O dramă psihologică: An inspector calls – vezi trailer

Banner Film Experience

an-inspector-calls-2015Știi sentimentul acela pe care-l ai după ce ai pierdut două ore cu un film prost pe care ți-l recomandă toată lumea? L-am trăit de multe ori, dar nu la fel am simțit văzând  ’’An inspector calls’’.  Poate tocmai pentru faptul că nu mi l-a recomandat nimeni…

Aș încadra filmul la dramă psihologică, dar tot atât de bine merge catalogată drept un film polițist dacă n-ar fi fost atmosfera statică și de un teatralism sofisticat, un plus major din punctul meu de vedere.

Un inspector apare brusc la cina unei familii de industriași bogați care sărbătoarea logodna fiicei lor. Îi pune la curent cu faptul că o fată s-a sinucis din cauza unui cumul de întâmplări și relații pe care victima l-a avut cu fiecare dintre membrii familiei Birling.

În confruntarea pe care inspectorul o are cu fiecare dintre aceștia, crusta subțire de onorabilitate, onestitate și superioritate se sparge și scoate la iveală niște caractere debile, fără simțul moralei, al binelui și al iubirii de semeni. Dacă la început fiecare încearcă să nege vreo legătura cu victima, în scurt timp se revelează cum, prin contribuția modului personal de a vedea lucrurile și deci de a influența lumea în care trăiește, fiecare dintre protagoniști reușește prin lașitate să augmenteze dezastrul personal al fetei. Cu toții o condamnă la sinucidere, fără măcar să știe!

Deși mai degrabă absentă, victima se creionează într-un mod subtil dar pregnant din descrierile și relațiile sugerate de ceilalți cu ea. Pe lângă tușa morală semnificativă, există și accente mistice pe care nu poți să nu le constați, mai ales în finalul filmului. Mai mult de atât, un observator atent ar detecta și câteva inserții politice care judecate acum, la atâta timp după ce a avut loc al doilea război mondial, par profetice!

Filmul, care a mai cunoscut ecranizări anterioare, a fost realizat după cartea lui J.B. Priestly dramaturg, romancier și eseist, iar bestseller-ul lui din 1929 ”Buni Companioni” a cunoscut un asemenea succes financiar, încât acesta a trăit în lux tot restul vieții sale!

Este un film pe care l-aș nota, fără să ezit, cu 10 (zece).

Vezi trailerul filmului aici.

Articol scris de Mircea Sebastian Savaliuc


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 4 =