Lupul de pe Wall-Street – The wolf of Wall Street – 2013

Banner Film Experience

poster lupul de pe wall streetLeonardo di Caprio interpretează personajul real din cartea autobiografică a lui John Belfort. Filmul este o apocalipsă a glorificării plăcerilor trupului și un ochi crud și lucid deschis asupra amoralității oamenilor și dorinței de îmbogățire cu orice chip.

Ai putea crede că pelicula reprezintă versiunea suprarealistă a capitalismului modern, permisiv îmbogățirii nerușinate a celor lipsiți de scrupule. Nu credem asta. Este pur și simplu ecranizarea unei cărți și a unei vieți, într-o manieră plină de culoare, nuanțe și spectacol, a la Scorsese. Mai interesant decât filmul însuși este faptul că a existat un „lup’’ adevărat, în persoana lui John Belfort, care a făcut și apoi a risipit sume enorme. Un geniu al vânzărilor și al cunoașterii psihologiei umane, acesta obișnuia să spună: „Nimeni nu închide telefonul până clientul nu cumpără sau moare!” Multimilionar la numai 20 de ani, a pierdut totul după ce a fost arestat pentru fraudă. După închisoare, datorită elocinței și inteligenței sale a devenit orator de evoluție personală.

Viața lui Belfort e un șir de demențe: era atât de drogat când își pilota elicopterul, încât s-a prăbușit în propria sa curte. Numai un nebun de legat ca el, putea să inventeze jocuri patologice în care să folosească oameni pitici pe care îi arunca la țintă chiar în birourile de pe Wall Street. Tot în autobiografia sa, a povestit cum își încuraja subalternii să facă sex la birou, pe oriunde apucau, și cum i-a dat unei angajate 5000 de dolari pentru o mărire de sâni sub promisiunea că se va rade în cap. 

Aceste scene și încă multe altele, la fel de extravagante – prostituate, droguri, sex la nimereală, orgii inimaginabile, bani făcuți cu nemiluita – se găsesc din abundență în filmul lui Scorsese.

Cu un montaj de excepție, o coloană sonoră remarcabilă, locații exclusiviste și o risipă de costume, filmul face un box-office fulminant și nici o statuetă la Oscarul din 2014!

Articol de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    Scorsese nu se deminte! Este acelasi regizor de Oscar, talentat si plin de idei.

  2. suzana suzy says:

    Lăcomia fără limite şi setea de putere l-au determinat să se întindă mai mult decât îi era plapuma şi să se implice în afaceri ilegale,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × two =