Se pregătesc din timp ingredientele, făină bună, miere, nuci, mai ales copiii aşteaptă cu nerăbdare ziua asta, se-mpart mucenicii, alături de o lumânare, întru pomenirea morţilor.
Dar care e tradiţia, de ce se împletesc în forma cifrei 8?
Pe data de 9 martie se comemorează cei 40 de mucenici din Sevastia, erau soldaţi în armata unui împărat foarte crud. Când acesta a aflat că soldaţii erau creştini, a ordonat imediat ca ei să fie torturaţi pentru a se lepăda de credinţă. Au suferit chinuri cumplite, dar nu au renunţat la crezul lor, apoi au fost ucişi, arşi, iar cenuşa aruncată într-un râu.
Tradiţia românească este ca gospodinele să împletească în această zi mucenici sau sfinţişori, cifra 8 reprezentând desăvârşirea şi împlinirea.
Din alt punct de vedere, a opta zi urmează celor 7 ale săptămânii, este dedicată lumii de dincolo, celor care s-au dus spre odihnă.
Sfinţişorii au legătură şi cu începutul lucrărilor agricole, se aprindeau focuri, se scoteau plugurile, ţăranii marcau în această zi despărţirea de iarnă.
Şi acum, că am aflat toate acestea, să vedem cum se pregătesc!
Cum se prepară cei mai buni mucenici
Se face mai întâi maiaua din 40 gr de drojdie, puţin lapte călduţ şi câteva linguri de făină, se lasă niţel la odihnit.
1 kg de făină se pune într-un castron, adăugăm maiaua, 2 ouă, un praf de sare, 200 grame zahăr, 400 ml lapte, 100 grame margarină moale şi arome, de regulă coajă de lămâie, vanilie.
Se frământă şi se lasă la crescut până se dublează volumul.
Cu mâinile unse cu ulei luăm apoi bucăţi cam cât intră-n palmă, facem bastonaşe pe care le modelăm în forma cifrei 8.
Le lăsăm încă un pic să crească – 30 min, apoi le dăm la cuptorul preîncălzit şi supraveghem coacerea.
În acest timp pregătim siropul, fierbem o cană cu apă şi 200 grame zahăr, lăsăm la răcit.
Înainte să scoatem mucenicii din cuptor, aproape de final, îi ungem rapid cu ou bătut şi-i mai lăsăm vreo cinci minute.
Abia scoşi din cuptor, se trec rapid prin sirop, nu se zăboveşte, ci se moaie 1-2 secunde, apoi se aşează pe un platou, se ung cu miere şi se tăvălesc în nucă măcinată.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: Cozonacul Dolofan