Matera în alb-negru

Banner Film Experience

Nu, încă nu am fost în Matera, dar e tot ce-mi doresc mai mult acum. O să vă spun şi vouă, dragilor, de ce, poate ne-ntâlnim astfel în acelaşi loc.

Până şi numele atrage,  o combinaţie de “mamă” şi “Terra”,  iar aşezarea datează încă din paleolitic.

Practic, dintotdeauna.

Nu este un oraş în care să te distrezi şi atât, ci un loc în care să descoperi rădăcinile şi rostul trecerii noastre.

Centrul istoric, cunoscut drept “Pietrele de Matera”, a fost locaţia faimosului film “Patimile lui Isus”, cu Mel Gibson.

Desemnat “oraş european al culturii” pentru anul 2019, Matera este localizată într-un fel de canion, pe pereţii căruia, de-o parte şi de alta, s-au adăpostit oameni.

Practic, locuinţele erau săpate în stâncile colinelor, sub forma unui amfiteatru; scări din piatră şi străduţe înguste formează un labirint unic, iar  sistemele de scurgere a apei sunt ingenioase şi încă funcţionează.

Deşi pare fragil, oraşul a fost extrem de puternic de-a lungul timpului; înconjurat de un zid de apărare şi favorizat de “piramida” terenului, a rămas neatins, păstrându-şi valorile, cultura şi tradiţiile.

În apropiere turiştii pot vizita Parcul Murgia Materana şi bisericile sale rupestre, locuri în care primii credincioşi, adăpostiţi între aceleaşi stânci, se închinau şi scrijeleau piatra, închipuind sfinţi şi martiri.

Matera este un oraş care trăieşte mult din ceea ce ştie să facă dintotdeauna: pâine, ulei de măsline şi vin.

Produsele sunt certificate printre cele mai bune din Italia şi din lume, tocmai pentru că sunt respectate metodele tradiţionale; există şi un Muzeu – Laborator al Ţăranului, unde vizitatorii pot înţelege tainele unor meserii dispărute: se produce hârtie, se împletesc coşuri, se fac vase din lut etc. Muzeul este interactiv şi dă posibilitatea tuturor de a folosi efectiv instrumente, maşinării şi tehnici de lucru vechi.

Patrimoniu UNESCO, faimoasă pentru unicitatea aşezării şi inima caldă a locuitorilor, Matera este considerată unul dintre cele mai “bune de trăit” oraşe din Italia: se mănâncă bine şi sănătos cu bani puţini, se ascultă multă muzică populară, se dansează şi se glumeşte din plin.

Un loc în care oamenii au lăsat mereu, dintotdeauna, semne în spirală ale trecerii lor, răsucindu-se mereu spre propriile rădăcini.

Articol scris de Liliana Angheluța / sursa foto: www.arttribune.com


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + two =