Malala, Anna şi-un creion!

Banner Film Experience

malala, ana si-un creionProaspăta laureată a Premiului Nobel pentru pace, Malala, a primit deja alte ameninţări din partea talibanilor.

Lumea cea rea împotriva unei fete înarmate cu un creion şi un caiet.

Într-o scrisoare pe care Malala a primit-o imediat după tentativa de asasinat, talibanii afirmau că nu o vor scăpa din ochi, pentru că vorbeşte prea mult.

Vorbele sunt periculoase!”

Adevărat, mai ales când sunt îndemnuri la educaţie, la libertate, la egalitate. Drepturile umane fundamentale par a fi opţionale în ţările cu regim totalitar. Şi ai două variante: accepţi să pleci capul sau lupţi.

Malala vorbeşte, scrie, spune cu voce tare adevărul. Şi asta sperie! Cuvântul nu poate fi liber, cred unii.

malala, ana si-un creionDe curând s-au împlinit 8 ani de când Anna Politkovskaja a fost ucisă. Era 7 octombrie, ziua de naştere a lui Putin! Careva i-a făcut, astfel, un cadou…

Anna, jurnalistă la Novaja Gazeta, era cunoscută pentru atitudinea ei clară împotriva încălcării drepturilor omului în Rusia şi în Cecenia. Nenumărate articole denunţau nedreptăţile, cruzimea armatei ruse pe teritoriul Ceceniei, corupţia generală şi toată brutalitatea unui regim autoritar. A vrut să vadă cu ochii ei pentru a înţelege.

În mijlocul ororilor unui război care nu avea alt scop decât exterminarea populaţiei civile, în spitalele pline de bătrâni schingiuiţi, copii mutilaţi şi femei violate şi bătute, Anna lupta, povestind acel adevăr.

Ameninţată cu moartea de nenumărate ori, nevoită să fugă din ţară la un moment dat, nu dă nici un pas înapoi. Cărţi, articole, declaraţii şi conferinţe de presă vorbesc despre aceleaşi lucruri: tiranie, violenţă, nedreptate într-o Rusie care se declară democratică.

De curând, după 8 ani, au fost condamnaţi asasinii ei. Însă cel care i-a trimis la locuinţa Annei, cel care a dat ordinul de lichidare, a rămas în umbră.

Anna Politkovskaja a învins, oricum.

Curajul, demnitatea ei şi puterea de a spune lucrurilor pe nume sunt steaguri pentru cine vrea să meargă mai departe. Aquiahora

Cât despre Malala, e aproape încă un copil! Încă merge la şcoală cu ghiozdanul în spate!

Chiar atât de teamă vă e de ea?!

Exageraţi, domnilor! Sau nu?!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. kamy kamytza says:

  A purtat-o din valea îndepărtată unde trăise tocmai în Statele Unite, la New York. Nu avea nici şaisprezece ani cînd a devenit un simbol al protestului paşnic şi cea mai tînără favorită la Premiul Nobel pentru Pace.

 2. Lupu Nicoleta says:

  m-a intristat ce am citit

 3. Goleanu Anisoara says:

  Si Malala si Anna sunt doua luptatore pentru pace,pentru evitarea conflictelor armate ,care se termina de fiecare data cu pierderi imense de vieti.Au luptat pentru pace,pentru intelegere pasnica intre oameni si s-a incercat reducerea lor la tacere. Cu Anna chiar au reusit,Malala merge mai departe.

 4. Aghinitei Maria says:

  Este atat de trist ca si acum acesti talibani nu s-au civilizat si au tras intrun suflet nevinovat ,inarmat doar cu un creion si o hartie. Ma bucur ca au fost condamnati ( pentru prima data ). O admir pe aceasta fata atat de curajoasa, si ma bucur ca primit premiul Nobel pentru pace. Sper sa citesc cat mai curand ( pooate chiar pe pagina dumneavoastra ), ca si in tarile arabe ,unele din Asia sau Africa, au inceput sa se educe si sa aprecieze femeia la justa lor valoare. !

 5. Agache Lucica says:

  Dupa mine este un articol foarte trist.Pacat de aceasta superba fiinta care a luptat spunand numai adevarul,fiind pandita din umbra de acest trist eveniment,de persoane care s-au speriat de adevar.
  Curajul,demnitatea ei si puterea de a spune lucrurilor pe nume sunt steaguri pentru cine vrea sa mearga mai departe.
  Prin curajul de care a dat dovada Malala a fost rasplatita cu Premiul Nobel pentru Pace.

 6. Aghinitei Maria says:

  ESTE F. TRIST SA CONSTATI CA IN MILEMIU 3 MAI SUNT ASTFEL DE SPECIMENE, CARE NU AU EDUCATIE SUFLET SI NU MERITA TITLUL DE ‘OAMENI”. MALA A DAT DOVADA DE UN CURAJ IESIT DIN COMUN SI DE ACEEA A PRIMIT PREMIUL NOBEL PT. PACE

 7. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte trist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + fifteen =