Mocăniţa – o mașină a timpului pe care e musai s-o încerci!

Banner Film Experience

Mulţi români se reorienteză spre turismul intern și sunt gata să străbată țara în lung și-n lat pentru a o cunoaște mai bine.

Dacă ai câteva zile de concediu, în Maramureş mergi la sigur! Vei petrece una dintre cele mai frumoase vacanțe în România: oamenii merg la biserică în port popular şi păstrează tradiţiile cu sfinţenie, bisericile din lemn sunt lumină pentru ochi şi suflet, localnicii sunt binevoitori, iar peisajele sunt extraordinare.

Îți recomand să nu ratezi o plimbare cu „Mocăniţa” din Vişeul de Sus, un fel de maşină a timpului cu care putem călători la începutul secolului trecut.

Concepută iniţial pentru a transporta lemnul după Primul Război Mondial, linia feroviară  este folosită şi pentru a transporta turiştii, încântaţi de plimbarea pe ultimele şine active pentru locomotivele cu aburi din Europa.

Am ajuns și eu aici laolaltă cu câteva zeci de turiști treziți dis de dimineață și așteptând răbdători la staţia de tren Vişeul de Sus.  Mirosul de lemn proaspăt tăiat mă îmbată în timp ce Mocăniţa porneşte şuierând şi scoţând fum în drumul ei către inima naturii.

Traseul este inedit: se văd casele din Vişeu, se intră în pădure,  apoi se trece pe lângă stâncile strâmtorii şi se intră în munţi.  Drumul pitoresc scoate onomatopee de surpriză de la turiștii extaziați. Fiind doritoare de drumeție m-am avântat împreună cu prietenii cu care venisem în inima munţilor. Nu am fost singurii, mulți turiști împătimiți de natură fac o asemenea alegere.

Mocănița este chiar o mașină a timpului, farmecul rustic al acestei plimbări reușind să-ți ofere momente de izolare autentică de lumea dezlănțuită. Pe parcursul traseului telefoanele îşi pierd semnalul, nu exista magazine pentru aprovizionare, turiştii fiind atenţi la scânteile ce se stârnesc de-a lungul celor 21 km de drum, parcurși cu o viteză redusă.

Turiştii care ajung la finalul acestei săptămâni la Valea Vaserului pentru a merge cu Mocăniţa vor putea să se bucure de un concert original de muzică clasică susţinut în aer liber la foc de tabără. Concertul este programat pentru seara de 8 august şi va avea loc în staţia Paltin.

Evenimentul care are loc în fiecare an, în luna august, a devenit deja o tradiţie spre încântarea turiştilor.

Calea ferată Vişeul de Sus a câştigat Certificatul de Excelenţă în 2014 pentru tururile de o zi, crescând astfel nivelul turismului în zonă, iar tarifele sunt foarte accesibile.

Articol scris de Raluca Nechita


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. FETIC BIANCA says:

    este departe de ajuns in maramures dar poate pe viitor ajungem sa ne plimbam si noi cu Mocanita ,

  2. Maria says:

    Ma tenteaza de mult o plimbare feerica cu mocanita, poate in toamna asta o sa ajung in Maramures.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − two =