Lecție de stil: nu haina îl plimbă pe om!

Banner Film Experience

colier perle SwarovskiNimeni nu poate contesta că vestimentația, dar mai ales felul în care este purtată, transmite semnale importante. Hainele vorbesc despre noi mai mult decât am crede și împreună cu accesoriile indică statutul, ce vrem să creadă ceilalți despre noi, dar mai ales ce credem chiar noi despre noi înșine!

În acest articol, vom vorbi despre modul în care poți să înviorezi ținuta atunci când lucrezi în mediul corporatist, foarte riguros în această privință. În fiecare zi, femeile care lucrează în multinaționale și în diverse corporații se confruntă cu o dilemă: pe de o parte trebuie să respecte ’’codul vestimentar’’ al organizației din care fac parte, pe de alta își doresc să iasă în evidență într-un mod care să arate faptul că au bun gust și stil.

Carmen Burtea, de la casa de creație DESPOTIKO ne ajută să înțelegem cum putem face acest lucru: ’’femeia corporatistă este cea mai ’’lovită’’ dintre toate – își începe Carmen pledoaria. Este nevoită să lucreze adesea din zori până la ore târzii, mai ales dacă vrea să promoveze în carieră și să câștige mai mulți bani. Nici acasă nu este scutită de o contribuție semnificativă: copii o așteaptă să-i ajute la teme, iar soțul să pregătească cina. Nu-i rămâne prea mult timp să consulte revistele de modă sau chiar un specialist, care s-o ajute să-și găsească ținutele și accesoriile potrivite. În ciuda acestui fapt, ea trebuie să rămână femeie și să-și contureze un stil care s-o diferențieze și s-o reprezinte. De aceea, adesea apar diverse exagerări, nedorite!’’

Femeile știu că dacă-și accesorizeză inteligent ținuta, pot salva o vestimentație/uniformă banală, îi pot da strălucire și oferi privirii celorlalți, un exemplu de bun-gust. Carmen ne spune și cum putem face acest lucru: ”Chiar dacă porți o fustă sau o pereche de pantaloni negri și o cămașa albă ori un outfit gri, destul de frecvent în mediul corporatist, nimic nu te împiedică să-l accesorizezi în așa fel încât rezultatul final să fie o bucurie pentru ochi. De ani de zile le spun doamnelor că trebuie să aleagă hainele în așa fel încât acestea să le pună personalitatea în valoare. Nu haina îl plimbă pe om, ci invers! Mereu am îndemnat femeile să îndrăznească…! Perlele Swarovski, de exemplu, au fost și rămân o alegere perfectă, indiferent de vârstă. Arată minunat, sunt expresia eleganței rafinate, nu se degradează, sunt perfect șlefuite și nefiind pietre, împrumută din căldura și energia corpului, dar îi și conferă, la rândul lor, energia pe care o conțin’’.

Îi cer lui Carmen sa detalieze și să ne spună cum ar trebui să arate bijuteria care să completeze ținuta unei femei din mediul corporatist. ’’În primul rând, trebui să se potrivească foarte bine cu cea care îl poartă. La atelierul de creație DESPOTIKO consiliem femeile să poarte ceea ce le reprezintă! N-am lăsat niciodată o clientă să facă o greșeală de stil și să cumpere o bijuterie care nu i se potrivea, chiar dacă îi plăcea foarte mult. Unei doamne mai corpolente cu umeri plini, îi voi crea o bijuterie opulentă, în simetrie cu forma corpului și culoarea tenului. Uneia mai slabe, îi voi sugera bijuterii delicate care să îi pună în valoare încheieturile fine sau alte atuuri pe care le are. La DESPOTIKO femeile sunt învățate să îndrăznească… Oricât de riguroasă va fi ținuta business pe care trebuie să o arborezi la serviciu, nimic nu te împiedică să lași imaginația să lucreze pentru tine. Când vin la noi la atelier, femeile sunt ca niște cai nărăvași ce tocmai au ieșit să-și fluture coama pe pajiște. Orice femeie găsește bijuteria sau accesoriul care i se potrivește, sau poate comanda un accesoriu- fantezie pe care l-a văzut într-o revistă! Bijuterile DESPOTIKO, pe lângă faptul că au elemente Swarovski autentice, însoțite de certificate de autenticitate, vor avea inserții de piele, fulgi, agrafe, mărgele sau chiar bucăți din materialul din care e făcută vestimentația. DESPOTIKO învață femeile să îndrăznească, iar bijuteriile sunt teritoriul de excelență al femeii, care o ajută să se exprime pe ea însăși’’. 

O întreb pe Carmen daca bijuteriile confecționate din cristale autentice Swarowski sunt abordabile ca preț. Îmi răspunde fără nici o ezitare că ”orice femeie își poate permite să poarte cristale Swarovski. În funcție de buget bijuteriile unicat create la DESPOTIKO pot conține de la 1 element până la… câte poți număra.’’
Carmen își amintește zâmbind de o clientă care lucrează într-o corporație și care-și dorea să poarte coliere cu elemente Swarovski, fără ca acestea să i se agațe în dosarele cu care lucra la birou. Voia un colier lung, cu îmbinări de materiale și cristale diferite, dar care să fie ușor de purtat și foarte vizibil. Carmen i-a creat o piesă unicat, construită în așa fel încât să stea fix și a cărei extravaganță venea să compenseze ținuta ’’corporate’’, obligatorie.aqui-ahora

’’Bijuteriile de aur s-a demodat – răspunde Carmen la întrebarea mea pe aceasta temă – în timp ce-mi arată un catalog Swarovski ce conține colecția din primăvara-vara următoare. ’’Recomand ca atunci când ai aur, sa-l ții într-un lingou, la bancă’’, punctează ea discuția și adaugă: ’’o femeie trebuie să îndrăznească să aibă stil. Elementele Swarowski sunt bijuterii cu stil și sunt iubite de femeile din întreaga lume, tocmai pentru că este un lux accesibil, care denotă ”clasă” și pe care îl poți configura într-un milion de feluri. Dacă vii în atelierul DESPOTIKO și vei vedea bijuteriile pe care le creăm noi, vei constata că pe unele nu ți le permiți, altele nu-ți vin bine, dar altele sunt exact ceea ce ai visat! În mod sigur vei găsi aici bijuteria pe care ți-ai dorit-o, fie ca e gata creată, fie că este în proiect’’.

Interesant este faptul că, în aceasta lume schimbătoare și capricioasă, poți fi mereu la modă, dacă știi să umbli la detalii. Astfel, poți aduce o bijuterie mai veche cu cristale Swarovski și o poți re-asambla la DESPOTIKO, așa încât să arate ca una dintre cele mai noi creații din revistele de profil.

Îi cer lui Carmen să-mi împărtășească din experiența ei de designer de haine și bijuterii si să-mi spună ce a observat ea că-și doresc bărbații de la femei: ’’bărbații vor ca femeia de lângă ei să fie cochetă, la modă, să nu semene cu celelalte. În nici un caz nu vor să vadă femei cu gâtul acoperit de șaluri mari cât un covor de baie, în culori prăfuite și total neatrăgătoare, pe care le-a impus moda străzii în ultimii ani, și la care văd că nu se mai renunță. Bărbaților le place sa vadă gâtul femeii împodobit, această parte a corpului fiind strâns legată, în criteriile bărbaților, de ideea de seducție și feminitate’’.

Prin urmare, chiar dacă mediul în care lucrezi nu este tocmai spațiul în care să etalezi ținute extravagante sau casual street, există soluția salvatoare a bijuteriilor unicat, de bună calitate. Nu uita că înfățișarea și vestimentația vorbesc despre tine, înainte ca tu să rostești orice cuvânt. Alege cu grijă semnalele pe care le transmiți, căci ele vor fi marca ta, în percepția celorlalți.

În articolul viitor vom vorbi cu creatoarea de la DESPOTIKO despre vestimentația și accesoriile femeii politician.

Iată aici câteva creații DESPOTIKO, potrivite unei ținute ”corporate”.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Am cateva costume, fusta-taior, pantalon-taior, si multe, multe camasi. Pentru serviciu le rulez, mai des camasile. Dar ce fac ca nu am nici o bijuterie pentru ca nu-mi plac.

 2. (puiu) barbalata mirelaa says:

  Nu lucrez in mediul corporatist dar imi place sa ma imbrac si mai sobru si mai elegant sau chiar comod. Recunosc….ma imbrac si in functie de starea mea de spirit sau in functie de vreme.
  Este adevarat, daca tinuta este prea sobra atunci ar trebui purtat un accesoriu mai colorat, dar simplu in acelasi timp, ca sa-i dea “viata” tinutei.

 3. suzana suzy says:

  Totul tine de bun gust si de disponibilitatea de a umbla prin multe magazine des si de informare constanta. Ador bijuteriile !

 4. Lamiita Durac says:

  O gama variata pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele . Sunt foarte frumoase

 5. spuma says:

  like <3 like <3 <3 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =