Niște femei. Dar ce femei!

Banner Film Experience

Curajoase!

Nu se abat din drumul lor.

Ameninţate cu moartea, trăiesc zilnic în mijlocul spaimei, dar nu se opresc! Cred în libertate, în valori morale, cred în umanitate şi luptă, prin cuvânt scris, împotriva oricărei forme de oprimare.

International Women’s Media Foundation – IWMF – aduce tribut acestor doamne extraordinare, făcând public curajul lor şi contribuind astfel la susţinerea libertăţii presei în lume.

Începând cu 1990 această organizaţie premiază anual figuri distincte ale jurnalismului internaţional.

 Câştigătoarele anului 2014 ale International Courage Awards sunt:

 

 • Solange Lunku Nsimire   –   Congo;

Jurnalista – Solange Lunku Nsimire - Congo

Redactor al ziarului “ Le Souverain”, într-o ţară plină de conflicte armate, de grupări teroriste, o ţară în care jurnaliştii sunt efectiv exterminaţi pentru că denunţă cruzimile, violenţele şi nedreptăţile.

Pentru a putea tipări ziarul, traversează Congo cu trenul şi trece frontiera în Uganda unde o aşteaptă prieteni. Apoi, după 2 zile, se întoarce cu cele 500 exemplare pe care le distribuie   personal. A fost ameninţată, bătută împreună cu soţul şi copiii săi, de multe ori a trebuit să fugă, să se ascundă, dar declară: “ Libertatea presei e un drept, nu un dar al politicienilor!”

 

 • Arwa Damon – corespondent internaţional pentru postul CNN

– Arwa Damon – corespondent internaţional pentru postul CNN

Transmite fără odihnă din zonele cele mai fierbinţi ale Terrei. A început să-şi rişte zilnic viaţa acum mai bine de 10 ani şi, deşi lumea arabă este extrem de violentă şi plină de pericole la orice pas, spaima din ochii copiilor care scrutează cerul în aşteptarea vreunui bombardament o împing mereu să reziste, să continue.

A fost singura jurnalistă care a reuşit să transmită în direct momentele teribile din Libia, zile extreme când a fost înlăturat Ghaddafi, a fost în mijlocul revoluţiei din Cairo când a fost gonit dictatorul Mubharak, a transmis şi arătat lumii oroarea războiului, denunţând violenţele şi sensibilizând opinia publică internaţională. Nu s-a oprit nici în Irak, nici în Siria. Continuă!

 •  Brankica Stankovich  – Brankica Stankovich Jurnalistă a postului de televiziune TV B92 din Serbia

 Jurnalistă a postului de televiziune TV B92 din Serbia, trăieşte sub protecţie din 2009. Sunt mai bine de 10 ani de când anchetează şi dezvăluie corupţia, crima organizată, legăturile între mafia locală şi politicieni, legăturile între huliganii plătiţi de politică pentru a stârni scandaluri în pieţele oraşelor, scandaluri şi distrugeri prin care apoi se justifică vreo lege în folos personal.

Ameninţată, jignită, vânată pentru a fi asasinată, îşi schimbă deseori locuinţa pentru a scăpa de urmăritori. Escorta personală a reuşit să identifice un asasin care tocmai închiriase apartamentul de deasupra locuinţei sale.

Brankica continuă şi ea să ancheteze, să denunţe, cu speranţa că poporul său va şti adevărul şi va lua decizii corecte.

Nişte femei!

Dar ce femei!

 Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. (puiu)barbalata mirela says:

  Bravo. Curaj, demnitate si incredere. Asta transmit aceste mari doamne.
  Dar, eu vad si altceva…..sunt pur si simplu FEMEI.

 2. ghelbere elena says:

  Cinste lor! Cat adevar contine sloganul

 3. Goleanu Anisoara says:

  Adevarat! Niste femei ,dar ce FEMEI! Ele ne reprezinta frumos, pana la sublim si le suntem recunoscatoare.

 4. suzana suzy says:

  femei puternice

 5. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  tot respectul din partea mea acestor doamne care fac ce nu ar putea sa faca multi dintre noi, atat femei, cat si barbati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =