un gest foarte frumos din partea lor, sa sperm ca se vor schimba mai multe dupa vot. Eu am speranta ca va fi asa

 13. Agache Lucica says:

  Multe persoane incearca sa plece in strainatate pentru a gasi poate ceva mai bun pentru un trai decent.E greu ca nu cunosti pe nimeni,dar e bine de stiut ca oriunde ne-am afla daca suntem uniti nu trebuie sa ne fie teama de nimic.
  Sa fim uniti,sa ne ajutam ca numai asa vom reusi sa facem lucruri incredibile,deoarece oriunde se gasesc oameni buni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =