Este o rețetă foarte iubită de copii și nu numai, se pregătește de sute de ani în special cu ocazia sărbătorilor religioase, dar se consumă tot timpul anului.
La început se pregătea după 1 noiembrie, zi când se comemorau persoanele decedate, ulterior s-a răspândit în toată America Latină și azi e un dulce tradițional pentru țări ca Brazilia sau Venezuela.
Este vorba despre un fel de pâinică moale și aromatizată, presărată cu nucă de cocos.
Secretul e respectarea ingredientelor și a timpului, aluatul trebuie să fie frământat, să crească și să se coacă într-un timp anume (ca orice alt desert pe bază de drojdie, de altfel).
Ingredientele pentru obținerea a 12 porții
- 100 grame unt topit, un praf de sare, două ouă, 150 grame zahăr, 125 ml lapte, 500 grame făină, 30 grame drojdie proaspătă, coajă de lămâie, de portocală, esență de rom
Cum se pregătește pâinea lui Dumnezeu
Se pregătește maiaua cu un pic de lapte cald, drojdie și două linguri de făină, se lasă la repaos 10 minute.
Separat se pune restul de făină într-un castron, în mijloc se face o adâncitură în care se adaugă ouăle întregi, untul topit (nu fierbinte), zahărul și maiaua.
Se frământă bine, apoi se lasă la crescut vreo două ore, la loc călduț, vasul trebuie să fie acoperit cu un ștergar.
Unul dintre secrete este că sarea se adaugă acum, la urmă, se face o gaură în aluatul crescut, se pune praful de sare și se mai frământă cinci minute.
Se formează apoi 12 porții, mărimea unui pumn, se aplatizează pentru a le da forma unei pâinici și se așează într-o tavă cu hârtie de copt.
Acum este momentul să pregătim glazura, o vom face dintr-un ou bătut amestecat cu 100 grame nucă de cocos rasă și două linguri de zahăr.
Peste fiecare pâinică se pune cu grijă cel puțin o lingură din acest amestec.
Tava se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade, Pâinea lui Dumnezeu e gata în jumătate de oră.
Odată coapte și aurite, se scot, se lasă la răcorit și se pot consuma calde sau reci.
Există și variante cu umplutură de marmeladă de portocale, cremă de vanilie sau brânză de vaci.
Dar pentru cei care evită zahărul în exces, rețeta de mai sus e destul de dietetică, pâinicile se pot consuma la micul dejun, alături de lapte sau cafea.
Articol scris de Iuliana Zamfir