Nu ne place să fim proşti!

Banner Film Experience

Dar suntem împinşi să devenim.

Tot sărăcia, bat-o vina!

O carte de poveşti costă cam un kil de carne!

O carte de literatură uneori cât două. Sau cât 3 sticle de lapte.

Ce să alegi? Ce să iei?

O majoritate zdrobitoare a României trăieşte cu un salariu de 8 milioane, unii chiar mai puţin, alţii trăiesc din ajutor din afară, alţii, vai de capul lor, n-au de nici unele.

Nu sunt bani pentru spectacole, pentru haine noi, pentru vacanţe nici atât.

Dar pentru o carte când şi când se mai găsea!

Taxa pe cultură!

De unde s-o plăteşti? Şi de ce?

Nu ne-a rămas mare lucru, nici vorbă să faci cursuri de desen sau lecţii de limbi străine, nici nu se pune problema.

Într-o ţară în care se supravieţuieşte de pe-o zi pe alta, într-o ţară în care de-abia reuşeşti să rămâi pe linia de plutire, o taxă pe cărţi e o crimă.

Sunt atâtea hoţii şi atâţia baroni locali, sunt atât de multe afaceri necurate, atât de multă economie de pus la punct încât taxa pe citit era chiar ultimul lucru de care se putea cineva agăţa.

Nu contează unde ar ajunge banii, contează că nu au de unde să vină, buzunarele omului de rând sunt şi aşa goale.

Mulţi intră în librării doar aşa, să se uite şi să ofteze.

Alintă coperţi, răsfoiesc pagini, socotesc că nu-şi permit şi aşează cărţile înapoi, pe rafturi.

Cultura ar trebui să fie susţinută, e ca pâinea cea de toate zilele!

Nu e un lux şi nu trebuie să devină!

Atât.

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Acum cand nu se mai citeste, cartile ar trebui subventionate. Eu cred ca guvernantii nostri nu stiu cat ii costa pe parinti manualele sau cat costa auxiliarele pe care ai sau nu ai bani trebuie sa le cumperi elevilor.

 2. Dumitrescu Claudia says:

  Mie imi place sa citesc! Si sincer eu prefer sa strang niste banii si sa mi cumpar anumite carti interesante !Este si un mod de a te relaxa !

 3. Goleanu Anisoara says:

  Cartea e scumpa, dar nu e vina autorilor! Daca vrei s-o citesti, sa na amintim de biblioteci,acolo cartea nu costa.Din pacate,din apartamentele moderne, a disparut biblioteca!Cartile stau prin magazii, in saci…a cui e vina!

 4. Ionel says:

  ”Problema pâinii de care am nevoie eu, este o problemă materială, problema pâinii de care are nevoie aproapele meu, este o datorie spirituală.”
   Nikolai Berdiaev 

 5. Goleanu Anisoara says:

  Nu ne place sa fim prosti ,si nu suntem prosti ,numai ca nu prea avem acces la cultura adevarata.Cartea costa mult si , intre paine si carte, alegem painea.E normal, supravietuirea este pe primul loc dar, cu o cultura precara, viata noastra va fi tot mai grea,Cand n-ai o meserie,nu gasesti un loc de munca si, pana la lupta continua pentru supravietuire nu mai e decat un pas.Romanul e foarte destept de felul lui dar, inteligenta trebuie dezvoltata, pusa la treaba ca sa faca bani si asta nu se prea intampla. Cartea e prea scumpa,nu-s de vina autorii sau editurile,astea sunt vremurile.Vremurile pe care le traim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + fifteen =