Dacă ai intoleranță la lactoză, diabet sau pur și simplu vrei să te hrănești sănătos, alege laptele de migdale pentru tine și familia ta. Este o băutură 100%, sănătoasă, superioară din punct de vedere nutritiv și poate fi preparată în casă într-un mod extrem de facil.
La 1 litru de apă rece de bună calitate (apă plată, alcalină, filtrată, de fântână de mare adâncime, etc.) se pun aproximativ 200 grame de migdale uscate decojite și tăiate. Se găsesc în această formă în magazinele de mirodenii sau în supermarketuri, la departamentele cu nuci și semințe. Se mai adaugă aproximativ 10-12 curmale fără sâmburi – pentru gustul dulce – un praf de sare grunjoasă de Hymalaya sau sare obișnuită și o linguriță de praf de vanilie. Spălați curmalele bine pentru a va asigura că ați îndepărtat toate impuritățile depuse în procesul de uscare sau deschidratare. Se lasă amestecul peste noapte sau de pe o zi pe alta, la frigider.
A două zi se blenduiesc cu un mixer de putere mare, până când amestecul devine subțire și omogen, după care se strecoară fie printr-o sită de plastic foarte fină – dar nu din metal – sau se trec printr-o pungă de pânză – ce se poate găsi în magazinele de profil – și se stoarce bine întregul amestec.
Rezultă aproximativ 750-850 ml de lapte de migdale de excelentă calitate. Este foarte apropiat gustativ și vizual de laptele de vacă, iar copii nici nu-și vor da seama de diferență și-l vor bea cu plăcere, grație gustului deosebit. Laptele de migdale îl poate înlocui pe cel tradițional la micul dejun, putând fi amestecat cu cereale, dar și în unele prăjituri, în cafea, la prepararea felurilor de mâncare principale.
După stoarcere, rămân aproximativ 2-300 de grame de balast, care conțin în continuare principii nutritive valoroase. Nu-l aruncați sub nici o formă! Poate fi ingredientul de bază pentru pâine, biscuți de pâine, batoane energizante, fursecuri, blaturi de tort, ale căror rețete vor fi prezentate în postări viitoare.
Curmalele pot fi înlocuite cu diferite alte fructe uscate pentru a imprumuta laptelui gustul dulce și fin: ghimbir confiat, caise, stafide, etc. Combinația între migdale și curmale este pur și simplu de top.
Ca substitut perfect pentru laptele cu cacao, folosiți pudra de roșcove, mai numită și carob. Aceasta conține foarte mult calciu – excelent pentru copii aflați în creștere, femeile la menopauză, pentru atunci când vă simțiți extenuați – și foarte mulți antioxidanți și aduce o serie de beneficii întregului organism. Întrucât pudra de roșcove are propriile sale zaharuri, nu puneți exagerat de multe curmale în laptele în care o folosiți. Adăugați pudra laolaltă cu restul ingredientelor, iar băutura va dobândi un aspect ciocolatiu, foarte plăcut.
Într-un pahar de lapte de migdale preparat după această rețetă, se află o cantitate considerabilă de calciu, fibre alimentare, magneziu, potasiu, vitamină E, vitamină D, grăsimi sănătoase, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan. Băutura este și un minunat remediu împotriva constipației și luptă împotriva acumulării deșeurilor alimentare.
Aduce energie organismului prin caloriile sale, deci susține efortul de peste zi. Are un indice glicemic scăzut, este ușor de digerat și nu are colesterol.
Articol scris de Ada Chiriţă