”Dacă mă-ntrebați serios acest lucru vă răspund fără nici o ezitare: de găină, bineînțeles. Asta pentru ca natura este adevăratul maestru, iar noi, niște imitatori! – ne răspunde nutriționista Eviana Trandafir la întrebarea adresată de noi: ”Ce fel de ouă sunt preferabile? Cele de găină? Sau cele făcute în laborator, anunțate a apărea anul acesta pe piață?”
Dar ce sunt ouăle vegane?
Două inventatoare din Franța lucrează în prezent la ceea ce o să se numească ”ouăle vegane”. După ce vor fi finalizate testele care trebuie să stabilească în ce măsură sunt viabile din punct de vedere nutritiv, acestea se vor găsi în supermarketuri, proiect ce se dorește a fi finalizat până la mijlocul acestui an.
Cercetătoarele încă nu suflă nici o vorbă despre conținutul acestora, dar se știe că vor fi făcute din legume, fibre dietetice, vor avea un gust ușor mai sulfurat decât oul de găină și un conținut mai scăzut de proteine. Principala provocare o reprezintă faptul că ele nu vor putea substitui consistența oului din punct de vedere gastronomic, deci va fi imposibil de folosit ca oul natural.
Credeți că oul vegan va avea succes?
Sincer, nu! ne răspunde interlocutoarea noastră, nutriționista Eviana Trandafir. În afară de faptul că este exclus ca oul de laborator să se comporte din punct de vedere alimentar ca oul biologic, trebuie să spunem că oul de găină este un triumf al naturii, deoarece reprezintă cel mai complet aliment. Conține, așa cum se știe, toate substanțele necesare organismului, este bogat în proteine cu înaltă valoare biologică, grăsimi, vitamine și minerale. Aceste proteine care se regăsesc în albuș conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului, dar atât de bine proporționați, încât oul a devenit referință standard pentru compararea proteinelor din alte alimente!
Consumul de ouă de găină este benefic in caz de osteoartrită, artrită reumatoidă, pentru funcțiile sexuale masculine și pentru creier, îmbunătățește memoria, concentrarea, echilibrează starea mentală și emoțională. În plus, oferă protecție împotriva anemiei, ajută la dezvoltarea sistemului osos, sănătatea pielii și a mușchilor, a vederii și a metabolismului. Și lista poate continua…
Prin urmare, oul inventat, așa-zisul ou vegan, nu poate nici pe departe substitui din punct de vedere nutrițional clasicul și gustosul ou de găină!” – subliniază interlocutoarea noastră.
Ce spun producătorii de ouă?
Specialiștii fermei Aviputna, deținătoarea brandului de ouă ”Din Ogradă” premiată la Bruxelles pentru gust și calitate spun că apariția ouălor vegane pe piață este o ”contradicție în termeni” și ne explică: ”Sigur că absolut orice s-ar putea găsi la un moment dat pe raftul supermarketului, dar oare totul este și bun pentru om și sănătatea lui? Spunem asta pentru că tot ceea ce se găsește în natură vine deja cu un conținut perfect echilibrat care face ca alimentul respectiv să aibă o înaltă biodisponibilitate. De exemplu, prin definiție, valoarea biologică a proteinelor din ou este considerată de aproape 100%, ceea mai mare biodisponibilitate din natură! Acest lucru este imposibil de obținut pe cale artificială.
Și mai este un lucru: dacă acest tip de invenție ar fi folosită în loc de oul de găină, cel mai probabil industria gastronomică ar fi în recul! Oul este cel mai versatil ingredient din lume! Gândiți-vă, cum s-ar mai crea minunatele feluri de mâncare, torturi, cozonaci și prăjituri, băuturi, în lipsa acestui ingredient principal într-o varietate infinită de rețete? Modul în care aceasta poate fi folosit, preparat termic sau la rece, este pur și simplu de neînlocuit!” – au conchis interlocutorii noștri.
Articol scris de Iuliana Zamfir