Le passé – Trecutul- 2013

Banner Film Experience

Le passé – Trecutul- 2013 ”Le passe” este un film făcut în 2013 francez, scris și regizat de Asghar Farhadi.

Este un film despre separarea în iubire și consecințele dureroase ale acestui fapt, intrigă ce ne este dezvăluită încă de la începutul filmului.

Marie îl strigă pe Ahmad prin geamul de sticlă al aeroportului, dar nu au cum se auzi. Scena sugerează încă de la debut splitarea afectivă a cuplului, anticipând dramele ce ne vor fi dezvăluite.

Un iranian căsătorit, dar separat de nevasta cu care avea o fiică, acum adolescentă, se reîntoarce în Franța pentru a-i acorda acesteia divorțul. Între timp, tânăra femeie a mai avut două legături dintre care una se consumă pe fundalul reîntoarcerii primului soț. Până aici, un film molcom cu o intrigă banală. Lucrurile se complică din momentul în care aflăm că soția amantului femeii este în comă la spital.

Marie Anne, protagonista filmului (Berenice Bejo premiata la Cannes în 2013 pentru “Cea mai bună actriță”) are de făcut o alegere dureroasă între amant și fiică. Filmul este făcut cu o economie de mijloace, coloana sonoră este, de fapt, zgomotul casnic al vieții de zi cu zi.

Mesajul filmului este acela că oamenii vor să-și trăiască cu disperare viețile și dacă este nevoie sunt gata să-și retrăiască trecutul, să se confrunte cu el, să pună degetul pe vinovățiile reprimate. Morala filmului este aceea că descoperirea si asumarea adevărului îți poate topi sentimentul vinovăției. Lăsat să se autoconsume, acesta îți poate distruge viața!

Le passé a câştigat Premiul Juriului Ecumenic la Cannes şi a reprezentat Iranul la Premiile Oscar 2014.

Recenzie realizată de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. LEONTE INA says:

  Corecta morala filmului. Am sa-l vizionez.

 2. suzana suzy says:

  Relatia dintre fata cea mare si mama sa se deterioreaza deoarece fata crede ca mama sa este cauza pentru care sotia lui Samir este in coma. Excelent film .

 3. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  ams a il vad si eu, suna interesant.

 4. Goleanu Anisoara says:

  Alegere dureroasa intre amant si fiica?! Eu cred ca fiica este pe primul loc si, cu abilitate , isi poate face loc si amantul,daca intr-adevar este important pentru femeie.

 5. Aghinitei Maria says:

  Viata de cuplu este complicata si situatii neprevazute si dureroase apar mai mereu si de multe ori este greu sa iei o decizie. Interesant film, dar nu cred ca o sa-l vad. Si asa imi este greu, prefer o comedie sa ma remonteze.

 6. Lamiita Durac says:

  Pare interesant , merita vazut .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 12 =