Migdalele sunt apreciate și pentru gust, dar și pentru rolul terapeutic. În cosmetică sunt adevărate vedete, și la fel și în gastronomie, unele dintre cele mai fine prăjituri având drept ingredient principal aceasta fruct. Migdalele conțin mult calciu și fosfor, fier și vitamina C, dar mai ales vitamine din complexul B, Vitamina E, acizi graşi Omega 6, magneziu, și sunt tonice ale sistemului nervos. Pentru valoarea lor nutritivă și terapeutică deosebită, evreii i-au spus ”Darul lui Dumnezeu”.
Elena Popa, consultantul AQUI AHORA spune că ’’migdalele sunt indicate pentru suferinzii de în ulcerul gastric şi de gastrită hiperacidă, datorită acțiunii lor protective jucate de uleiul pe care îl conțin. Reduc senzația supărătoare de usturime și arsură a esofagului, resimțite de pacienții gastrici. Stimulează peristaltismul intestinal ceea ce le face bune în procesele digestive, acționând ca un tampon în colitele de fermentaţie. Ești la adăpost de infecțiile virale dacă mănânci migdale, studiile fiind foarte lămuritoare în această privință: migdalele stimulează mecanismele de apărare ale sistemului imunitar.’’
Acestea pot fi folosite și de către diabetici, având conținut mic de glucide. Aceștia sunt încurajați să folosească în loc de laptele de vacă, laptele de migdale, fiind cea mai sănătoasă alternativă pentru laptele de vacă și a cărui rețetă o găsiți aici.
Utilizările în cosmetică sunt nenumărate, ne spune consultantul de beauty, Alina Vereș: ’’folosește-l în masarea pielii și în tratarea problemelor de cădere sau devitalizare a părului. Masajul cu ulei de migdală hidratează pielea în profunzime și întârzie procesul de îmbătrânire al acesteia, calmând eventualele mâncărimi și iritații. Pentru păr folosește-l cald, și impregnează-l prin mișcări circulare și calme pe toată suprafața scalpului. Pune-ți o cască de păr și lasă-l să acționeze vreme de câteva ore.’’
Nutriționistul AQUI AHORA spune că migdalele nu trebuie să-ți lipsească din dietă nici dacă ești copil, nici dacă ești vârstnic: ’’migdalele micșorează până la jumătate riscul de infarct dacă se consumă câte un pumn, de câteva ori pe săptămână, întrucât reduc simțitor colesterolul. Deoarece au un indice caloric crescut, nu trebuie depășită această doză. Dați-le copiilor migdale, fie sub formă de lapte de migdale făcut în casă – fie în iaurturi ori salate, deoarece stimulează mecanismele cerebrale. Creierul utilizează din plin un aminoacid pe care îl regăsim în migdale și ne referim aici la triptofan, un antidepresiv la nivelul sistemului nervos, cunoscut și sub numele de vitamina fericirii, care mai are ca efect și scăderea poftei de mâncare. Această calitate îl face recomandabil în curele de slăbire. Prin urmare, dacă urmărești să pierzi câteva kilograme, nu evita migdalele cu condiția să nu exagerezi cu consumul lor.’’
Doar persoanele cu probleme de bilă ori rinichi trebuie să fie prudenți la consumul în exces al acestora.
Articol scris de Adriana Caranfil