Murano – insula care a inventat sticla de artă

Banner Film Experience

Murano Island

Insula este aflată în laguna venețiană, la doi kilometri de coastă și are o populație care nu trece de 5000 de locuitori. De ce este Murano atât de renumită? Pentru că meșterii de aici au fost singurii din Europa care au știut să fac oglinzi din sticlă și au dezvoltat cele mai sofisticate tehnologii: sticlă multicoloră, sticlă emailată, sticl㠃cristalină, ƒsticlムcu fire de aur, pietre prețioase din sticlă de lapte, etc.

Murano se mândrește că furnizează cele mai frumoase produse de sticlă din lume, încă de pe la 1300.  Cam pe atunci republica venețiană a dat un decret prin care artizanii, cu tot cu topitoriile lor, trebuiau să se mute la Murano. Rațiunea a fost una practică, meșteșugul comporta pericolul unui incendiu devastator, mai ales că majoritatea caselor erau din lemn. Secretele care au permis confecționarea unor produse de o orbitoare frumusețe, le-au adus sticlarilor multe privilegii și statut crescut: artizanii erau considerați egalii celor mai nobile familii din Veneția. Nici dezavantajele nu i-au ocolit. Cine ar fi vrut să deschidă un magazin dincolo de lagună, risca să fie omorât sau să-i fie tăiate mâinile. Asta pentru că prețul pentru vasele de Murano erau exorbitante și constituiau o sursă importantă de venituri pentru Veneția.

Atenție, turiști: mulți comercianți locali pun fără rușine etichete de autenticitate pe contrafaceri ieftine chinezești. Așa că, uitați-vă după simbolul  “Vetro Murano Artistico“,  pe care îl expun cu mândrie magazinele și showroom-urile  care vând sticlă autentică

Dacă prețurile ți se par prea mari, dar vrei totuși să iei suveniruri, îți recomand să cumperi mărgele de sticlムvrac pe care le poți combină după gustul tău, pentru a-ți confecționa propriile bijuterii. Produsele pe care le vei vedea sunt de toate felurile: de la arta cea mai înaltă, de o frumusețe nepământeana până la bibelouri și bijuterii din sticlă. Varietatea exponatelor este de neimaginat. Te-ai fi gândit de exemplu, că din sticla de Murano se pot face mânere de robinet, carcase de telefon, obiecte de utilitate domestică dintre cele mai imposibile? Abajururile de sticlă și candelabrele sofisticate sunt peste tot, iar prețurile pot ajunge și până la 100.000 de euro pentru un astfel de produs de artă. Dacă ești proprietar de hotel/resturant/boutique sau pur și simplu ai o casă mare ce permite expunerea unor obiecte rafinate și sofisticate, aici este locul cel mai potrivit din lume să le găsești. Va fi mai greu să le transporți, caz în care poți face o comandă ce-ți va fi livrată acasă. Trebuie însă să te asiguri în ce manieră va fi făcut transportul pentru că producătorul nu răspunde pentru starea în care ajung produsele.

În Murano există mai multe muzee de sticlă pe care le puteți vizita, cum ar fi Muzeul del Vetro care oferă și posibilitatea de a vedea cum se fabrica sticla venețiană și de unde poți afla informații cum sunt cele expuse în acest articol. Un alt muzeu interesant, pe care l-am vizitat în treacăt, dat fiind timpul scurt avut la dispoziție, este Barovier & Toso în care, pe lângă istoria obiectelor de artă, vei găsi și desene, fotografii și numeroase documente referitoare la fabricarea sticlei.  

Există și foarte multe ateliere private de aqui-ahorafabricare a sticlei, dar nu toate-și deschid cu generozitate porțile pentru turiști. Artizanii țin la secretele lor de fabricare și vor să evite orice posibilitate de a se dezvălui concurenței. Dacă vii în aici în august, exista o șansă redusă să poți vizita unul dintre ele, majoritatea fiind închise.

Reține de asemenea, că multe magazine, show-room-uri și restaurante pot fi închise în jurul prânzului pentru câteva ore. Recomandabil este să-ți închei vizita înainte de a veni seara, pentru a nu fi nevoit să închiriezi cameră în Murano. Întrucât turiștii se află aici doar în tranzit, nu vei găsi prea multe restaurante deschise nici seara, iar dacă sunt deschise sunt foarte scumpe

Murano nu este o destinație în sine decât dacă achiziționezi obiecte de sticlă, pentru un scop anume.   Dar dacă ai ajuns la Veneția, calculează un buget de timp de cel puțin o zi, și dublează-l cu un buget financiar considerabil, dacă vrei să pleci încărcat cu suvenire autentice.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  La Murano, este raiul sticlei, a sticlei ridicate la rangul de arta autentica.Cu maini dibace, cu idei indraznete, locuitorii au creat opere de arta care sunt renumite in lume.Obiectele sunt fragile da, foarte cautate prin unicitatea lor.Si din sticla se pot castiga bani buni,prin munca ,prin perseverenta. Locuitorii artisti sunt mandri de operele lor,pastreaza creatiilor lor cu sfintenie si duc mai departe traditia de veacuri a inaintasilor lor.

 2. suzana suzy says:

  Bijuteriile Murano, ca si obiectele decorative Murano, prin frumusetea lor, frumusetea apei, soarelui, aerului reflectate in ele, ofera o bucurie a contemplarii in sine .

 3. Aghinitei Maria says:

  Insula Murano atat de vestita pt. lucarile de arta din sticla de murano. Interesant sfat sa cumparam margele si sa ne confectiona singure bijuterii. Asa iesim mult mai ieftin si cum margele sunt minunate, vom obtine coliere si bratari asa cum ne dorim, mai ales ca multi comercianti incearca sa ne pacaleasca , punand certificat de auteticitate pe sticlla ieftina _chinezarii. ” Atenție, turiști: mulți comercianți locali pun fără rușine etichete de autenticitate pe contrafaceri ieftine chinezești. Așa că, uitați-vă după simbolul “Vetro Murano Artistico“, pe care îl expun cu mândrie magazinele și showroom-urile care vând sticlă autentică.” Am citat din articol pt. ca cei ce nu au deschis articolul, sa nu piarda acest sfat atat de util .

 4. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  ar fi superb sa pot vizita acest loc.

 5. Lamiita Durac says:

  Stiam doar ca exista vestita sticla de Murano dar nu stiam atatea informatii despre ea , despre locatie …. si chiar daca as ajunge vreodata acolo si n-as avea posibilitatea sa plec cu un suvenir mai valoros , mi-ar placea sa imi fac niste bijuterii macar cu sticla de Murano .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − ten =