Oraşul în agonie, contemplat de turiști – vezi galerie foto

Banner Film Experience

Civita di BagnoreggioCivita di Bagnoreggio este numit astfel pentru că e fantasma unui oraş odată înfloritor! Întemeiat acum 2.500 de ani de către etrusci, domină o colină ce se tot scufundă, an după an!

Peisajul e selenar! Solul întregii zone e bogat în calcar, argilă şi material vulcanic! Elemente fragile în mâna naturii! De departe, se văd Ponticelli, schije, piscuri ciudate de piatră ascuţită, profilându-se peste rotunjimi misterioase, modelate de apă şi vânt!

Odată, demult, era un oraş important! Romanii îl consolidaseră, era situat pe un important drum comercial între nordul şi sudul Italiei. Însă colina a continuat oricum să se fărâmiţeze, casele au început să cedeze! Procesul a continuat de-a lungul secolelor şi, treptat, oamenii au abandonat locul! Din 1860 şi până azi, strada care unea oraşul cu restul lumii s-a scufundat cu 25 metri! Eroziunea atinge 7 cm/an!

Civita di Bagnoreggio a rămas astfel,  încremenit în trecut! E însă plin de turişti care vin de departe, din toată lumea, pentru a medita, poate, asupra rostului vieţii noastre! Îi vezi, umblând printre ruine, ziduri dărâmate, ferestre care privesc spre Nicăieri!

Au mai rămas puţini locuitori! Practic, cei care se ocupă de primirea şi cazarea turiştilor! Case de piatră pline de flori, pizzerii şi mici restaurante, câteva magazine, o biserică străveche. Sunt şi câteva pensiuni unde se poate dormi liniştit, chiar foarte, pentru că maşinile nu intră în oraş!

Aici am descoperit şi Grădina Poetului, o bijuterie de câţiva metri pătraţi, unde domnesc plantele aromatice – rozmarinul, salvia, menta – şi tufele de ardei iuţi. De aici, de sus, se poate privi din nou valea măcinată de forţa naturii!

Ai senzaţia că eşti un fir de nisip şi ai viziunea eternităţii! Oraşul care moare nu cere nimic!

Se stinge, lent, în ochii turiştilor care tot vin parcă pentru a-i prinde ultima suflare! Vezi aici imagini din orașul fantomatic.

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

13 Responses

 1. elena leonte says:

  Chiar l-as vizita!! Multumim pentru articol.

 2. ghelbere elena says:

  L-as vizita cu cea mai mare placere pentru a vedea ce si cum au construit si pe unde s-au plimbat stramosii nostri.

 3. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu cunosc. Fotografiile sunt frumoase.

 4. Goleanu Anisoara says:

  M-as intoarce in timp, vizitand orasul fantomatic Civita de Bagnoreggio! Interesant de vazut ce face timpul care nu mai are rabdare!

 5. Doina Bontas says:

  Mi-as dori sa-l vizitez !

 6. Rodica Granpier says:

  Un oras plin de mister ,incremenit in trecut …l-as vizita cu mare placere!

 7. Aghinitei Maria says:

  Timpul isi pune amprenta pe chipurile noastre dar si pe cladiri si acest oras, care din 1860 a fost incet, incet parasit a devenit acum un oras fantoma si o atractie turistica, tocmai prin vechimea cladirilor. In oras au ramas numai cativa locuitori care mentin turismul .

 8. Agache Lucica says:

  Civita di Bagnoreggio este fantasma unui oras infloritor,intemeiat de catre etrusci acum 2500 de ani.Aici sunt case pline de flori pizzerii,mici restaurante,cateva magazine si o biserica straveche.
  Au ramas putini locuitori care se ocupa de cazarea si primirea turistilor,care vin din toata lumea parca pentru a-i aprinde ultima suflare.

 9. suzana suzy says:

  Frumoase imagini , pacat caci se intampa asa ceva …

 10. Lamiita Durac says:

  Citind acest articol mi-a venit in minte orasul sacrificat Orsova si insula Ada Kaleh …..

 11. Aghinitei Maria says:

  Lucruile trec pe aceasta lume 🙁

 12. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Un articol foarte interesant. Nu mai auzisem pana acum de acest oras.

 13. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Extrem de interesant articolul care promoveaza si altfel de locuri nestiute de multi dintre noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 4 =