Ne căsătorim prea tineri!

Banner Film Experience

casatoriti prea tineriAm fost uimită să constat că, în Italia, căsătoriile se leagă în jur de 40 de ani la bărbaţi şi peste 30 la femei. Cei de aici care ştiu că sunt deja bunică la doar 46 de ani…se miră, la rândul lor! Ne căsătorim prea tineri, noi, românii! Cu vreo 10 ani mai devreme! Ne-ndrăgostim, fireşte, ca toţi tinerii lumii! Numai că un anumit sistem de educaţie ne fac să luăm viaţa-n piept! De prea tineri!

Încă se aude la noi acel: ’’Cine te ia mai târziu?!’’

Chiar părinţii au acea credinţă că un tânăr se rostuieşte dacă ar avea ’’casa lui!’’. Chit că ar sta cu toţii în acelaşi apartament micuţ!

În Italia e normal ca un cuplu de îndrăgostiţi să se logodească şi să crească împreună. Logodna durează chiar 7 sau 10 ani! Sunt legături frumoase, pe o perioadă lungă în care familiile se vizitează, petrec sărbători împreună, iar tinerii îşi termină studiile, încep să lucreze şi abia apoi hotărăsc ziua nunţii!…După ani! aqui-ahora

Prea mulţi dintre tinerii români nu au însă răbdare! Vor totul imediat! Închid ochii la defectele celuilalt, defecte ce se vor dovedi grave mai târziu. Se grăbesc să întemeieze familii. Majoritatea se destramă ulterior pentru că dragostea nu e singurul element care menţine o căsătorie. E nevoie de implicare personală, de dăruire, de înţelegere a lucrurilor, de o anumită maturitate pe care la doar 20 de ani nu o poţi avea! Fetele ar trebui să fie învăţate de mici că primul prinţ ce le iese-n cale nu e neapărat şi cel fermecat! Băieţii, la rândul lor, ar trebui să ştie că nu devin cocoşi doar cântând ’’Cucurigu!’’

Şi toţi, inclusiv părinţii, ar trebui să ne schimbăm puțin optica: nu căsătoria e un ţel în viaţă…ci modul demn în care-ţi câştigi pâinea zilnică.

Pâine cu care se poate creşte o altă generaţie, proaspătă şi curată!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  L:a noi, cred eu, problema care se pune este altfel: ma casatoresc (devreme sau nu) pentru ca asa trebuie. Nu pentru ca asa simtim, pentru ca suntem pregatiti pentru casatorie (responsabilitati, obligatii, copii etc). Din pacate, parintii se implica si aici: trebuie, nu sta in pacat, nu se cade, vorbeste lumea etc, societatea la fel – joaca si ea un rol, Biserica la fel, etc.
  In jurul meu aud ceva de genul: trebuia sa ma marit, trebuia sa ma insor etc…sa intru si eu in rand cu lumea. Fac copii desi nu sunt pregatiti. Cand ii intreb de ce au facut? raspunsul este simplu: TREBUIA.
  Parerea mea este ca nu are importanta foarte mare varsta. Da, cand esti prea tanar esti necopt, asa e….si, joaca si asta un rol. Dar daca astepti pana la 30 de ani incepe lumea cu gura, te judeca si te critica.
  Din pacate, vorbesc din experienta. Din fericire, eu si sotul meu am fost puternici si ne-am casatorit atunci cand am simtit ca acum este momentul. La starea civila. La Biserica……va veni si momentul, atunci cand vom simti. Chiar daca parintii, rudele si lumea din jur ne judeca.

 2. Goleanu Anisoara says:

  E bine sa vrei multe de la viata ,dar…lupta sa ti le faci singur, nu pe alte cai!Un cantec spune: Copiii nostri au facut dinti/si musca din bunici si parinti!”.Cam asta-i esenta!

 3. suzana suzy says:

  Acest fenomen nu este rezultatul unei evoluţii favorabile a societăţii, ci rodul unui fenomen mult mai trist .

 4. Lamiita Durac says:

  Cand l-am nascut pe fiul meu la varsta de 27 de ani si ex-sotul la 36 , am fost foarte dezamagita de varsta noastra , imi spuneam ca vom imbatrani prea devreme ca sa-l mai putem ajuta . Acum …. nu stiu cat i-ar fi folosit lui daca eram mai tineri , probabil rezultatul era acelasi 🙁 Ma abtin sa imi dau cu parerea care e varsta potrivita ptr a te casatori . Probabil….. cand e sa se inatmple , se intampla.

 5. tereza says:

  da, e adevàrat . dar , dupà mine, nu asta e problema cea mare. buba e cà facem copii la scurt timp dupà ce ne-am càsàtorit.de cele mai multe ori la noi, la romàni, copilul apare dupà primul an de càsàtorie. si nu e bine. trebuie sa treacà ceva timp pinà cind cei doi se obisnuiesc realmente unul cu altul.. si mai ales se cunosc. in timp putem descoperi cà cel de làngà noi nu e pregàtit sa devinà pàrinte sau.. nu o doreste!! dupà aparitia unui copil deja e prea tàrziu acestà descoperire!! si f multe familii divorteazà dupà aparitia unui copil. iar ideea asta( cea de a face copii rapid) provine tot din optica noastrà( gresità). ceva de genul..” fà repede un copil càt esti tinàrà”.. sau ” fà-l repede.. asa n-o sa te mai lase prea usor”. mà rog.. bunà.., rea.. ,asta e pàrerea mea!!!!

 6. GEGEA Mariana says:

  e adevarat poate la noi se casatoreste lumea prea devreme…in schimb laei se sta in concubinaj sau logoditi 10 ani apoi se casatoresc si dupa 3 luni se despart cu motivul : nepotrivire de caracter…ma,,, care sa fie solutia mai buna oare??

 7. ene maria says:

  Cred ca incet , incet am invatat si noi constat ca sunt din ce in ce mai putine cazuri de casatorii timpuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 15 =