Loboda – de ce este roşie şi la ce e bună?

Banner Film Experience

la-ce-buna-loboda

”Puţini dintre noi ştiu că loboda este un aliat preţios al sănătăţii noastre, iar vorba aceea, “ca Vodă prin lobodă” ne face uneori să credem că acestei plante nu trebuie să i se dea prea mare însemnătate – afirmă dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, ca răspuns la întrebarea noastră: de ce este roșie loboda și la ce e bună acest zarzavat care abundă primăvara?

Culoarea roșu intens violaceu a lobodei indică prezența antioxidanților

Dar loboda este un zarzavat miraculos! În primul rând, culoarea roşie a plantelor, a fructelor şi a legumelor indică o puternică prezenţă a antioxidanţilor. Loboda conţine foarte mult fier, apropiindu-se ca valori de spanac. Frunzele roşii conţin, de asemenea, mult magneziu şi potasiu, importante pentru inimă şi sistemul muscular.

Antocianinele şi fenolii din frunzele de lobodă întăresc sistemul imunitar, previne îmbătrânirea înainte de vreme, ajută buna funcţionare a creierului şi combat celulele canceroase. Loboda ne bucură, de asemenea, cu multă vitamina C şi cu prezenţa vitaminei K, cea care ajută la diminuirea riscului de accident vascular. Este extrem de utilă pentru combaterea asteniei de primăvară, planta este detoxifiantă, purifică sângele şi-l alimentează cu fier – accentuează specialistul.

Ideal este să consumăm loboda crudă, adăugată în orice salată obișnuită

Conţinutul ridicat de fibre este foarte important în combaterea constipaţiei şi a problemelor digestive. Ceea ce este important de reţinut este că, pentru a beneficia de toate aceste vitamine, săruri minerale şi antioxidanţi, trebuie să ne obişnuim să consumăm lobodă crudă, tăiată şi condimentată, adăugată în orice salată obișnuită de primăvară. Ciorbele sunt gustoase, într-adevăr, nu este greşit să le pregătim cât mai des, dar multe dintre substanţele importante ale acestei plante se pierd prin fierbere.

Putem pregăti salate mixte, de primăvară, combinând lobodă, frunze de păpădie, leurdă, spanac, câte un pic din tot ceea ce ne face bine şi ne este dăruit de o natură atât de generoasă.

De asemenea, pentru că primăvara organismul este sărăcit de vitamine și enzime așa cum se întâmplă în mod natural după anotimpul rece, pe lângă consumul obligatoriu de zarzvat de sezon, celor care simt că au nevoie de energie și se simt slăbiți le recomand în paralel o cură cu spirulină cu extract total de cătină. Pe lângă faptul că are o pronunțată activitate antioxidantă și de captare a radicalilor liberi superoxidici, reglează principalele funcții metabolice și imunologice ale organismului. În acest fel ne susține în procesul de curățare și oxigenare celulară care se declanșează primăvara, dar nu de la sine, ci numai dacă înțelegem să ne bucurăm din punct de vedere alimentar de atuu-urile acesteia!” – concluzionează dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.

Ești interesat de un stil de viață sănătos? Citeste și articolul Cercetător Ștefan Manea: să nu-ți lipsească ciorba, cea mai echilibrată mâncare românească! publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA aici.

Spirulina poate fi cumpărată din farmaciile HOFIGAL din toată țara, din farmaciile partenere, dar cel mai simplu poate fi comandată online dând click pe “comandă acum”.

Articol scris de Iuliana Zamfir

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Primavara, o ciorba de loboda ne da putere si pofta de viata!

  2. Bogzoiu Daniela says:

    Loboda!!!! Inca din copilarie imi amintesc gustul acrisor al ciorbei de loboda cu zarzare!! Nu prea o folosim la salate, dar ne place mult in ciorba, atat de mult incat punem si la congelator. In plin sezon o alegem, o tocam, o portionam si o punemla lada, iar in miezul iernii mancam o ciorba de lobada cum nu se poate mai proaspata si mai buna!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − twelve =