Site-ul AQUI AHORA îți prezintă constant alimente bogate în fibre. Consider fibrele la fel de importante pentru digestie, ca oxigenul pentru plămâni. Fără fibre nu poate avea loc o bună digestie, perturbarea acesteia ducând la o stare generală proastă și acumulare de toxine, teren care predispune la boală.
Îți prezint astăzi năutul, un aliment care n-ar trebui să lipsească din sertarul în care ții orezul, fasolea, lintea, etc. Năutul este hipocaloric, este extrem de bogat în fibre, și are grăsimi puține. Iată de ce îți recomand să facă parte cel puțin dată pe săptămână din meniul tău și al familiei tale.
Nutriționistul AQUI AHORA completează: Năutul vine cu aport de fibre, cu molibden, mangan și acid folic, triptofan și proteine. Cum te-ai putea lipsi de el? Diabeticii ar trebui să-l consume regulat, ca și toți cei care suferă de hipoglicemie, întrucât reglează zahărul din sânge datorită fibrelor, și scade colesterolul. Recomand totuși prudență dacă bolnavul diabetic are și gută. Pe de o parte, proteina din năut poate înlocui proteinele din carne roșie pe care acesta nu are voie să le mănânce, pe de alta, conține purine, care trebuie evitate. În concluzie, pacientul diagnosticat cu gută poate consuma năut în scopul de a-și mai diversifica meniul, fără să exagereze cu consumul acestuia.
Cum se prepară năutul în stil dietetic? AQUI AHORA vă prezintă trei rețete simple și câteva sfaturi de folosire optimă a năutului.
IMPORTANT: nu folosi sub nici o formă năutul din conservă! Prepară-l acasă pentru un gust proaspăt și pentru a evita conservanții industriali. Ca sa fiarbă ușor, pune boabele cu apă cât cuprinde cu o seară înainte de a le folosi, după ce le-ai îndepărtat pe cele stricate și le-ai spălat în apă călduță, departe de vreo sursă de căldură, ca să nu fermenteze. A doua zi aruncă apa în care au stat, și pune-le la fiert în apă caldă. La o cană de năut poți pune 4 de apă. Vor fierbe în aproximativ o oră și jumătate.
1. Din boabele fierte fă-ți humus în casă, unul dintre cele mai apreciate și mai comune feluri de mâncare orientale. E mai simplu decât crezi! Păstrează o parte din apa în care au fiert, mixează-le bine cu un mixer de putere mare, adăugând din zeama lor dacă textura este prea densă, usturoi pisat, ulei de măsline, o jumătate de lămâie, sare de Himalaya, șofran cât iei între degete, o linguriță rasă de turmeric. Dacă ai pastă de susan – tahini – poți adăuga una sau două linguri.
2. Chiftele din năut: Peste boabele mixate și în care s-au pus condimentele din rețeta de mai sus, se pune ceapă tocată mărunt –inclusiv fire de ceapă verde și praz dacă anotimpul îți permite – piper negru, 2 legături de mărar proaspăt tocat, câteva fire de pătrunjel proaspăt, două linguri de făină de hrișcă/mei sau orez. Se iau bucăți din aluat și se fac bile care se prăjesc în unt de cocos, la foc rapid, având grijă să nu se destrame compoziția. Pot fi consumate cu salată de sezon, în care s-a pus mult pătrunjel, despre ale cărui proprietăți am scris în articolul Pătrunjelul, aliment vindecător la îndemâna ta.
3. Salată de năut cu ton pentru toate cele trei mese principale ale zilei. Peste boabele fierte și scurse, se pune un avocado tăiat bucăți, care a fost în prealabil amestecat cu sucul unei lămâi. Adaugă o legătură de pătrunjel, un ardei gras tăiat felii, și un castravete murat. Se scurge conserva de ton de ulei, și se pun bucăți de ton peste întregul amestec. Se ornează cu măsline negre.
Elena Popa nutriționistul AQUI AHORA îți spune prin ce sunt benefice aceste rețete: Năutul are valoare alimentară și nutritivă foarte ridicată. Înlocuiește carnea cu succes prin proteinele sale, organismul tău va primi săruri minerale, vitamine esențiale sănătății, inclusiv pe cele din grupul B, vei avea un tranzit intestinal bun și te vei bucura de efectele antioxidante și anti-stress ale combinațiilor folosite în aceste feluri de mâncare. Vei avea energie și un somn bun! Dacă ai un copil care a împlinit deja vârsta de un an, introdu năutul și în dieta lui, căci fierul îi va da energie și ție și lui și va asigura un tonus ridicat!
Articol scris de Adriana Caranfil