OSHO- Cartea despre bărbați

Banner Film Experience

OSHO-cartea despre barbati

Femeile sunt răsfățatele revistelor de modă, ale emisiunilor tv, ale publicitarilor, psihologilor, magazinelor de modă și marketingului modern. Suntem invadați de un noian de aprecieri, studii, credințe și prejudecăți despre cum gândește femeia, ce simte femeia, ce așteptări are ea. Se crede că sufletul femeii este mai complex, mai subtil, mai plin de poezie. Asta pentru că prea puțini s-au aplecat asupra sufletului bărbatului…

Dar ce însemnă să fii bărbat în zilele noastre? Ce simte și încotro se îndreaptă perechea femeii?

Aceasta este tema din ’’Cartea despre bărbați’’. Revoluționar și copleșitor de sincer, ironizand tabuurile acestei epoci, OSHO observă că bărbatul se află în acest moment într-o criză profundă. Încă din copilărie a fost condamnat să fie eficient, competitiv, să știe să se lupte pentru bani și poziție socială, fiind sistematic abătut de la calea sa de ființă liberă și creativă. Pentru a înțelege bărbatul OSHO propune o nouă psihologie, întrucât nici bărbatul nu e suta la sută bărbat, cum nici femeie nu este sută la sută femeie. Cu toții suntem Adam și Eva în același timp.

OSHO răspunde în această carte întrebărilor ființei umane în general, dar mai ales bărbaților aflați pe drumul cunoașterii de sine. Bărbatul care reușește să fie el însuși, își aduce sieși cea mai mare binecuvântare.

OSHO identifică și pune degetul pe rana diverselor condiționări la care suntem supuși sistematic, încă de când venim pe lume. Condiționarea religioasă, de exemplu, este una dintre cele mai puternice, și a renunța le ea nu e ca și cum te-ai dezbrăca pur și simplu de o haină, ci e ca și cum ți-ar fi jupuită propria piele.

O altă condiționare care acționează ca o sclavie – spune OSHO – este cea față de părinți. Prin speranțele pe care și le pun în copii, aceștia pur și simplu îi distrug, iubindu-i cu o iubire toxică. OSHO te sfătuiește să-ți iubești copiii, dar să nu speri nimic de la ei. Ei n-au venit pe lume ca să-ți împlinească ție cerințele. Copiii  sunt obligați să se prefacă și să spună neîncetat că-și iubesc părinții, lucru care este nenatural. Naturală este iubirea copilului pentru el însuși, și atunci când va crește va fi față de copilul său. Dar din cauză că i se cere imperativ să fie declarativ, copilul învață să mintă de mic, să fie gol în sentimente, întocmai ca un ’’politician’’. Dacă mama ta se agață de tine, nu-și îndeplinește datoria de mamă, spune OSHO. Ea trebuie doar să te ajute să mergi pe calea ta, asta este toată treaba ei. Nici copilul nu trebuie să se agațe de mamă, căci acest lucru e la fel de nenatural ca râul care curge în sus. Ca bărbat te maturizezi într-un singur fel: îndepărtându-te de mama ta și de tatăl tău în cel mai respectuos și mai delicat mod cu putință!

Printre altele OSHO vorbește despre tipologia cerșetorului și rezumă că motivul pentru care cauți atenție, rezultă din faptul că nu te cunoști pe tine însuți suficient și crezi că numai în ochii celorlalți îți poți vedea fața. A cerși atenție este o boală generală – spune OSHO – iar situația nu se schimbă până când nu îți descoperi sinele adevărat, acela pentru care nu contează laudele, criticile, judecata altora. Cerșetorul de atenție își alimentează continuu vanitatea, sfârșind prin a-și falsifica întreaga personalitate și a-și confecționa măști după măști. OSHO nu s-a sfiit să cotrobăie prin arsenalul de tactici de PR a lui Mahatma Gandhi, pe care l-a considerat unul dintre cei mai mari cerșetori de atenție ai istoriei indiene și să ridice vălul de pe acest ”ilustru” exemplu. Stratagemele lui Gandhi de a atrage atenția au fost atât de bine ticluite, încât o lume întreagă l-a adorat și încă îl mai adoră, considerându-l unul dintre cele mai mari modele spirituale ale omenirii. Și totuși, adevărul e altul! Ca să pară că trăia în sărăcie, Gandhi cheltuia comori regizând spectacole ale austerității proprii. Bea lapte de capră, ca să pară popular și lipsit de resurse, acesta fiind cel mai la îndemână animal pe care și-l putea permite o familie săracă, dar capra lui era spălată de două ori pe zi cu săpun fin de toaletă și bea lapte de vacă! O capră care să bea lapte de vacă este culmea ridicolului, nu? În același timp, banii pentru hrana zilnică a respectivului animal erau suficient de îndestulători pentru ca un indian obișnuit să trăiască o lună întreagă! Tot din arsenalul de tactici menit să atragă atenția era și călătoritul la clasa a treia, în compartimentele pentru oamenii săraci. În compartiment nu mai era nimeni, deși ar fi încăput 60 de oameni! aqui-ahora

Cât despre relația bărbatului cu femeia…OSHO zice să asculți femeia, pentru că fost atât de mult oprimată încât adevărata ta demonstrație de bărbăție va consta în a-i acorda libertatea de care tu te bucuri deja! Diferențele dintre femei și bărbați nu fac pe nimeni superior sau inferior, ci doar contribuie la bogăția vieții. OSHO te îndeamnă să nu-ți fie teamă să faci o schimbare în relația ta în orice moment. Important este să ai o conștiință trează Dacă ești soț, încearcă sa-ți surprinzi soția ascultând cu luare aminte ce are ea de spus, ținând-o de mână, dându-i senzația că este dorită că este nevoie de ea. Creează climatul în care să înflorească frumusețea soției tale. Niciodată nu e prea târziu pentru asta! OSHO spune: ’’două lucruri sunt esențiale pentru ca soția să fie fericită. Unu să-i dai impresia că face lucrurile cum vrea ea și al doilea să le facă așa cum vrea ea.’’

’’Cartea despre bărbați’’ are umor. Mult umor! Inteligență și umor. Două instrumente care te susțin și pe tine în căutarea adevărului.

Citește-o!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Cat adevar!!!! Mi- a placut articolul. Iar cartea este binevenita. Mi-as dori s-o citesc. Nu doar barbatul ar trebui sa citeasca aceasta carte ci si mamele de baieti. 🙂

 2. suzana suzy says:

  Sunt prezentate diferite categorii (tipuri) de bărbaţi, problemele cu care aceştia se pot confrunta precum şi modul în care aceste probleme pot fi depăşite.

 3. suzana suzy says:

  Osho orbeste despre diferite tipologii pe care le regasim in viata de fiecare zi.

 4. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  foarte interesant! vreaus a o citesc si eu neaparat!

 5. Goleanu Anisoara says:

  Barbatii nu prea au reviste specializate ,sunt defavorizati fata de femei care, au multe carti despre iubire, moda,copii…Barbatii, insa, au Cartea Cartilor: OSHO!Suntem invidioase!

 6. spuma says:

  osho este un autor drag mie

 7. Aghinitei Maria says:

  Interesant sa citesti ca barbatii au probleme. Eu cand ma supar pe toate privilegiile barbatilor, spun : se vede ca Dumnezeu este barbat. Interesant sfat dat barbatilor sa ne faca surpriza: SA NE ASCULLTE (LUCRU GREU, DAC NU IMPOSIBIL ) si sa ne dea impresia ca pot fi si tandri, iubitori…. Oare cati BARBATI VOR CITI CARTEA LOR SI MAI ALES CATI VOR APLICA sfaturile

 8. Lamiita Durac says:

  “Barbatul este cea mai elevata dintre creaturi. Femeia este cel mai sublim ideal.
  Dumnezeu a facut pentru barbat un tron, pentru femeie un altar.
  Tronul exalta, altarul sfinteste.
  Barbatul este creierul, femeia este inima.
  Creierul primeste lumina, inima primeste iubire. Lumina fecundeaza, iubirea reinvie.
  Barbatul este puternic prin ratiune, femeia este invincibila prin lacrimi.
  Ratiunea convinge, lacrimile induioseaza sufletul.
  Barbatul este capabil de eroism, femeia – de orice sacrificiu.
  Eroismul innobileaza, sacrificiul aduce sublimul.
  Barbatul are suprematia, femeia are intuitia.
  Suprematia semnifica forta, intuitia reprezinta dreptatea.
  Barbatul este un geniu, femeia este un inger.
  ……………………………………………………….
  Barbatul este plasat acolo unde se sfarseste pamantul, femeia acolo unde incepe cerul.
  ( Victor Hugo )
  Poate e cel mai frumos omagiu adus femeii si barbatului deopotriva .

 9. Ana Prisacaru says:

  Foarte frumoasa prezentarea cartii. Chiar te provoaca sa o citesti! O trec pe lista in asteptare…

 10. viviana says:

  interesanta!! o voi citi si eu:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 6 =