Știai că dacă gătești la mai mult de 120 de grade Celsius hrana ta, oricât de sănătoasă a fost înainte de a o băga în oală, nu mai conține nici un nutrient?
Ca și cum acest lucru n-ar fi de ajuns, căldura excesivă generează reacții chimice în urma cărora rezultă substanțe periculoase. Acizii aminați devin maro în prezența zahărului, culoare pe care o iubim atunci când apare la pielița de pui, coaja de pâine, crema de zahar ars, chipsuri, etc.
Nutriționistul AQUI AHORA ne spune că tocmai această schimbare de culoare indică prezența acrilamidei, molecula demonstrată ca având potențial cancerigen:
’’Știu că te grăbești și că timpul este limitat, dar pentru sănătatea ta alege gătitul mai lent în defavoarea celui la temperaturi extrem de ridicate! Atunci când pui un preparat la cuptor, dacă îl faci pe aragaz ori îl pui la grătar, optează pentru un timp mai lent de preparare. Nu lăsa ca alimentul să devină maro, oprește focul atunci când acesta devine auriu’’ – ne învață Cristina Mercea, nutriționist.
Tot ea accentuează faptul că dacă ne plac fripturile la grătar – ele fiind preferatele românilor – măcar alege un grătar electric sau pe gaz. Asta pentru că temperatura jarului peste care se scurge grăsimea din carne și care eliberează o substanță cancerigenă numită benzopiren – este foarte greu de controlat.
’’Evită pe cât posibil să aduci alimentul în contact cu flăcările și mergi pe variante tradiționale, cum ar fi gazul sau plitele electrice, sau cel mai bine gătitul cu aburi. Dacă introduci mâncarea la cuptor vezi să nu depășească 120 de grade’’, ne sfătuiește aceasta.
Multe gospodine, e adevărat și sub influența emisiunilor de gătit pe care le văd la televizor, obișnuiesc să pună hârtie de staniol peste tava băgată la cuptor, pentru a da o față mai frumoasă preparatului de carne sau prăjiturilor.
’’Este cât se poate de incorect – atenționează nutriționistul, întrucât este favorizat transferul de substanțe nocive sub puterea căldurii. Aluminiul din hârtia de staniol alimentară este toxic pentru organism, această substanță fiind incriminată în multe boli ale civilizației contemporane dintre care Alzheimerul este un adevărat flagel.
Folosind hârtia de copt obții aproximativ aceleași rezultate și înlături pericolul de transfer al acestui element chimic dăunător’’, conchide aceasta.
Articol scris de Adriana Caranfil