Mănânci târziu? Înseamnă că ți-ai concediat ficatul!

Banner Film Experience

mananci-tarziu-ficatSe știe că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar se cunoaște mai puțin faptul că omul este făcut să mănânce cu 4 ore înainte de culcareprecizează cercetător Ștefan Manea – și am să vă explic pe înțelesul tuturor de ce.

Bioritmul zilnic este ca un cadran împărțit la 24

Orice ființă vie se supune unui bioritm. Nu există vietate pe lume care să nu funcționeze după un anume ciclu de desfășurare,  care ne influențează de la celulă până la întreg,  în absolut toate aspectele vieții noastre: emoții, intelect, fizic.

Vă rog să vă imaginați bioritmul zilnic ca un cadran care cuprinde toate cele 24 de ore. Pe parcursul acestui cadran,  fiecare organ funcționează într-un anume fel.

Vreau să vă ajut să înțelegeți de ce e bine să mănânci cu 4 ore înainte de culcare. Pentru că dacă nu facem așa,  afectăm activitatea ficatului. Acesta este unul dintre organele cele mai muncitoare ale corpului, însărcinat să detoxifice deșeurile metabolice rezultate din diversele procese interne, din noxele externe, alimente și mediu, în principal.

Ficatul trebuie privit ca un mecanism, un fel de robot biologic intern, conceput să funcționeze între anumite intervale orare.  Între orele 1 și 3 noaptea, ficatul este total implicat în detoxifiere. Cu cât toxicitatea din alimente, alcool, impresii, stres, fumat este mai mare, cu atât ficatul muncește mai mult și consumă mai multe rezerve de energie pentru a-și duce treaba la capăt. Dacă și-o duce, pentru că în cazul în care toxicitatea este peste puterea ficatului de a recondiționa, acesta începe să se deterioreze!

Deci,  dacă omul mănâncă târziu, la 10-11 noaptea,  ficatul nu poate intra în ’’tura lui de lucru’’,  pentru că masa luată la această oră interferează cu funcțiile acestuia.  Deci, dacă te alimentezi aproape de miezul nopții e ca și cum ți-ai concedia ficatul! Este o condiție biologică obligatorie, un fel de contract pe care trebuie să-l ’’semnezi’’ și să-l respecți față de corpul tău, aceea de a mânca cu măcar 4 ore înainte de culcare, idealul fiind acela de a te băga în pat în jurul orelor 22.

Fiecare organ are propriul său interval orar în care funcționează la maximum

Fiecare organ funcționează la maximum într-un anumit interval orar, strict determinat. Dimineața, de exemplu,  se activează cel mai mult funcția colonului, de aceea este cel mai bun moment pentru a evacua deșeurile adunate peste noapte.

Tot dimineața începe să se activeze sistemul cardiovascular pentru că organismul se antrenează pentru activitatea de peste zi. Este și motivul pentru care infarcturile se produc dimineața.

Plămânii funcționează cel mai bine între orele 3-5 dimineața, stomacul între 7-9 dimineața și inima între 11-13.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. FETIC BIANCA says:

    eu mereu mananc tarziu in jurul orelor 21 – 22 . Dar asa m-am obisnuit .mai ma doareficatul cateodata dar daca nu mananc inaiinte sa ma bag la somn simt ca am stomacul gol si nu pot dormi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + thirteen =