O delicatesă pe care trebuie s-o încerci: ouă murate

Banner Film Experience

reteta-oua-murate-aviputnaPentru că ouăle au fost considerate alimente valoroase încă din preistorie, oamenii au creat sute de mii de rețete pe baza acestui ingredient, în paralel cu inventarea a nenumărate tehnici de conservare si păstrare îndelungată.

Suntem deja obișnuiți cu oul moale, omletă, fiert tare sau maioneză. Dar putem obține un gust unic, ceva care să aducă surpriză și diversitate meselor noastre?

Adresez întrebarea doctorului Ștefan Balaban, fondatorul Aviputna Golești  și al brandului premiat la Bruxelles pentru gust și calitate, ”Din Ogradă”  și iată ce ne-a răspuns:

Ouăle murate, o variantă surprinzătoare!

”Maeștrii bucătari sunt cei mai îndreptățiți să vă dea un răspuns complet la această întrebare, pentru că într-adevăr, oul este cel mai popular aliment din gastronomia mondială. Gustul și valoarea nutrițională, dar și versatilitatea și frumusețea acestui aliment sunt încontinuu valorificate de către cei mai talentați chefi de pretutindeni.

Dar pentru că mi-ați adresat și mie întrebarea despre o variantă surprinzătoare, am să vă spun doar atât: ouă murate!

Știu, sună foarte ciudat pentru noi românii, dar să știți că sunt case sau chiar restaurante în care se gătește această delicatesă.

Ouăle murate pot fi servite cu o salată de cartofi cu frunze verzi și măsline sau trona în mijlocul unui platou cu brânzeturi românești și franțuzești, pot fi servite cu dulceață de ceapă roșie ori prezentate într-un mod spectaculos alături de diverse aperitive, aducând un aer festiv meselor de sărbătoare.

Rețeta vine din țările nordice unde sunt aproape obligatorii, fiind adesea colorate cu ajutorul unor pigmenți obținuți din fructe și legume.

Este foarte probabil să vă surprindeți într-un mod plăcut invitații, oricât ar fi de simandicoși! Gustul este unul special, interesant și picant.  Singurul lucru de care trebuie să țină gospodina cont este ca ouăle să fie foarte proaspete, certificate sanitar-veterinar și să aibă un gust bun, aspecte pe care ouăle ”Din Ogradă” le acoperă la superlativ” – explică interlocutorul nostru.

aviputna

Cum se fac ouăle murate

Se spală 10 ouă, se fierb tare, se curăță cu grijă și se dau deoparte. Se spală și se sterilizează un borcan mare, se introduc cele 10 ouă și se pregătește soluția de murat.

Aceasta se face din aproximativ 800 de mililitri de oțet de bună calitate, 4 linguri rase de zahăr, 3 lingurițe de sare, 1 linguriță de boabe de muștar, 1 linguriță de boabe de piper, un ardei iute roșu. Se pun împreună la fiert. Opțional, pentru un gust mai aromat – ușor dulceag și înțepător – se poate pune și suc de ghimbir, obținut prin raderea pe răzătoarea mica a unei tulpini de ghimbir.

Se aduc la punctul de fierbere și se mai lasă 5 minute după aceea. Se toarnă soluția fierbinte peste ouăle din borcan, având grijă ca în prealabil să se introducă niște tacâmuri de inox sub acesta. Lăsăm să se răcească timp de câteva ore, după care introducem borcanul la frigider.

Ideal ar fi să fie consumate după cel puțin două săptămâni, dar rezistă între câteva luni și chiar un an la frigider.

Vrei să afli mai multe informații utile despre ouă? Citește și articolul Nu e nici o legătură între colesterolul din ouă și cel din organism, publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA.

Articol scris de Iuliana Zamfir

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 6 =