Mi se trage de la “ Fram, ursul polar”!

Banner Film Experience

Mi se trage de la Fram, ursul polar Aveam 5 ani când m-am înscris la bibliotecă. Veneam cu mama de la doctoriţă, aveam febră…amigdalele, ca de obicei!

Se vede că eram tare amărâtă; mama mi-a spus, pe drum:
– Hai că te duc într-un loc frumos!

Şi dusă am fost! M-am pierdut printre rafturile cu scufiţe, lupi şi purceluşi.

Mai târziu am învăţat să şi citesc! La prima febră din clasa a doua am primit “ Fram, ursul polar”.
Era o ediţie frumoasă, o carte mare, cu coperţi albastre şi plină de poze. Cred c-am citit-o de vreo trei ori pe timp de febră şi de vreo zece ori în total.

Legendele Olimpului” le-am făcut praf de cât le-am târâit după mine prin grădină. Citeam vara la umbra unui păr, tolănită pe o saltea gonflabilă. După aia am zdrenţuit Jules Verne, Dumas şi ”Moromeţii”!aqui-ahora
Nu c-aş fi vrut să le zdrenţuiesc, dar mai mâncam o pară zemoasă, mai mă luptam cu vreo furnică iubitoare de literatură

Copiii de azi nu citesc!
Unii cred că din cauză că au calculatoare şi posturi de televiziune şi nu mai vor nimic altceva! Eu nu zic că nu-i aşa! Dar mai zic să-i ducem noi într-un “loc frumos”, fără vreun gând anume!

Şi-n timp ce noi ne căutăm de-ale noastre, să-i vedeţi cum înhaţă vreo carte cu coperta colorată! Nu trebuie să le spunem nimic, nu trebuie să-i forţăm să citească ceea ce ne-a plăcut nouă odată!

Îşi vor găsi singuri iepuraşii, prinţii, vrăjitoarele şi piraţii care-i vor conduce într-o lume în care vor călători multă, multă vreme!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Eheee, acolo ne petreceam timpul. Sau acasa. Citeam. La un moment dat citeam orice. Lectura facea parte din copilaria noastra.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Iubesc cainii de cand am citit “Colt Alb”- in clasa a II-a ,am primit-o ca premiu si apoi,am citit-o pe indelete si n-am uitat-o nici acum!

 3. Goleanu Anisoara says:

  Biblioteca a fost si pentru mine un loc frumos! Am citi de la biblioteca scolii, a comunei si, mai tarziu, mi-am facut biblioteca proprie cu peste 4000 de carti.Daca noi, parintii, am citit mereu si am cumparat carti, fiica noastra a facut la fel. Citeste mult,este realizata profesional si suntem tare mandri de ea.

 4. ghelbere elena says:

  Multumesc pentru articol. Am fost si sunt o mare consumatoare de carti, am citit tot ce mi-a picat in mana. Feciorul meu imi seama mie. Si el citeste foarte mult. Nepotul e belea, cred ca v-am scris despre el. Nu citeste. L-am dus la teatrul pentru copiii, l-am dus intr-o librarie mare, l-am dus la biblioteca, nimic. El ma intreba daca mai stau mult ca trebuie sa ajungem acasa. Are numai de 10 la matematica, are 10 la gramatica, dar nu stie sa faca o compunere. La el totul se rezuma la lucruri care pot fi dovedite.

 5. Lamiita Durac says:

  Cred ca daca noi le citim de mici povesti , cand inca ei nu stiu literele , vor prinde drag de povesti, vor deveni curiosi mai apoi sa descopere ei singuri farmecul lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 6 =