Lido di Jesolo, destinație de elită din nordul Adriaticii

Banner Film Experience

lido vedere generala-1Lido di Jesolo este una dintre cele mai renumite stațiuni din partea de nord a Mării Adriatice. În ultimii 50 de ani a fost continuu modificată ca o destinație de vacanță, nucleul unicității sale fiind promenada de 15 kilometri, mărginită de o pădure de pini. Este o plajă marcată cu standardul de calitate Blue Flag – Steagul Albastru.

Lunga stradă care străbate întreaga stațiune, Via Andrea Bafile, este populată cu gelaterii, sute de magazine de piele și suveniruri, restaurante, cafenele, și roiește de turiști de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte.

Recomand această destinație molcomă și însorită în mod special familiilor cu copii și celor care vor să se odihnească după un an de muncă încordată. Opțiunile de cazare sunt nenumărate: apartamente cu tot confortul domestic – chicinetă cu aragaz, frigider, veselă – vile, bungalow-uri, hoteluri de 2,3,4 stele. Acestea din urmă au propriile lor fâșii de plajă destinate turiștilor, populate cu șezlonguri și umbrele, piscine private și locuri de entertainment.

Distracțiile locale pot fi multiple: croaziera cu pirați pentru copii, locuri de joacă cei mici, plimbări cu bicicleta de 2-4 locuri, vizită la acvariu, parcul tematic de distracții acvatice, trenulețul stradal, etc. Iubitorii de golf, destul de mulți în stațiune, se întâlnesc la Jesolo Golf, un club bine echipat, care dispune de toată infrastructura adecvată practicării acestui sport elegant.

Apa mării Adriatice este caldă și limpede din mai până la sfârșitul lui septembrie. Răsăriturile de soare pe faleză sunt un ”must” al vacanțelor petrecute în Lido di Jesolo, iar lăsarea întunericului ar trebui să te prindă tot acolo. Datorită mareei, apa înaintează cu putere preț de câteva ore și mătura literalmente scaunele de plajă rămase pe nisip. Dimineață, înainte de răsăritul soarelui, tractorașele administrației locale adună miile de scoici lăsate de reflux. Nisipul redevine mătăsos și o nouă zi de plajă și răsfăț poate începe. Printre șezlonguri umblă cât e ziua de lungă chinezoaice micuțe, care-și oferă serviciile de masaj direct pe plajă. Dacă nu ești amator, poate o să cumperi una dintre multele salbe de scoici împletite manual, ori poșete din imitație de piele, aceleași pe care le vei întâlni la Veneția  într-o varietate năucitoare.

În Jesolo, poate fi vizitată “Biserica catolică a Sfintei inimi a lui Isus” din Piața Trento, în care tronează altarul Sfîntului Anton, poate cel mai venerat personaj al bisericii creștine vechi. Concertele de muzică sacră completează fericit atmosfera locului.

Gastronomia în Lido di Jesolo

Unul dintre deliciile întâlnite la tot pasul este înghețata. Poți să mănânci o mie de feluri și tot mai rămâne ceva de încercat. O mențiune aparte merită băutura locală inventată în regiune, “aperolul”. Este un aperitiv ușor alcoolizat, cu gust dulce-amărui, în care se scufundă pe lângă gheață, și câteva felii de portocală. În unele taverne, cel puțin la ora prânzului, lângă șprițul aperol ți se aduc două sau trei bruschete unse cu ulei de măsline, peste care se așează cubulețe de roșii și busuioc proaspăt. La Jesolo cel mai adesea găsești aperolul în combinație cu prosecco, într-un cocteil numit Aperol Spritz. Se zice că în regiunea Veneto, într-o zi călduroasă de vară, în intervalul dintre orele șase și nouă seara se consumă o mie de spritz-uri pe minut și nu cred că este o exagerare!

Lido di jesoloExistă, de asemenea, nenumărate pizerii și taverne în care este meniul zilei, însoțit de preț, stă scris pe tablițele de la intrare. Pe lângă paste și pizza, care dezamăgesc prin simplitate, există o varietate de pește și fructe de mare, care pot fi comandate în tandem cu unul dintre vinurile faimoase ale regiunii. Fructele de mare sunt la ele acasă în restaurantele din Jesolo, iar în unele locuri cu tradiție, gătitul acestora atinge desăvârșirea. Găsești aici, de la peștii mici, sepii, știucă ori păstrăv până la felurite crustacee.

În apropierea stațiunii există Agriturismo, un fel de ferme de animale, pe lângă care se cultivă fructe și legume, ori viță-de-vie din care se fac vinurile tradiționale. Luna septembrie aduce festivaluri în care se celebrează dărnicia pământului. Procesiunile impresionante ce se desfășoară în cântece și strigăte de veselie, îi determină pe turiști să se prindă în atmosfera de sărbătoare, prilej cu care sunt consumați mii de litri de vin.

Shopping la Lido di Jesolo

În această stațiune se află nenumărate magazine de pielărie în care vei găsi haine, poșete, genți de voiaj din piele, diverse tipuri de huse de mașină, etc. Nu toată marfa este de calitate dar dacă aveți răbdarea de a lua magazinele la rând, puteți găsi articole foarte frumoase la niște prețuri care, comparativ cu cele găsite în România, pot fi considerate chilipiruri.
De vizitat este și Veneto Designer Outlet unde găsiți branduri precum Klein, Guess, La Perla, Borbonese, Les Copains, etc., unde sunt prețuri mai mici cu până la 80!. În sezon este deschis de luni până duminică, între 10:00 și 20.00.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei stațiuni renumite este apropierea de Veneția și Murano. Păstrați-vă, deci, bugetele, pentru a face cumpărături de soi din cele două insule. Acolo vă așteaptă magazine cu branduri renumite, dar mai ales obiecte de artă de Murano  și măști venețiene care poartă faima celor două orașe în întreaga lume.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 2. Lamiita Durac says:

  Omul sfinteste locul .

 3. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  nu am mai auzit pana acum de acest loc, dar din descriere inteleg ca e minunat.

 4. spuma says:

  inghetata wou like

 5. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  O mie de feluri de inghetata? M-as muta definitiv acolo! 🙂