Lucia Morariu: Mintea unui om de afaceri nu se oprește niciodată!

Banner Film Experience

presedinte-eximturSunt vorbele președintelui Eximtur, una dintre cele mai mari, respectabile și solide companii de călătorii de pe piața românească.

Ea consideră că banii nu sunt un scop în sine, ci au rostul de a crea valoare în viețile oamenilor. Spune că atunci când banii mulți se întâlnesc cu educația precară și lipsa de responsabilitate, se nasc monștri. 

Lucia Morariu ne vorbește despre antreprenoriat și cum acesta îți poate schimba viața:

Banii sunt pentru antreprenor ca vopseaua și pensula pentru artist. Când ideile acestuia aduc beneficii nu numai lui însuși, ci și comunității, abia atunci înseamnă că a construit durabil.

O afacere sustenabilă produce capital și schimbă destinele oamenilor. În același timp, aduci bogăție țării tale prin taxele și impozitele pe care le plătești atunci când ești un contribuabil corect! – subliniază interlocutoarea noastră.

Cât de important este să fii cinstit față de toată lumea – stat, parteneri și angajați?

Pentru mine este totul! În primul rând, pentru că am convingerea că numai prin cinste și corectitudine poți construi temeinic. În al doilea rând, pentru că ești dator să fii responsabil față de toate părțile implicate: angajații tăi, stat, și nu în ultimul rând față de tine însuți.

Dacă tu, ca stat, tolerezi ca impozitele și taxele care ți se cuvin să nu-ți fie plătite, nu faci decât să încurajezi o piață profund neconcurențială! Rezultatul? Nu vei avea niciodată capital românesc în adevăratul înțeles al cuvântului și vei crea risc de faliment exact pentru contribuabilii cinstiți care-ți alimentează bugetul!

Dacă de mâine toate taxele și impozitele ar fi plătite corect, și aici nu mă refer doar la industria de turism, abia atunci se va vedea cine este cu adevărat competitiv! Acesta e momentul pe care-l aștept și nu înțeleg de ce întârzie atât! În schimb, aud în jur „oameni de afaceri” care consideră că numai „fraierii” sunt cinstiți! Am însă convingerea că pentru toate derapajele și abaterile de la normă, regulă sau lege care se manifestă în România de atâția ani, va veni un moment al „decontului”.

Există un mit în antreprenoriat, cum că dacă ai capital îndestulător încă de la început, nu poți să dai greș. De fapt, cum stau lucrurile în realitate?

Ar putea fi posibil ca având bani mulți să trăiești o oarecare euforie și să te simți precum un copil răsfățat. Dacă acest lucru vine la pachet cu lipsa de disciplină și tentația unor cheltuieli impulsive, atunci pot apărea problemele și eșecul.

N-a fost cazul meu! – punctează președintele Eximtur. Abia am reușit să facem rost, în 1993 când am început, de cei 100.000 lei la valoarea de atunci, necesari pentru capitalul social. Au fost eforturi considerabile… Sunt fiică de profesori, părinții mei nu aveau bani puși deoparte. În plus, era puțin neobișnuit pentru familia mea să vadă că îmi asumam rolul de antreprenor, în ciuda tinereții mele și a faptului că sunt femeie. Eximtur a ajuns la nivelul la care este astăzi pas cu pas.

Care-i motivul care v-a determinat să începeți un business în turism?

Îmi iubesc meseria și acesta a fost principalul motiv! Dar mai ales pentru faptul că am vrut să am libertate economică și de gândire. Am dorit ca eu și familia mea să trăim mai bine.

Trebuie să spun de la bun început că am un mare respect pentru mediul privat și aici mă regăsesc total. Mi-am dat seama că nu voi putea lucra niciodată „la stat”. Sistemul birocratic viciază gândirea și îți retează libertatea de acțiune. Nu te poți dezvolta, nu poți înflori ca om, dacă nu oferi câmp de manifestare ideilor tale.

Există mitul că oamenilor de afaceri le plac riscurile. Considerați că e adevărat?

Nu este neapărat adevărat că trebuie să-ți placă riscul dacă ești om de business.

Riscurile care nu pot fi evitate nu mă intimidează, iar pe celelalte le calculez anticipat, la fel cum un șahist știe dinainte ce mutări va face în orice situație nouă apărută pe tablă.

Când are un antreprenor timp liber? Câte ore lucrați pe zi?

Eu fetelor mele nu le-aș dori să fie antreprenori – remarcă zâmbind Lucia Morariu –  dacă mediul de afaceri din România s-ar menține.

A fi antreprenor poate fi stresant și solicitant! Trebuie să înveți de toate și să o faci  temeinic. Jumătățile de măsură nu au ce căuta aici. Îmi aduc aminte cu drag și nostalgie de începuturile noastre la Eximtur, când trebuia să facem față unui val de informații și acțiuni noi, în fiecare zi. Eram atât de obsedată să fac totul ca la carte, că începusem să exagerez în această privință. Atunci munceamlucia_morariu_eximtur-angajati fără încetare, fără week-end și fără concedii.

Acum muncesc cam 6 ore pe zi la birou, deoarece am delegat foarte multe sarcini. În companie există oameni competenți, cu multă experiență și de mare caracter, care iau decizii importante în fiecare zi și le iau foarte bine! Eximtur poate să meargă foarte bine și fără mine și asta mă bucură nespus!

Sigur, cele 6 ore de care spuneam sunt doar la birou. Prezența la târguri, conferințele, întâlnirile din industrie sau cu alți parteneri, pot însemna în fiecare zi alte multe ore. Îmi rezerv timp pentru a gândi soluții și idei noi și chiar mi-am dezvoltat un sistem personal de a le prinde din zbor, pentru că ideile sunt ca fulgerele. Îți scapă dacă nu le consemnezi repede undeva.

De fapt, mintea unui om de afaceri nu se oprește niciodată. În ciuda acestui lucru dorm bine și mă trezesc dimineața cu plăcere și entuziasm și abia aștept să-mi încep ziua.

Este nevoie de modele de business adevărate în piața românească. Sunteți unul dintre ele. Numiți trei secrete profesionale ale succesului dumneavoastră.

Sunt trei ’’secrete’’ pe care le știe toată lumea: Munca. Cinstea. Și onoarea.

Toate trei în aceeași linie. O să le detaliez în câteva cuvinte.

Munca. Nu e un secret, e la vedere! Nu am încetat niciodată să muncesc și niciodată nu am crezut că banii se fac ușor. Niciodată nu m-am defocalizat de pe obiectivul ca Eximtur să devină compania de călătorii preferată a românilor. Mereu m-am concentrat la soluții și nu la probleme. Banii obținuți au fost permanent reinvestiți, în mod special în tehnologie.

Cinstea. Am fost educată din familie să fiu corectă și extrem de responsabilă. Când bunicul meu a aflat la un moment dat, mai demult, că aveam 20 de angajați în companie, a făcut o remarcă de m-au trecut fiorii. A spus: „ce imensă responsabilitate, de zi cu zi, este să-ți asumi soarta a 20 de oameni cu familiile  lor!” Între timp numărul angajaților Eximtur a tot crescut…

Onoarea. Pentru mine este crucial să-mi respect cuvântul dat sau o promisiune făcută! Dacă spun o vorbă, vorbă rămâne! Mai bine vorbesc mai puțin și fac mai mult, decât să vorbesc fără acoperire.

Un nume bun, cum spunea Marcel Bădescu, un mentor și un model de corectitudine pentru mine, este tot ceea ce te precede, dar și ceea ce rămâne după tine.  El se transferă și asupra afacerii pe care ai creat-o și creează adevăratul spirit al brandului tău.

Numele bun este, de fapt, adevărata moștenire care rămâne după noi.

Interviu realizat de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. adevarat. mintea unui om de afaceri este intr-o continua miscare si cunoastere… sau ar trebui sa fie . Asta in cazul in care omul de afaceri nu are angajati carora se le mearga mintea si sa nu se opreasca in locul lui :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =