Mai sunt și alte stațiuni în afară de Sovata și Băile Felix!

Banner Film Experience

baile felixAceasta este concluzia care consider că ar trebui comunicată, după ce am participat la Bursa și Forumul de Turism Balnear de la Sovata, de la începutul lui octombrie 2015.

Nicolae Sandopol este din Câmpina. Se află cu soția lui la tratament. Ea pentru reumatism, el pentru o afecțiune dermatologică. De ani de zile se duce pe rând, când la Sovata când la Băile Felix. Ne explică și de ce:

Sunt cele mai populare stațiuni din țară și am văzut cu ochii mei cum au reabilitat din temelii, de la an la an, hoteluri și baze de tratament. Pentru noi concediul înseamnă investiție în sănătate și refacere pe toate planurile. Încă de când eram tineri veneam la cură prin sindicat, împreună cu cei doi copii. Acum și ei au copii și tot la Sovata și Băile Felix se duc în vacanță. Am încredere în serviciile pe care le prestează și n-am vrut să risc cum au făcut niște cunoscuți de-ai mei…

Dar despre ce risc vorbește interlocutorul nostru?

Se referă evident la faptul că multe dintre fostele baze de tratament din țară nu se mai află nici măcar în umbra popularității de altă dată. Serviciile de cazare sunt sub orice critică, bazele de tratament sunt vechi de când lumea, zona de spa și wellness lipsește cu desăvârșire. Statul nu a fost în stare să investească și să  întrețină infrastructura unor clădiri și stațiuni de renume, iar  astăzi sunt ponosite sau abandonate.

Dar situația nu este peste tot la fel!

Din ce în ce mai mulți investitori privați, spre lauda lor, au decis să se implice. Au început să apară hoteluri și complexuri hoteliere cu servicii ca la carte, de 4 și chiar 5 stele (care până acum nu au existat). Hotelierii care au participat la Bursa de Turism Balnear ce s-a desfășurat în aceeași perioadă cu Forumul, au expus oferte destul de variate, iar agențiile venite la contractare le vor include în oferta lor.

În mod evident, turismul balnear din România nu se reduce la aceste stațiuni, adevărate vârfuri de lance ale sectorului balnear, dar nu singurele!

Rodica Pencea, Secretar General al OPTBR crede că sunt șanse reale ca pe termen lung, prin eforturile organizației, dar mai ales prin implicarea statului, a autorităților și a investitorilor, România să se repoziționeze pe harta turismului de sănătate:

Îmi place să cred că lucrurile au început să meargă în această direcție. Există investiții semnificative, contribuția privaților ridicându-se în unele cazuri până la 25 – 30 de milioane de euro.

Nicu Rădulescu, președintele OPTBR crede la rândul său că efortul investițional trebuie să fie consistent, iar banii trebuie să vină nu numai de la privați, ci mai ales din fonduri europene, de la bugetele locale și chiar din piața de capital.presedintele OPTBR

Estimez că este necesar cel puțin un miliard de euro pentru a crea niște stabilimente de spa și tratament balnear, la nivelul de exigență din Europa și din lume – a punctat acesta.

La Forumul de Turism din 2015 au participat și specialiștii din turismul de sănătate și wellness din Mexic, Columbia și Spania, țări cu un potențial natural similar celui românesc, veniți pentru schimb de experiență.

Evenimentul se ține de 11 ani la rând și datorează totul energiei fără margini a președintelui organizației, Nicu Rădulescu și secretarului general, Rodica Pencea. Este susținut de Organizația Mondială a Turismului, Asociația Europeană a Stațiunilor Balneare și se desfășoară în colaborare cu ANT.

Este o strategie inteligentă și eficientă aceea de a pune la un loc manageri, operatori de turism, formatori de opinie, tour-operatori și autorități locale pentru a dezbate potențialul balnear excepțional pe care îl are România, nici pe departe exploatat la nivelul pe care îl merită.

Cu același prilej se discută și analizează programele specifice acestui sector, modalități de tarifare și comunicare, așa încât publicul românesc indiferent de categoria de venit căreia-i corespunde, să poată beneficia de proprietățile curative excepționale cu care România a fost dăruită din plin.

OPTBR editează  hărți și cataloage ale stațiunilor balneare și este foarte activ, împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism în a stimula turiștii români să beneficieze de ofertele speciale care rulează în tot timpul anului. În acest moment este în plină desfășurare programul‚ ’’O Săptămână de refacere’’, valabil în perioada 15 septembrie-15 decembrie.

În prezent organizația participă la un proiect european destinat promovării unor stațiuni din Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Bulgaria, România.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. dumitrescu raluca says:

    mi-ar place o vacanta acolo ,nu am ajuns din pacate o locatie frumoasa

  2. FETIC BIANCA says:

    nu am fost niciodata la Baile Felix , dar sper ca pe viitor sa pot ajunge cu intreaga familie acolo.

  3. (puiu) barbalata mirela says:

    Eu am fost la Baile Felix anul acesta. Am fost foarte incantata. Desigur, nu am fost cazati la hotel Cum noua, eu si sotul impreuna cu prietenii, ne place foarte mult sa plecam cu cortul, am stat in camping. Absolut minunat. Este bine pentru toti sa ajunga macar o data la Baile Felix dar, parerea mea, este ca nu e o statiune la indemana oricui. Este destul de scumpa. Asa ca , trebuie un efort financiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =