Mănâncă ouăle ca un deștept

Banner Film Experience

oua-mic-dejunUită pentru totdeauna de colesterolul pentru care oul a fost incriminat, pentru că cercetările au dezvăluit că acesta nu are nici o legătură cu cel din organism!

Nu uita să pui ouă proaspete ori de câte ori faci cumpărături, pentru că au o doză mare de proteine care ajută la construcția musculară, au grăsimi sănătoase, sunt accesibile ca preț și pot fi gătite într-o varietate nesfârșită de moduri.

În plus, oul are caracteristica interesantă de a-ți oferi senzația instantanee de satisfacție alimentară cu un cost caloric foarte mic, deloc de neglijat în condițiile în care populația obeză din România – și ne referim aici și la copii – crește alarmant!

L-am întrebat pe doctorul Ștefan Balaban de la Ferma Aviputna Golești, medaliat la Bruxelles pentru cel mai gustos ou din Europa, la ce ore ale zilei ne recomandă să mâncăm acest aliment:

O să vă răspund cu un proverb românesc, pentru ca înțelepciunea populară a zis-o foarte bine, mult înaintea științei: mâncat dimineața oul este medicament, la prânz aliment și seara otravă.

Trebuie să mâncăm ouăle în mod deștept ca să ne bucurăm de extraordinarele lor calități, fapt pentru care trebuie respectat calendarul biologic al corpului și posibilitatea acestuia de a procesa un anumit tip de alimente la diversele ore ale zilei.

Prin urmare insist asupra ideii ca oul să fie consumat îndeosebi dimineața. Este momentul cel mai potrivit al zilei, dacă ești preocupat de greutatea ta.

De ce?

Pentru simplu motiv că ouăle te satură și-ți oferă o valoare nutrițională și biologică foarte ridicată, cu un volum alimentar foarte mic. De exemplu, dacă mănânci două ouă fierte moi te vei simți mai sătul decât dacă mănânci o cană de lapte cu cereale, un corn de patiserie, un pahar de suc de portocale și o felie de pâine prăjită cu unt.

Știu că sună ciudat, dar două ouă au o valoare energetică mai mare decât multe alte alimente cu calorii oarbe, care au și efectul neplăcut de a ne îngrășa. Mâncând ouă dimineața nu vom mai simți nevoia de a mânca mult la masa de prânz, ceea ce ne ajută în bătălia zilnică de păstrare a greutății și implicit a unei bune stări de sănătate!

Doctorul Balaban spune că la prânz oul ar fi bine să fie consumat cu legume sau zarzavat:

Spanacul se combină excelent cu oul și poate reprezenta o masa de prânz gustoasă și sățioasă.  Consumată alături de o porție de mămăligă și una de mujdei de usturoi, obținem  un fel de mâncare tradițional,  sănătos și fără multe calorii, potrivit atât pentru adulți cât și pentru copii. 

Află adevărul despre colesterol în general și despre colesterolul din ou din articolul Colesterolul, o minciună cât planeta! Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit, aflat pe site-ul Aqui Ahora, aici.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. Georgian says:

  Si de ce ouale mancate seara sunt otrava?

 2. Goleanu Anisoara says:

  Ouale nu lipsesc din frigider. Se folosesc in multe preparate,e gustos si sanatos. E si usor de preparat. Oul trebuie insa, sa fie proaspat ,altfel, te imbolnavesti sigur.

 3. ghelbere elena says:

  Nu am mancat oua din cauza colesterolului, desi imi plac. Incepand de maine o sa bag oua fierte moi in meniu.

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu stiam ca trebuie sa mananci oua dimineata pentru ca este mai sanatos asa. Oricum, eu numai dimineata mananc oua. Eu si sotul meu mai mancam omleta cu cascaval si marar sau cu anumite condimente (busuioc, oregano etc) dupa amiaza. Ouale sunt pe lista mea de alimente preferate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 9 =